Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, posiadam instalacje CO na rurkach PEX 20 i PEX 16, rozdzielaną za pomocą trójników, grzejniki płytowe stalowe. Chciałbym dołożyć (na piętro) grzejniki żeliwne. Czy razem to będzie działać. Żeliwiaki z odzysku.

Jeśli tak to kilka pytań:

Z zeliwiaków są wyjścia 3/4 cala, czy połączyć to najpierw przejściem z 3/4 na 1/2 i wtedy PEX czy jakoś inaczej ?

Co z odpowietrzaniem żeliwnych ?

Czy przy grzejnikach muszą być zawory dolne odcinające ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Instalacja otwarta z pompą

Opublikowano

1. Lepiej czy gorzej ale działać będzie - za mało danych. 2. Można przecież kupić kształtki PEX 16- 3/4. 3. Można na końcu grzejnika wymienić korek na taki z gwintem o wkręcić odpowietrznik albo dać go z trójnikiem na zasilaniu. 4. Zdecydowanie powinny. Jak Ci zacznie cieknąć to możesz go odciąć i zdjąć. Na tych zaworach można też dokonać wstępnej regulacji przepływy ograniczając tam gdzie grzeje najmocniej żeby te słabsze zaczęły grzać lepiej. Mam obawy co do średnic PEX i sposobu rozdziału- daj schemat.

Opublikowano

Wygląda to mniej więcej tak

post-10460-1260176620_thumb.jpg

Grzejniki stalowe płytowe c22 60x60 i 60x80

powrót z 2 PEX 20 wchodzi do pieca 1 x 20

Od PEX 20 idą PEX 16 i przy grzejnikach trójniki od zasilania i powrotu.

Naczynie wyrównawcze na PEX 16 podwieszone wyżej niż ma być najwyższy grzejnik na piętrze

Teraz wszystko jest na parterze, a piec jest w piwnicy

Opublikowano

Kto Ci to tak ... ? Sprawa pierwsza to naczynie wzbiorcze trzeba podłączyć najlepiej do wyjścia pieca lub za trójnikiem łączącym pompę i zawór różnicowy rurą w miarę pionową Cu bądź oc. fi wew. 25mm ! Robiąc instalację na górze możesz ją wykorzystać jako rurę zasilającą CO na piętrze. Powrót CO z piętra nie łącz gdzieś do PEXa z parteru tylko daj trójnik przy piecu żeby nie było przewężeń. Jak zrobisz w ten sposób to przynajmniej spać będziesz spokojnie.

Opublikowano

Hydraulik...

post-10460-1260219030_thumb.jpg

Zasilenie do piętra chcę dać w trójnik od pieca (zaznaczony na czerwono) od niego do piętra PEX 20, na piętrze rozdzielić na 16.

Do grzejników podłączenie złączkami 16x3/4, zawory odcinające dolne przez przejście 3/4 x 1/2 (chyba że ktoś wie gdzie kupić takie na 3/4 cala), a powrót w trójnik 3/4x3/4x6/4 do pieca.

Jeśli chodzi o naczynie to muszę to zmienić. Naczynie musi iść osobno, gdyż piętro i rurę naczynia nie bardzo mam możliwość połączyć.

Czy dobrze kombinuję ?

Odpowietrzniki mogę dać np w korek do grzejników alu ? do żeliwnych nie mogę znaleźć takich

Opublikowano
Hydraulik...

Szanowny kolego. Ten hydraulik, to sobie może w d.... pogrzebać, a nie brać się za instalacje C.O. skoro nie zna podstawowych przepisów...

Minimalna średnica rury do naczynia wzbiorczego to DN25, na dodatek nie może mieć żadnych przewężeń i zaworów i powinna być podłączona bezpośrednio na zasilaniu z kotła.

Osobiście w domu pojechałem DN20 do naczynia (świadomie) bo większej średnicy nie miałem jak przeprowadzić, za to przeprowadziłem osobno rury bezpieczeństwa i wzbiorczą, ale 16 to jest szaleństwo...

P.S. A przelew z naczynia podstawił koło niego do wiadra :) :) ?

P.S.2. Uważam, że Twoja instalacja działała by lepiej gdyby rozmiar był redukowany bardziej stopniowo (DN25 -> DN20 -> DN16)

Opublikowano

W najbliższym czasie zmienię tą 16 na przynajmniej 20,

Przelew z naczynia idzie do kanalizy (tez 16).

Nie bardzo mam możliwość wejścia teraz w 25 (za duży koszt) ( wiem wiem, na tym nie powinno się oszczędzać, ale... no właśnie w tej w chwili koszt jest najważniejszy ).

Ogólnie z 20 i 16 powinno działać, i jeszcze jedno naczynie (będzie na przynajmniej 20) jest położone około 60 - 70 cm od grzejnika najwyżej położonego i czy w związku z tym nie będzie mi pompować przez niego wody do kanalizy ?

Opublikowano

Tak, do naczynia powinna odchodzić gałązka bezpośrednio z kotła, najlepiej w taki sposób jak właśnie na rysunku (pionowo do góry) bo będzie wyłapywać większość ew. powietrza...

EDIT:

A no i w ogóle jeśli podłączasz naczynie jedną rurą do kotła to powinna być ona przy naczyniu za pomocą trójnika podłączona od dołu i góry naczynia... a przelew wiadomo z boku