Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

na chwile obecną zmniejszyłem nadmuch  na sterowniku z 35% na bodfajże 28%  i spadło z 160 na 125 stopni, płomień nadal sie utyrzymuje wizualnie mysle optymalny, na ekrani eokolo 90% 🙂 bede  obserwoac komore spalania i sie bawić dalej. RCK nie mam, więc ci nie powiem  jak u mnie z ciągiem. ale komin mam 7m fi 200 + nawiew do kotłowni zetka fi 150 i cug  jest konkretny . W zasadzie chodziło za mna aby RCK zamontować ale modyfikowałem inne rzeczy.  Zawirowywacze są. Mój kocioł nawet nie był wyregulowany przez serwisanta, ponadto dużo musiałem  po nim poprawić i wszystkiego sie nauczyć bo nic nie wytłumaczył .  Ale to mi wyszło na dobre bo posiadając wiedzę  jestem  bardziej niezależny. 
kalorycznośc 4,6 kwh zczytane  z worka excellence selection. pellet przewazony 2x 🙂 

Edytowane przez klikuss
Opublikowano (edytowane)

@brydard, @oloo czy ktoś z was ma kostrzewe bio mini  z buforem i zaworem trójdrożnym z siłownikiem na podłogówke  ? Albo ktoś inny?  chciałbym się coś poradzić

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

U mnie kostrzewa mini bio sprzęgło,mieszacz, ale dawaj może coś wymyślimy🤔

Dodam jeszcze że dzisiaj zrobiłem to co pisałem już kiedyś, rozwierciłem od strony paleniska wizjer czujnika z fi10 na 11.5 i efekt taki że czujnikowi brakło skali a wyświetlacz zrobił się kolorowy haha, koniec przeróbek satysfakcja gwarantowana HEJ.

Opublikowano (edytowane)

też chciałem tak zrobić... ale zostało przy sfazownaiu ceramiki. Problem mam taki  że faluje mi temperatura na podłogówce. U mnie z bufora podłogowka jest zasilana zaworem trójdrożnym z siłownikiem. czujnik zaraz za pompą niedaleko odmieszacza, moze 80 cm.  Ostatnio nawet robiłem przeróbke  za poradą forumowiczów bo hydraulik pompe na podlogowke umiescił na powrocie do bufora  zamiast na zasilaniu podłogówki (za mieszaczem) i przez 3 lata mialem cyrki.... Przerobka Pomogła bo zwiekszyły sie przepływy i zaczeło stabilniej mieszac.  Ogólnie od paru dni fajnie to chodziło do dziś. Zawieradło  i czas otwarcia jest na 100% dobrze ustawione bo sprawdzane ostatnio. nietstety dzis znowu się stało to samo, sterownik nie potrafi  ustawić zaworu na zadanej np 35" tylko kraży wokół.... tak jakby nie nadążał za impulsem z czujnika na rurze, próbowałem nawet zmienić bieg pompki na wolniejszy zero efektu... w tym naszym piecu menu zaworu trójdrożnego jest bardzo okrojone co nie ? Czuje w dotyku że rura na czujniku się nagrzewa a na wyswietlaczu idzie to z opóźnieniem....   U mnie w menu seriwoswym jest tylko czas otwracia zaworu i nic więcej,  w innych kotłach menu mieszacza jest bardziej rozbudowane, jest pare innych opcji do wysterowania go....

przydałby  się ktoś kto ma ten sam kocioł, sterownik i układ z buforem i zaworem 3D z siłownikiem aby porównać czy u niego chodzi OK, bo jak rok temu dzwoniłem do drugiego instalatora w okolicy to jedyne co potrafia to gadac na tego pierwszego i postawił diagnoze  przez telefon nie widzac instalacji, że winny jest przestarzały soft , bo ma błędy i zaproponował że wgra mi nowy, oczywiście już na jego ustawione  hasło  (obecnie mam pin) i strace dostęp do ustawień. Podziękowałem.

