Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich:)

Mam dwa problemy do rozwiązania, mianowicie:

1 Jaki będzie optymalny sposób na ogrzewanie CWU w i poza okresem grzewczym, w kotłowni pracuje piec na eko groszek. Myślałem o pompie ciepła typu:

http://www.t-grzewcza.pl/index.php?option=...ogafix-wpt-300m

Proszę o opinię lub ciekawsze rozwiązanie:)

2 Drugi problem dotyczy CO, instalacja jest stara, pion 2 calowy, dojścia do grzejników 1 cal, jak wyżej napisałem kocioł 20 KW na eko groszek(tłokowy), grzejniki wszystkie nowe, problem polega na tym że kocioł ma ustawioną min temp pracy 55 stopni, powoduje to że w pomieszczeniach jest za ciepło mimo to że pompa obiegowa włącza sie po osiągnięciu tem. na kilka min. woda zaczyna krążyć grawitacyjnie(średnica rur) i ciepło mimo wszystko wypływa z kotła. Myslałem o zaworze trójdrogowym, ale wydaje mi się że będzie problem z jego odpowiednim sterowaniem, tzn. w fazie pracy kotła kiedy regulator pokojowy zwiera styki zawór musiałby sie w tym momencie sam przełączać w stan pracy bez mieszania. Pytanie jest takie czy zastosowanie termostatów na wszystkich grzejnikach poprawi sytuację bez konieczności instalowania zaworu ? Dołączam fotkę zasilania z kotła.

http://img21.imageshack.us/gal.php?g=pa200286m.jpg

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

Zwracam uwagę, że powinny to być zawory termostatyczne dedykowane do instalacji grawitacyjnych ( o małych oporach). - poinno załatwić sprawę

Pomysł z pompą ciepła dobry ale drogi inwestycyjnie. Należy przypatrzeć się wydajnością pompy i porównać ze zużyciem wody w domu.

Opublikowano

Dziękuję za sugestie,

Zbiornik od pompy ciepła jest wyposażony w wężownicę którą zamierzam podpiąć pod kocioł. Pytanie moje jest takie: czy w przypadku kiedy pompa nie pracuje, a jest okres kiedy nie ma potrzeby zasilać układu CO, czy mogę rozpalić kocioł i zasilać wyłącznie wężownicę ? Jak taki układ powinien wyglądać, zaznaczam że naczynie wyrównawcze wpięte jest na powrocie, układ przelewu jest oczywiście z głównego pionu zasilającego na poddaszu.

Pozdrawiam,

Maricn

Opublikowano

W takim układzie niewiele da się wymyślić..,. Wężownicę zasobnika wpiąć jak dodatkowy grzejnik. W czasie palenia tylko na potrzeby ciepłej wody należy odcinać pozostałe grzejniki zaworami grzejnikowymi. Do tego celu wskazane jest zamontować zwykły zawór kulowy na powrocie z każdego grzejnika (zamiast typowego zaworu powrotnego), bo zawory termostatyczne nie zawsze zamykają się do końca (funkcja przeciw zamarzaniu grzejników, chyba że głowica ma ewidentnie nastawę "O").

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam wszystkich:)

Mam dwa problemy do rozwiązania, mianowicie:

1 Jaki będzie optymalny sposób na ogrzewanie CWU w i poza okresem grzewczym, w kotłowni pracuje piec na eko groszek. Myślałem o pompie ciepła typu:

http://www.t-grzewcza.pl/index.php?option=...ogafix-wpt-300m

Proszę o opinię lub ciekawsze rozwiązanie:)

2 Drugi problem dotyczy CO, instalacja jest stara, pion 2 calowy, dojścia do grzejników 1 cal, jak wyżej napisałem kocioł 20 KW na eko groszek(tłokowy), grzejniki wszystkie nowe, problem polega na tym że kocioł ma ustawioną min temp pracy 55 stopni, powoduje to że w pomieszczeniach jest za ciepło mimo to że pompa obiegowa włącza sie po osiągnięciu tem. na kilka min. woda zaczyna krążyć grawitacyjnie(średnica rur) i ciepło mimo wszystko wypływa z kotła. Myslałem o zaworze trójdrogowym, ale wydaje mi się że będzie problem z jego odpowiednim sterowaniem, tzn. w fazie pracy kotła kiedy regulator pokojowy zwiera styki zawór musiałby sie w tym momencie sam przełączać w stan pracy bez mieszania. Pytanie jest takie czy zastosowanie termostatów na wszystkich grzejnikach poprawi sytuację bez konieczności instalowania zaworu ? Dołączam fotkę zasilania z kotła.

http://img21.imageshack.us/gal.php?g=pa200286m.jpg

Pozdrawiam,

Marcin

jeśli chodzi o pierwszy problem zastosowal bym zasobnik cwu 2 płaszczowy. w drugim przypadku jeżeli wymieniałeś grzejniki to dlaczego nie założyleś zaworów termostatycznyczch to one by czuwa~ły nad temperaturą w danym pomieszczeniu zawór 3lub4 drogowy ma za zadanie zabezpieczenie pieca ale to tylko moja opinia pozdrawiam