Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z rozprowadzeniem wody w CO

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak w temacie. Po wymianie kotła i przeróbce instalacji na zamkniętą instalator na każde rozgałęzienie założył zawór zwrotny w sumie cztery i skutkuje to tym, że przez dwa piony ciepła woda nie może się przebić. Paradoksem jest to że są to najkrótsze i najmniej obciążone piony. Próbowałem już regulacji na zaworach termostatycznych zmniejszyć przepływ, ale skutkuje to tym że grzeje tylko połowa grzejnika, a na te piony nie przebije. Gorąca woda podchodzi tylko do zaworu zwrotnego, i dalej nie może się przebić. Tak jest gdy na kotle utrzymuję temperaturę ok. 70-75*. Jak podniosę temperaturę do 80* to po 2-3godzinach zaczynają grzać,ale gdy później znowu zmniejszę temperaturę to znowu te dwa piony robią się zimne. Pompa w tym kotle jest na powrocie jest ustawiona na najwyższej mocy i mam wrażenie że pompa i zawór mieszający służą tylko do ochrony kotła a na instalację lecą resztki. Na prowizorycznym schemacie tak to mniej więcej wygląda. Moje pytanie jest takie, czy są tam potrzebne aż cztery zawory zwrotne, czy wystarczył by tylko jeden za wyjściem z zaworu mieszającego przed rozgałęzieniami

DSC03555_1702741.JPG

Opublikowano

A jak powinno być?, Żeby zaraz poprawić.

To co widać na na tym pseudoszkicu to jest pion z zaworem zwrotnym a od niego jest trójnik do zasilania bojlera. Jak dobrze rozumiem to tak dla jasności te cztery ZZ na pionach mam wyrzucić, i wstawić jeden tak jak zaznaczyłem na szkicu. dam jeszcze parę zdjęć z kotłowni może to lepiej będzie widać

DSC03582_1735567.JPG

DSC03601.JPG

DSC03602.JPG

DSC03611.JPG

DSC03609.JPG

DSC03603.JPG

DSC03606.JPG

Opublikowano (edytowane)

Tak bo jest jeszcze jedno rozgałęzienie do łazienki,widać go na zdjęciu nr5 gdzie widać bojler którego nie zaznaczyłem i tam też jest zawór zwrotny. zawory ZZ są na wszystkich rozgałęzieniach oprócz zasilania bojlera, ale tym steruje zawór trójdrożny

Edytowane przez stiw
Opublikowano

Czekam do zakończenia sezonu grzewczego, i biorę się za przeróbkę. Mam nadzieję że ten koszmar się skończy. Jakby były jeszcze jakieś uwagi i sugestie to byłbym wdzięczny. Dzięki koledze Samborowi za podpowiedzi