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

A masz w pomieszczeniu gdzie podłogówka czujnik temperatury, panel pokojowy i druga rzecz czy masz sterowanie pogodowe.

Opublikowano (edytowane)

tak  , mam jeden panel pokojowy na cały dom, stoi  w jednym z pmieszczeń EKOSTER K10 bezprzewodowy. sterowania podłogowego jeszce się nie dorobilem. u mnie pompa podłogówki  staje gdy termostat pokojowy osiągnie temperature i rusza po spadnięciu o zadaną histereze na termostacie. Wiem że jak miałbym podłogówke to pompa chodziła by non stop na krzywej  i może by nie było problemów  z ustawieniem się zaworu 3D, bo on zazwyczaj ma najwieksze problemy na starcie, gdy startuje z zimnego powrotu  z posadzki  a w buforze jest 60".

To tak wygląda jakby taktowanie sterownika względem mieszacza było nieprawidłowe. Juz myslałem że jest ok po prozeróbce ale po paru dniach dziś problem wystapił znowu .  Nawet czujnik trytami docisnelem do rury aby lepiej łapał, owinięty utoliną . Ogólnie jak zaskoczy i sobie chodzi ileś tam godzin to jest ok. Problem jest  zazwyczaj na starcie. czasem rusza normalnie i sie ustawi  a czasem wariuje. 

ja mam taki soft (może zacznijmy od porównania tego jeśli masz zawór 3Dz siłownikiem i chodzi ci poprawnie):

20250124_234319.jpg

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Można powiedzieć że mamy coś identycznego, i też mam jeden k10 na dom tam gdzie podł. do jej sterowaniem, tylko nie wyłączam pompy a mieszacz stara się kontrolować kiedy dać więcej ciepła kiedy mniej, i w obiegu utrzymuje się w miarę stała temp. nie ma zrzutów. 

Opublikowano (edytowane)

i żeby było ciekawiej... w trakcie odpisywania ci zrobiłem 2 resety wyłaczajac kocioł z prądu, mieszacz wracał do pozycji wyjściowej startując od zera  i za 3 razem w koncu jak ruszył to się zsynchnronizował normalnie... i  już widzę że zawór trzyma teraz temperature , sterowni nie wariuje  i będzie tak trzymać teraz prawidłowo całą noc do momentu aż stanie pompa od termostatu pokojowego. Czy jutro znowu jak ruszy to ustawi się prawidłowo, to loteria.

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Mogę to sprawdzić tylko jutro bo moja kotłownia jest po za domem🧣🧤❄️, zobaczę czy z domu mogę coś zrobić.

Opublikowano
8 godzin temu, klikuss napisał(a):

mnie pompa podłogówki  staje gdy termostat pokojowy osiągnie temperature i rusza po spadnięciu o zadaną histereze na termostacie.

I tu masz problem.

Pompa podlogowki powinna pracować cały czas. 

Ja jestem przeciwnikiem tych termostatów pokojowych w domach jednorodzinnych i uważam że przynoszą wiele szkody i żadnego komfortu. 

Praca instalacji grzewczej takie sterowanie 0-1 jest o kand d*** potłuc. No, ale to moje zdanie.

Na Twoim miejscu to albo bym go wyrzucił, albo tak ustawił w sterowniku aby obniżał temperaturę czynnika grzewczego nie wyłączając pompy.

Musisz opracować nowy algorytm sterowania ogrzewaniem domu. Ten który teraz sobie wymyśliłeś/ustawiłeś jak sam widzisz jest do bani.

Poza tym wydaje mi się że dalej masz coś nie tak z tym 3D. Nie powinien otwierać się aż tak mocno. Czy jak pompa się wyłączy to siłownik ustawia się na zero? Czy na 100%?

Spróbuj też przenieść czujnik od tego 3D bliżej niego, pomiędzy 3D a pompą.

