Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buderus GB 072 +RC 310. Termostaty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam sterownik rc310 w salonie. I w każdym innym pomieszczeniu mam zainstalowane termostaty. Na rc310 mam ustawione 20.5°. I jak teraz ustawić zeby w innych pomieszczeniach ustawić wyższe temp. Np w łazienkach. Bo po wykryciu przez rc310 że temp została osiągnięta, to piec wyłącza grzanie w całym domu, mimo że np w pomieszczeniu obok jest tylko 18st. Bo myśli że temp została osiągnięta w całym domu. Da się to jakoś zmienić zebym mógł w każdym pomieszczeniu mógł sterować osobno temp pomieszczenia? 

Opublikowano

W takiej sytuacji sterownik należy montować w  pomieszczeniu które najwolniej się nagrzewa. W pozostałych regulują głowice termostatyczne czy tam termostaty. Jeżeli mimo to w łazience jest problem dogrzać do 24c pozostaje dołożyć tam grzejnik. 

Opublikowano

Pod rc310 mam też dodatkowy termostat, taki jak w innych pomieszczeniach. Wiec moge na nim ustawić tez 21 st. A na głównym 24, i wtedy ustawiać moge chyba dowolnie temp, nie większą niż te 24st na głównym. Tylko pytanie, czy piec wtedy nie będzie świrował? 

Opublikowano

Instalacja jest na podłogówce. Sterowana z salonu głównym sterownikiem rc310. Oprócz tego mam w każdym pomieszczeniu osobny termostat, ale nie mogę nimi sterować, bo jak główny dostanie sygnał że jest w salonie np 21st, to odcina na sprzęgle ciepło, mimo że obieg jest otwarty, to nie puszcza ciepla na pętle. 

Opublikowano (edytowane)

Jest czujnik pogodowy na zewnątrz? Jeżeli tak to RC310 powinien sterować pogodowo temperaturą zasilania, a termostaty temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach. Jeżeli nie ma pogodówki to tak jak napisałeś wcześniej zwiększ zadaną temperaturę na 24°C i kocioł będzie się wyłączać tylko wtedy jak nie będzie miał odbioru z instalacji.

Jaka jest moc tego kotła?

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Jest czujnik na zewnątrz. Czyli można zmienić w ustawieniach na stałe grzanie? I ewentualnie gdzie szukac w rc310 tej opcji zeby zmienić na stałą regulacje. I czy np jak ustawie 24 st na rc310, i bede sterował osobno w pomieszczeniach temp w zakresie 20-22st, to piec nie spali więcej gazu? Nie będzie wariował, że nie może osiągnąć tej temp 24st? Która. Tych opcji będzie lepsza? Zmiana trybu, czy podniesienie temp na głównym. 

Opublikowano

Z tym stałym grzaniem to usunąłem, bo zajrzałem do instrukcji i w sumie sam nie dokońca rozumiem jak ten sposób regulacji działa. Możesz zrobić tak jak napisałeś wcześniej i zobaczyć jak to będzie funkcjonować. Wariować nie powinien, ale jeżeli ma wysoką moc minimalną to może zacząć się taktowanie, czyli przy małym odbiorze kocioł będzie się często włączać i wyłączać. Najlepsze jest sterowanie pogodowe, gdy kocioł dostosowuje temperaturę zasilania w zależności od tego jaka jest temperatura na zewnątrz, ale przy takim sterowaniu będzie konieczne prawidłowe ustawienie krzywej grzania.

Opublikowano

Czyli lepiej zostawic tak jak jest? I jak ewentualnie ustawić ta krzywa grzania? Czy to w ogóle coś da? Że główny nie będzie odcinał ciepła po osiągnięciu zadanej temp? Np w salonie będzie osiągnięta ta temp, a otworze okno w sypialni, tam spadnie do 15, to i tak nie włączy ogrzewania w sypialni, bo odczytał że jest temp osiągnięta. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli kocioł ma regulować ogrzewanie pogodowo to trzeba w menu serwisowym zmienić sposób regulacji na wg temperatury zewnętrznej, wtedy nie będzie wyłączać wcale ogrzewania, a za osiągnięcie zadanej temperatury w pomieszczeniach będą odpowiadać termostaty. Tylko tak jak wcześniej napisałem, będzie trzeba ustawić krzywą grzania, a nie wiem na ile kolega ogarnia temat.

