Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Parametry pracy pompy.

Lucek26

Rekomendowane odpowiedzi

Funkcja okresowego załączenie pompy powinna być włączona  ? Jakie są wasze porady bądź zalecenia ? Docelowo ustawiony był czas 2 min, zmieniłem na 30 ponieważ strasznie szybko wychładza piec  podczas czuwania. Można wyłączyć załączanie okresowe całkowicie albo ustawić na 60 min  ? 

20221206_210022.jpg

używam podobnej funkcji (inny sterownik ale podobne zachowanie) żeby wykorzystać ciepło z kotła gdy jest rozgrzany a termostat w domu już się wyłączył. U mnie załącza się co kilkanaście minut na 2 minuty, aż do momentu gdy temperatura kotła spadnie do 42 stopni. Poniżej już się nie załącza. Oczywiście że wychładza kocioł, ale taki właśnie ma cel - lepiej to ciepło wpuścić do domu niż w powietrze, zwłaszcza że kotłownię mam w osobnym budynku. Czyli kocioł się schłodzi do tych 42 stopni i więcej pompa się nie załączy, aż do następnego rozpalenia.

Ale jeśli np Twój sterownik działa tak że po ochłodzeniu kotła musi go dogrzać i w tym celu znów się rozpalić to wg mnie nie ma sensu schładzanie go. (wiem że niektóre sterowniki rozpalają kocioł gdy tylko jego temperatura spadnie poniżej zadanej, więc w takim wypadku tylko by się w kółko chłodził i rozpalał od nowa)

• 4 tygodnie później...

Podebne się pod temat bo chodzi o parametry pracy pomp obiegowych.

Przestudiowałem różne strony i wyszło mi że potrzebuje 1 pompe do ogrzewania podłogowego o parametrach V=0.368m³/h Hp=3,38(przy oporze 100mPa/m) i 5,07m(przy oporze 150mPa/m)

Nie jestem hydraulikiem ale w domu zwalili mi instalacje i ratuje się jak mogę. Mam piec SAS bio compact 10kW, 2 pompy od w podlogowek(parter 553mb fi16 i piętro 485mb fi 16) +ogrzewanie 2grzejnikow na trzeciej pompie tj osobnym przebiegu oraz zasobnik CWU 200L( przewymiarowany bo max 150L dla 3osob powinen byc) na piecu mam skoki temperatur i średnio na rozgrzanym piecu to 55-62⁰ wyjście z zadanych 65⁰ i zimny powrót 20-35⁰. Mam na podlogowkach 2x zawory 4D z siłownikami i dla parteru starą pompe grundfos 25-40 180, dla piętra watts 25-60 180. 

Ogarnalem już wyliczenia V i Hp ale nie wiem jak dobrac charakterystyke pomp i czy np Grunfos Alpha2 25-80 na I biegu będzie lekko pracowac i  Hp będzie zblizone do 3-5m podnoszenia i V 0,3-04m³/h?