Opublikowano (edytowane)

i tu masz racje Gonzo19, wczoraj o 3 w nocy finalnie przestawiłem w menu kotłqa tak, aby termostat  nie odłączał pompy  podłogówki  a obniżał  czynnik , na razie do 26stopni. chodzi do teraz bez problemu, trzyma co do 0,1 stopnia... Nie potrafie tego zrozumieć dlaczego gdy działą to na zasadzie włącz / wyłacz pompe to jest taki problem z podmieszaniem na starcie i  czasem też w trakcie... może ktoś mnie oświeci  i wyprowadzi z błędu? Chciałbym to po po prostu zrozumieć. Sąsiad na swoim piecu ferroli ma skonfigurowane też na zasadzie włącz  / wyłacz pompe od termostatu pokojowego, ale on ma sprzęgło i zawór 3D termostatyczny , u mnie bufor i 3D z siłownikiem. Problemów u niego raczej nie ma podzczas startu, a bynajmniej nic nie zaobserwował ...
Po weekendzie jadę po przewód, podepne czujnk pogodowy który leży na półce i ustawie krzywą, bo chyba z tego sterowania termostatem pokojowym w tym wypadku nic dobrego nie będzie. 

Co do otwarcia: Obecnie po całym dniu chodzenia na 26 stopni zawór jest otwarty na 65%. Na chwile obecną góra bufora ma 58, dół 25 stopni. Jak pompa była wyłączana od termostatu to w tym sterowniku działa to tak że za każdym razem siłownik wraca do pozycji 0%, czyli zawieradło ustawia się w pozycji  zamknięcia zasilania z bufora i z tej pozycji zawsze startuje  kręcąc się  w prawo w kierunku odnogi powrotu. zainstalowałem czujniki na zasilaniu i powrocie z rozdzielacza, temperatury na chwile obecną wyglądają jak na załączonym obrazku, zawór wskazanie na kotle jak wyżej, czyli  65%

IMG20250125155626.jpg

IMG20250125155750.jpg

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Tak jak rozmawialiśmy na priv

Wrzucasz sterowanie pogodowe, krzywą grzewczą, ( nie masz problemu bo 100%podłogówka) pompa pracuje cały czas i rozbiera bufor, ustawiasz temp. Mini i Max i zawór 3D będzie pracował cyk w prawo cyk w lewo a na termostacie w pomieszczeniu zadaną temp.

Jeżeli występują duże różnice w temp. to i zawór 3D będzie latał z lewej na prawą a jeżeli będzie ustabilizowana temp. +/- 2-3' to będzie się grzecznie zachowywał.

Uważam że to dobre rozwiązanie.

14 minut temu, bryhard napisał(a):

Tak jak rozmawialiśmy na priv

Wrzucasz sterowanie pogodowe, krzywą grzewczą, ( nie masz problemu bo 100%podłogówka) pompa pracuje cały czas i rozbiera bufor, ustawiasz temp. Mini i Max i zawór 3D będzie pracował cyk w prawo cyk w lewo a na termostacie w pomieszczeniu zadaną temp.

Jeżeli występują duże różnice w temp. to i zawór 3D będzie latał z lewej na prawą a jeżeli będzie ustabilizowana temp. +/- 2-3' to będzie się grzecznie zachowywał.

Uważam że to dobre rozwiązanie.

A ja mam takie pytanie jak lepiej

Bufor rozbierać o +/- 10⁰ i doładować, czy 30⁰?

bo mi przy pracy kocioł + sprzęgło +(grzejniki i podłogówka) jest ekonomiczniej pracować na wyższych temperaturach.

Opublikowano (edytowane)

Brygard, z tego co ogarnęłem to jak już przejde na sterowanie czujnikiem pogodowym ct6-p z krzywą grzewczą, to termostat pokojowy już mi potrzebny nie będzie. Bedę musiał jedynie na podstawie obserwacji temp  w domu dobrać odpowiednią krzywą w menu kotła.

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

I tak i nie

Możesz używać tylko resztę pomieszczeń będziesz musiał dostosować do tego jednego po przez przepływy tak jak to masz do tej pory.

Lub nie tak jak to masz teraz tylko będzie stały przepływ temp. z krzywej grzewczej

2 godziny temu, bryhard napisał(a):