CoToZaCena Opublikowano 23 Stycznia 2023 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Modernizuję kotłownie w starym przedwojennym budynku. Kiedyś za zetkę robiła tu nieszczelność okna. Teraz chcę się przekuć pionowo przez parter aż na nieocieplony strych i tam przejść po pewnej odległości przez ścianę - są znaczne odcinki rur i nie wiem czy to zda egzamin. Uprzedzając komin jest jeszcze 5 metrów wyżej. Patrząc od końca czyli dołu wyglądałoby to tak, że zakończenie zetki mamy kolanem 90 stopni ok. 30 cm na podłogą piwnicy (kotłowni). Następnie pionowo idziemy 5 metrów w górę, potem poziomo ok. 3 metry w bok i przechodzimy przez 60 cm mur. Zetka jest tylko o dziwnych proporcjach. Generalnie wychodzimy na zewnątrz na wysokości ok 3 metrów nad poziomem chodnika. Może ktoś już tak robił. Cytuj
mariowentylarz Opublikowano 27 Stycznia 2023 #2 Opublikowano 27 Stycznia 2023 Nie masz na to projektu? Projektant powinien dobrać wymiary kanałów do wentylacji kotłowni. Kanał nawiewny - bo o nim mówisz? dobiera się zależnie od mocy kotłowni. Przy takich długościach zastosowałbym większy przekrój kanału, żeby być po bezpiecznej stronie. Cytuj
mars721 Opublikowano 23 Lipca 2023 #3 Opublikowano 23 Lipca 2023 Witam. Robiłem rok temu Zetke zaczynając od najniższego punktu 2m w pionie 4 m w poziomie . Działa bardzo dobrze już rok.... Wieje po nogach solidnie... Zastosowałem kanał prostokątny chyba 200/90 dwa kolana 90stopni... Kratką na dole przy wylocie i na wlocie taka ramka z wygięciem kratka. Obawiałem się że nie będzie działać... Lub będzie słabo...Ale jednak zdaje egzamin Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi