damian.sebastian.wojcik Opublikowano 6 Stycznia 2023 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Cześć. Mam w łazience grzejnik podłączony do gazowego kotła kondensacyjnego z zasobnikiem. Problem w tym że kocioł praktycznie całą zimę chodzi wyłącznie w trybie przygotowania CWU (mam alternatywne źródło ciepła którym ogrzewam cały dom), więc grzejnik w łazience jest zimny. Chciałbym dodać do niego jakieś wspomaganie elektryczne żeby pochodził z 1-2 godziny w nocy, aby wysuszył ręczniki. Próbowałem z grzałką elektryczną, ale to grzejnik dekoracyjny, więc nijak nie można wsadzić do niego grzałki. Całe szczęście pex-y do grzejnika idą przez pomieszczenie techniczne i są na wierzchu, więc mogę się w nie wpiąć. Zastanawiam się tylko co sensownego mogę zrobić. Zrobiłem przegląd internetu i wymyśliłem przepływowy ogrzewacz wody (np. DAFI 3.7 kW) plus pompa cyrkulacyjna która wymusi obieg wody. Da się jakoś prościej? Można jakoś sterować temperaturą wody w grzejniku? Nie zaszkodzi to kotłowni gazowemu? Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Spotkałem się z grzałkami do grzejników łazienkowych Wykręca się jeden z korków i w to miejsce wkręca się taką grzałkę. Czy takowe są teraz dostępne do kupienia? Nie wiem, trzeba by sklepy odwiedzić... Cytuj
damian.sebastian.wojcik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor #3 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Jozefg1 napisał(a): Spotkałem się z grzałkami do grzejników łazienkowych Wykręca się jeden z korków i w to miejsce wkręca się taką grzałkę. Czy takowe są teraz dostępne do kupienia? Nie wiem, trzeba by sklepy odwiedzić... Tak, są takie do kupienia. To właśnie te "grzałki elektryczne" o których pisałem. Problem w tym że grzejniki dekoracyjne mają fikuśne kształty i u mnie taka grzałka nie wejdzie do środka. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
wacio1967 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #4 Opublikowano 7 Stycznia 2023 A czym jest grzana reszta domu ? Jak wcześniej napędzał to kocioł gazowy, to teraz musi być coś w zamian. Może nie trzeba kombinować z grzałkami, tylko coś na przyłączu zmienić. Cytuj
damian.sebastian.wojcik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor #5 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) 8 godzin temu, wacio1967 napisał(a): A czym jest grzana reszta domu ? Jak wcześniej napędzał to kocioł gazowy, to teraz musi być coś w zamian. Może nie trzeba kombinować z grzałkami, tylko coś na przyłączu zmienić. Dalej napędza to kocioł gazowy. Tylko jest zazwyczaj wyłączony. Tak jak pisałem w pierwszym poście. I nie chcę nic tutaj zmieniać. W zamian jest alternatywne źródło ciepła, które działa niezależnie i bez możliwości podłączenia. To czego szukam to elektryczne "wspomaganie" grzejnika łazienkowego inne niż typowa grzałka która nie wchodzi w grzejnik. Wydawało mi się że dobrze to opisałem w pierwszym poście 🙂 Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 7 Stycznia 2023 #6 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Podaj jaki masz grzejnik łazienkowy - albo przynajmniej jego foto. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #7 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Czyli ten grzejnik ma być odłączony od istniejącej instalacji i grzać jako oddzielne źródło. Rozumie że te alternatywne źródło musi pozostać tajemnicą i trzeba kombinować po omacku. Cytuj
damian.sebastian.wojcik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor #8 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) 6 godzin temu, wacio1967 napisał(a): Czyli ten grzejnik ma być odłączony od istniejącej instalacji i grzać jako oddzielne źródło. Rozumie że te alternatywne źródło musi pozostać tajemnicą i trzeba kombinować po omacku. Nie. Grzejnik ma zostać podłączony do kotła gazowego i dodatkowo ma być możliwość elektrycznego grzania. No chyba że trzeba go odłączyć od kotła bo mu to zaszkodzi to dam zawory na pexach i będę odcinał go od instalacji tymczasowo. Powiedzmy że alternatywne źródło grzania to koza w salonie. Serio to bez znaczenia. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Trener40 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #9 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Przestań cytować ostatnie posty! Rozciągasz ten temat jak flaki z olejem. Cytuj
damian.sebastian.wojcik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor #10 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Trener40 napisał(a): Przestań cytować ostatnie posty! Rozciągasz ten temat jak flaki z olejem. Spoko. To może teraz coś na temat napiszesz? Czy wpadłeś tylko ponarzekać? Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
wacio1967 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #11 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) 6 godzin temu, damian.sebastian.wojcik napisał(a): Powiedzmy że alternatywne źródło grzania to koza w salonie. No i w końcu mamy jakiś konkret. Na rurę odprowadzającą spaliny montujesz wymiennik ciepła. Podłączasz w układ grzejnika, po drodze dajesz pompę na powrocie i problem rozwiązany. W ten sposób nie będziesz marnował energii elektrycznej i koszty eksploatacji spadną do wielkości zużycie prądu przez pompę. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez wacio1967 Cytuj
damian.sebastian.wojcik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor #12 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Czemu na siłę szukasz rozwiązania nie na prąd skoro cały czas piszę, że ma być na prąd? Nie mogę wpiąć grzałki elektrycznej bezpośrednio w grzejnik, więc szukam czegoś podobnego do wpięcia w pex-y zasilające grzejnik. Prosto i elegancko. Nie chcę przerabiać połowy domu, ciągnąć kilometry rur dla podgrzania dwóch ręczników. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #13 Opublikowano 7 Stycznia 2023 To kup moduł dogrzewający. Ale to też jest ingerencja w instalację. Nie da się zrobić coś, nie robiąc nic. Najprościej to wymień ten grzejnik na elektryczny i masz po problemie. Cytuj
damian.sebastian.wojcik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor #14 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Nie wiem czemu uważasz że nie chcę nic robić. Grzałka którą pokazałeś wkłada się w grzejnik, prawda? Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2023 #15 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Szeregowo w pexa przed grzejnikiem. Tylko co ma napedzac wode przez ten grzejnik? Cytuj
damian.sebastian.wojcik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor #16 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Ok. Już kumam co to jest. Co do napędzania wody, to teraz pewnie nic. Dlatego pisałem o pompie cyrkulacyjnej. Pytanie czy sama grzałka nie da rady ruszyć wody? W starych kotłach nie było żadnych pomp. Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2023 #17 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Bez pompy nie ruszy. I sie komplikuje bo nie wiadomo co i jak i gdzie. W starych instalacjach/kotlach nie bylo tez pexa, podlogowki, zaworow termostatycznych i innych. Cytuj
Trener40 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #18 Opublikowano 7 Stycznia 2023 3 godziny temu, damian.sebastian.wojcik napisał(a): Czy wpadłeś tylko ponarzekać? Uświadomić Cię. Zaakceptowałeś regulamin, ale go nie przeczytałeś. Twój problem generalnie mnie nie interesuje. Żegnam. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 7 Stycznia 2023 #19 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Najprościej to zrobić jako bypas z pompą. Na zasilaniu i powrocie z kotła założyć zawory i taki dogrzewacz będzie w takim malutkim obiegu ganiał. Tylko grzałkę jakąś małą tam wsadzić. Jaką pojemność ma ten grzejnik ? Są takie w których jest 2 litry, a są takie gdzie jest 25 litrów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi