Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cze艣膰 wszystkim!馃檪
To m贸j pierwszy post, forum obserwuje ju偶 pewien czas, du偶o si臋 ciekawego dowiedzia艂em i nauczy艂em, ale przysz艂a teraz pora na mnie...

Podsiadam dom 3 kondygnacyjny z lat 90 na instalacji grawitacyjnej, kaloryfery 偶eliwne. 2 lata temu zrobi艂em dwa pokoje na strychu (trzecia kondygnacja, kaloryfery aluminiowe) i w sumie mam obecnie do ogrzania 200m2. Niestety 3 lata temu moja pierwsza pompa co (grundfos 25-40/180) wysiad艂a ju偶 ca艂kiem, by艂a ona u偶ywana sporadycznie i w tym czasie kiedy jeszcze by艂y 2 kondygnacje. Problem obecnie jest taki, 偶e na trzeciej kondygnacji kaloryfery grzej膮 s艂abo albo nie ca艂e w por贸wnaniu do reszty (zapowietrzenie nie wchodzi w gr臋), dopiero, gdy piec osi膮gnie temp. oko艂o 70C to kaloryfer robi si臋 ca艂y ciep艂y. Chcia艂bym wspom贸c troch臋 instalacj臋 grawitacyjn膮 pompk膮, a w przysz艂o艣ci doda膰 jeszcze zawory termostatyczne.

Dom 200m2, 3 kondygnacje, kaloryfery (偶eliwne: 10, aluminiowe: 2), kot艂ownia "wkopana" oko艂o 40cm poni偶ej I kondygnacji, odleg艂o艣ci od ziemi (miejsce na pompke: 2.25m, strop kot艂owni 3m, kaloryfery na III kondygnacji: 6.7m, zbiornik wyr贸wnawczy 7.1m), piony: 4, wody w systemie: oko艂o 350l.

A wi臋c odleg艂o艣膰 w pionie od pompy do najwy偶szego kaloryfera to 4,45m. Wiem 偶e nie wysoko艣膰 podnoszenia pompy nie ma nic wsp贸lnego z wysoko艣ci膮 geometryczn膮 dlatego mam dylemat czy zakupi膰 obecnie pompk臋 25-40 czy 25-60? Ze wzor贸w jakie znalaz艂em w Internecie na dob贸r pompki wysz艂o mi: nat臋偶enie wody: 0,7m3/h, natomiast wysoko艣膰 2,3m (liczone gdybym mia艂 ju偶 zawory termostatyczne). My艣la艂em nad zakupem s艂abszej pompki 25-40, bo ma tylko wspom贸c instalacje grawitacyjn膮 no i obliczenia wskazuj膮 na ten wyb贸r w艂a艣nie. Jednak z drugiej strony gdzie艣 z ty艂u g艂owy s艂ysz臋, 偶e jednak mo偶e by膰 za s艂aba. Co by艣cie mi mogli doradzi膰?聽
Schemat prowizoryczny:

image.thumb.png.1f3cc96673ccae4f55e68062faf25467.png

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • mat5098 zmieni艂(a) tytu艂 na Wymiana pompy co
Opublikowano

Co to znaczy wspom贸c instalacj臋 ?? Jak pompa chodzi to jest wymuszony obieg jak nie chodzi to grawitacyjny (jak b臋dzie mo偶liwy), nie ma obu naraz. Jak b臋dzie pompa to obowi膮zkowo naczynie przelewowe wprost z kot艂a rur膮 1 cal lub cu 28 oczywi艣cie przelew tak samo z naczynia. Obowi膮zkowo powiniene艣 kryzysowa膰 grzejniki, czyli te najbli偶ej kot艂a zd艂awi膰 przep艂ywy by woda ciep艂a mog艂a zasili膰 najdalej grzejniki. Jak do艂o偶ysz termostaty to pompa tylko z auto-adaptacj膮, chyba 偶e jeden (np. w 艂azience) nie b臋dzie mia艂 termostatu.

Opublikowano

Przy takim monta偶u pompy i naczyniu przelewowym na pionie grzejnym, przewy偶szenie naczynia nad najwy偶szym grzejnikiem musi by膰 ok 3m lub wi臋cej, inaczej b臋dzie wyrzucanie wody przez naczynie i zapowietrzanie instalacji.

Popraw t膮 instalacj臋 wg przepis贸w - oddzielna rura 1" wprost z kot艂a do naczynia powinna za艂atwi膰 problem.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.