Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pewnie było mnóstwo taki tematów których tez sporo przeczytałem. Chciałem opisać swoją sytuacje jeżeli chodzi o kotłownie i uzyskać jakąś poradę z nią związaną. W 2021 roku zakupiliśmy z żoną mieszkanie w zabudowie szeregowej budowane za Niemca. Szeregówka ocieplona styropianem 15 cm, okna dwu szybowe (w między czasie sukcesywnie będą wymieniane na trzyszybowe), poddasze ocieplone watą szklaną. Mieszkanie posiada dwa źrodła ciepła, piec olejowy i kocioł na miał 1 klasy, ogrzewane ośmioma kaloryferami. Na tą chwile opalamy mieszkanie piecem na miał grubym orzechem z kopalni Marcel, poprzedniej zimy olejem opałowym i chyba pierwszy raz i ostatni (koszt takiego ogrzewania nas przewyższył). Planujemy z żoną wymianę źrodła ciepła w najbliższym czasie ponieważ u nas na Pomorzu kotły bez klasowe i 1 klasy trzeba wymienić do września 2024 r. Ostatnio miałem upatrzony kocioł na pellet firmy Ferroli biopellet pro 12kw, podłączył bym go pod istniejący wkład kominowy fi80 od pieca olejowej czyli bym zaoszczędził pare tysięcy ale tutaj trochę boje się kosztów zakupu opału. Od paru dni chodzi mi po głowie tez piec na drewno z buforem ciepła a dokladnie mpm ds wood 10kw i do tego dwa bufory po 500 litrów. Dwa po 500 litrów ponieważ ogranicza mnie rozmiar wejścia do piwnicy gdzie znajduje się kotłownia( szerokość 70cm). W tej sytuacji odchodzi mi wkład kominowy i bez obaw co roku bym się zaopatrywał w drewno z pobliskiego lasu. Mam straszny mętlik w głowie bo z jednej strony posiadam dobry kocioł na węgiel który łyknie mi 3 tony węgla i 3-4 m3 drewna sosnowego na rozpałkę, piec rozpalam raz na 24h ale czas wymiany takich kotłów sie zbliża i boje sie trochę kontroli a z drugiej zainwestował bym w coś spełniającego dzisiejsze normy i bardziej czystego. Co byście mi doradzili, olać temat i palić tym co mam czy przymierzać sie do wymiany pieców na coś na lata. Dzięki 🙂8B83B607-A704-419C-8C5A-6CC19F9A994A.thumb.jpeg.4cc1f6110d896ebaeac83da3362e6579.jpeg

Opublikowano

Próbowałeś kupić drewno w lesie w tym roku? Ja próbowałem od czerwca i nie kupiłem nic. Nie rozważałeś montażu pompy ciepła? Można dostać dofinansowanie. Od stycznia wchodzi nowy program z wyższym dofinansowaniem. Poczytaj.

Opublikowano

U nas z drewnem nie ma problemu, na zamówione drewno czekałem 2 tyg a działkę na wyrób własny dostanę od ręki 😉 jakoś nie jestem przekonany do pompy ciepła, sam zakup to duży koszt. Sąsiad namawiał mnie na klimatyzatory którymi sam się ogrzewa. Jestem zdecydowany na pellet lub drewno. 

Opublikowano (edytowane)

Z pelletem jest jak jest. Ceny są tak rozchwiane, że nie wiadomo na co się zdecydować.

Ja na Twoim miejscu poszedłbym w bufory. Jest to w tej chwili najbardziej bezpieczne rozwiązanie. Do bufora podłączysz każde źródło zasilania. Możesz wsadzić sobie grzałki, tak w razie czego, jakby opału zabrakło. W buforze możesz zmagazynować energię i rozpalać piec raz na dwa, trzy dni. Wszystko zależy od tego ile tej energii potrzebujesz, ale patrząc po zużyciu, to nie ma tragedii. 

Masz jeszcze czas. Poczekaj aż sytuacja się ustabilizuje. Co nie zmienia faktu że bufor możesz sobie już zamontować i zacząć z niego korzystać w dowolnej chwili.

Klimatyzatory, to też jakieś rozwiązanie, ale nie jako podstawa ogrzewania. Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, jako dodatkowe źródło ciepła.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Bufory zamontuje, tylko znaleźć dobrego fachowca 😂 powoli graty będę kupował bo ceny tragedia. Grzać do bólu tym kotłem czy wywalić go przed tym 2024r.? 

Opublikowano

Grzać do bólu i zbierać na coś nowego. Jak wszystko Ci działa, to ciągnąć do końca. Ja bym wywalił ten olejowy. W miejsce olejowego wstawił nowy, a ten, jak nie kopci to niech sobie stoi, tak w razie czego.

Jest wiele kotłów co nie mają certyfikatów, a ładnie spalają opał.

Opublikowano

Ten na miał w początkowej fazie dymi z komina a tak jak pisałem pale węglem typu 33 z kopalni Marcel, 3-4h wydobywa się dym z komina a później brak dymu a stałopalność na poziomie 24h i dłużej w zależności od zasypu, niestety ta ekologia. Buforki wlecą do kotłowni plus nowy bojler na C.W.U bo ten tylko 80l. Później jeżeli mnie zmuszą to kocioł na drewno 😉 chociaż w tym tez na spokojnie mogę palić drewnem, na jesieni przepalałem dębowym drewnem i tez fajnie dawał radę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.12.2022 o 21:23, DiabeL0903 napisał(a):

Witam.  przymierzać sie do wymiany pieców na coś na lata. Dzięki 🙂

Na coś na lata to nie na paliwo stałe, pompa ciepła to pewne urządzenie pod względem braku zakazu używania.   

Stawiaj do tego fotovoltaikę.

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Jak będą bufory, to już będzie trochę z górki. Dzisiaj grzanie bufora za "free".

W zielonej ramce autokonsumpcja z PV. Do teraz bufor oddaje ciepło (bufor 160litrów)

W żółtej ramce pobór w taniej taryfie G12w.

Bilans na teraz około -2,12 kWh. Tak można grzać. image.png.7b3bd7249d26d45f90018711b6368edf.png

image.png.846f175284422be74034b1822dc00572.png

image.thumb.png.02436eb28640fad8b24fad17c22c152b.png