Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka

Jaki może być powód tego, że jak włączę pompę co 25/60 (dom II piętrowy, około 160-170m2, grzejniki żeliwne) na II bieg, to w rurkach zaczyna być słyszalny wyraźny szum, jakby się woda przelewała czy coś takiego. Jak włączę I bieg, to szum ustaje do minimum, troszkę słychać ale niewiele. Czy w instalacji jest gdzieś powietrze?

Jeden z kaloryferów na I piętrze (7 żeberek) ma ciągle powietrze. Nie wiem skąd, ale ma. Jak odpowietrzam co jakiś czas to cuś tam uleci tego powietrza. Ale grzeje cały i to mocno.

Opublikowano
Hejka

Jaki może być powód tego, że jak włączę pompę co 25/60 (dom II piętrowy, około 160-170m2, grzejniki żeliwne) na II bieg, to w rurkach zaczyna być słyszalny wyraźny szum, jakby się woda przelewała czy coś takiego. Jak włączę I bieg, to szum ustaje do minimum, troszkę słychać ale niewiele. Czy w instalacji jest gdzieś powietrze?

Jeden z kaloryferów na I piętrze (7 żeberek) ma ciągle powietrze. Nie wiem skąd, ale ma. Jak odpowietrzam co jakiś czas to cuś tam uleci tego powietrza. Ale grzeje cały i to mocno.

A uzupełniałeś wodę w układzie? Sprawdzałeś filtr przed pompą czy jest czysty?

Opublikowano

Nie miałem żadnego projektu. Przerabiałem to tanim kosztem, bez zbędnych ceregieli ze starej instalacji. Na dole rurki stare, metalowe, 1/2 cała (takie jak się kiedyś zakłądało). Piony i poziomy te same.

U góry, na piętrze nowe, miedziane, zasilanie z 1/2 pion, 18mm miedź na zasilaniu poziom i powrót.

Woda uzupełniona, filtr jest nowy, wymieniony tydzien temu.

Opublikowano

A to miało wcześniej pompe? Jeśli była grawitacja to wszystko było odkręcone na full i hulało, ale z pompą już tak nie ma. Trzeba przykręcić grzejniki, które mają największy przepływ, żeby te co mają mniejszy przepływ zaczęły grzać dobrze. Na początek te najcieplejsze trochę skręć, a te co słabo grzeją daj na full i zobacz co się stanie.