Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc w ustawieniu palinika sv200 na piecu o mocy 19kv. Jestem całkowicie zielony w tej kwestii.

Zasobnik zasypany jest pelletem i z tego co widzę to to dużo go pobiera i spala.

Bardzo proszę o pomoc

Opublikowano

Bardzo dziękują za filmik instruktażowy. Z tego co się zorientowałem muszę zastosować się do metody 3. W jaki sposób mogę sprawdzić jaka jest zainstalowana dmuchawa. I gdzie ta dmuchawa jest zainstalowana.

Opublikowano

Instrukcje od kotła czas przeczytać. Tam powinny być wszystkie parametry które chcesz znaleźć. 

Dmuchawa to taki wentylator z boku palnika.

Opublikowano

Instrukcję od kotła czy instrukcję do sterownika Argos PID PLUS

Aha czy dmuchawa jest na wierzchu?

Opublikowano

'za dużo spala' to taka ogólna przypadłość wszystkich kotłów, zwłaszcza przy obecnych cenach peletu 🙂 Mam u siebie 19kW sv200 który 19kw to ma na ekogroszku, na pelecie pewnie max z 15kw wyciągnie. Ustawiałem go tak żeby najpierw dobrać siłę nadmuchu na tyle żeby nie wylatywały niespalone pelety z palnika, a potem do tego nadmuchu dobierałem ilość peletu. Przy pracy z rozsądną mocą (ok 12-13 kW) podawanie jest na poziomie 10 sek w 30-sekundowym cyklu - czyli wydaje się całkiem sporo. Ale jak próbuję podawać mniej to sumarycznie zużywa więcej peletu bo dużo dłużej trwa nagrzewanie. Myślę że najpierw musisz poświęcić czas na rozpoznanie swojego sterownika bo im nowszy tym trudniej ustalić o co w nim chodzi.

Opublikowano

@internetjknajlepiej obie, ale parametry techniczne w instrukcji kotła/palnika. Instrukcję sterownika koniecznie przeczytaj, a o wiele mniej pytań tutaj zadasz.

Opublikowano

Ogólnie juz zwariowałwem, ustawiłem wszystko zgodnie z instrukją i co jakis czas jest komunikat er11 ze palnik nie podgrzewa sie itd. nie wiem co i jak mam zmiennic aby zaczeko w koncu dzialac