Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałbym zasięgnąć porady na temat ustawienia sterownika oraz kotła tak aby temperatura nie falowała na wysokie stopnie. Kocioł to s6wc-24 a sterownik to euroster 11w. Rozpalam metodą od góry, palę puki co samym drewnem ale wyczytałem że powinno się go zasypać pod dolną krawędź drzwiczek węglem i powinno to wystarczyć na kilka-kilkanaście godzin palenia, tylko jak ustawić sterownik prawidłowo aby temperatura po zasypaniu kotła nagle nie wzrosła i nie zaczęła mi się woda gotować a co za tym idzie to już sami wiecie... Same problemy i koszta związane z grzejnikami itd.

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

A z instrukcją się zapoznałeś?

https://euroster.pl/product/attachment-download/35

Aż tak zaawansowanego sterownika to ja nie mam 😁, ale od już jakiegoś czasu jadę na takich ustawieniach u siebie.

Docelowa temp. kotła: 65 stopni

Moc dmuchawy: minimalna (za radą kolegi @BORA z zeszłego roku jeszcze dmuchawę zakryłem w 1/3)

Długość przedmuchu: 10 s (mniej się u mnie nie da)

Długość przerwy między przedmuchami: 30 min (max)

Temperatura włączania pompy c.o.: 33 stopnie

Histereza pompy c.o.: 4 stopnie (ale dokładnie nie pamiętam)

Nie mam opcji histerezy dmuchawy.

Palę oczywiście w innym kotle z innym sterownikiem z przekręconym zaworem 3D. Woda wychodząca z pieca ma te 65 stopni, a na kaloryfery idzie około 40 stopni.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak oczywiście że zapoznałem się z instrukcją i ustawiłem wszystko tak jak tam było opisane (zdjęcie dodaje do podglądu) i puki co jest narazie wszystko okej. Tylko jeszcze muszę rozwiązać problem z otwierającą się dolną klapką i będzie git( zdjęcie nr. 2)

Screenshot_20221217_212345_com.google.android.apps.docs.jpg

1671308732877185626972003547021.jpg

Opublikowano

Co masz na myśli pisząc o otwierającej się dolnej " klapce" ? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chodzi o to że podczas przedmuchu gdy dmuchawa się włączy to dolna klapka się lekko uchyli i jeśli nic pomiędzy nie wpadnie to się zamknie ale czasem bywa tak że wpadnie coś pomiędzy i przez to klapka jest uchylona i dostaje się,, lewe" powietrze przez co temperatura wzrasta 

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

@Grzegorz326 a śrubą regulacyjną w klapce nie idzie jej zablokować w pozycji "off"...?

Przystaw pod klapkę cegłę i już dmuchawa jej nie otworzy...

Edytowane przez krzych13