Jeszcze zapytałeś, czy kocioł spali więcej gazu. Jeśli temperatury w pomieszczeniach będą wyższe niż obecnie to zużycie gazu wzrośnie.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Mam ustawione wlasnie wg temp zewnętrznej. Wiem że będzie więcej palił, jeżeli mu podniosę temp. Chodziło mi o to czy nie będzie palił więcej, przez ewentualnie jakieś swirowania pieca. Zużycie gazu wzrośnie stosunkowo tyle ile podniosę temp. Ale czy nie będzie spalał nic ponadto. Co do krzywej grzania, nie mam za wiele wiedzy. Musiałby mnie ktoś poinstruować. 

Opublikowano

Masz ustawione wg temperatury zewnętrznej i kocioł wyłącza grzanie jak osiągnie zadaną w salonie? Tak może być jedynie kiedy na regulatorze jest tryb obniżony/nocny i wybrany sposób obniżenia to próg temperatury w pomieszczeniu.

Musisz poczytać instrukcję montażu regulatora, tam jest wszystko dokładnie wyjaśnione. 

Opublikowano

Tak mam ustawione. Mam ustawione grzanie w dzień i schodzenie o 0.5st na noc. Ale w dzień jest to samo.  Ze jak odczyta temp z salonu, to nie puszcza już ciepła na żadne pętle w domu. 

IMG_20221125_201544.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dziwne, nie powinno tak być. Może kolega @gbbsoft coś podpowie, bo widziałem, że często udzielał się na forum w tematach związanych z regulatorami od Buderusa.

Najlepiej jakbyś od razu wstawił fotki ze wszystkimi ustawieniami w regulatorze. Jak masz schemat instalacji to też dobrze by było dodać do postu.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

A termostaty w innych pomieszczeniach do czego są podłączone ?

Jak się steruje tymi termostatami (ustawia temperaturę w pomieszczeniu) ?

Mnie to wygląda na niekompletny system sterowania. Zasada jest prosta, jak któreś z pomieszczeń ma zapotrzebowanie na ciepło, to powinien się otworzyć jakiś zawór. Jeżeli w żadnym pomieszczeniu nie ma zapotrzebowania na ciepło, to wszystko się wyłącza. Pogodówką powinien sterować, albo kocioł, albo dodatkowy sterownik. W tym przypadku jest to RC310. Jeżeli RC310 ma możliwość sterowania kilkoma pomieszczeniami, to trzeba pogrzebać w ustawieniach. Jeżeli takiej możliwości nie ma, to po co czujniki w innych pomieszczeniach ? I kółko się zamyka.

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Buderus GB 072 +RC 310. Termostaty
Opublikowano

A jaka temp na piecu jest optymalna? Ja mam ustawione 50st. Termostaty są podłączone do mieszacza. I otwierają pętle jak się włącza. Ale jak jest osiągnięta temp tam gdzie jest główny rc310, to ciepło nie leci do mieszacza, bo odcięte jest już na sprzęgle. 

Opublikowano
W dniu 2.12.2022 o 14:50, wazkamax napisał(a):

Tak mam ustawione. Mam ustawione grzanie w dzień i schodzenie o 0.5st na noc. Ale w dzień jest to samo.  Ze jak odczyta temp z salonu, to nie puszcza już ciepła na żadne pętle w domu. 

IMG_20221125_201544.jpg

Witam,

Jesli kociol ma pracowac na krzywej , to nalezy przestawic na srodkowa poz. "Temp.zewn.z punktem pocz."

I ustawic temp. Krzywej dla +20 /-20. Ja mam 20/55.

Wiec przy temp.zew. 0st.C zadaje mi TZ ok. 45st.

Pozdro

• 2 tygodnie później...