Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec na ekogroszek Eko-Kotły 15KW - nie dobija temperatury

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez dawido,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Otóż pierwszy raz mam styczność z piecem na ekogroszek lecz jestem w ciągłym kontakcie z osobami posiadające piece.

Konsultacje co do regulowania sa przeprowadzane 🙂

Poniżej opisuje problem.

Otóż posiadam ogrzewanie podłogowe w nowym domu o powierzchni ok. 120m2 - parterowy 

Piec zakupiony nowy, nie najwyższej półki Eko-Kotły 15KW - męczę się z nim od jakiegoś miesiąca.

Założony jest zawór 4-drożny podłączenie jak na schemacie poniżej.

image.png.648f9b073216bc9ba8f72b7e6dfc041e.png

Picasso 🙂 

Etap I.

Tak było podłączone za pierwszym razem. Piec nie mógł dogrzać zadanej temperatury w momencie otwartego zaworu 4-drożnego tak by najwięcej wody ciepłej szło na podłogówkę.

Końcowo musiałem zawrót 4-drożny ustawić tak aby 60% wody z wyjścia trafiało z powrotem do pieca.

Regulacja sterowaniem, nadmuchem itd. nie przynosi rezultatów. Efekt końcowy po tygodniu ustawiania: 1 godzina dogrzewania pieca do zadanej temperatury - 30 minut max w podtrzymaniu to był max. Lecz gdy przysły mrozy, temperatura na podłogówce nie była w stanie utrzymać zadanej temperatury.

Etap II.

Z monterem postanowiliśmy zmienić sposób działania i teraz zaślepiony jest powrót w zaworze 4-drożnym a powrót z podłogówki podłączony do rury od podgrzewania pieca.

Niestety nie przyniosło to oczekiwanego rezultatu.

Piec dogrzewa się z trudem do 40 stopni i chodzi nieprzerwanie spalając nieprzerwanie 25kg ekogroszku na dobę.

Poniżej "schemat" jak jest to aktualnie podłączone.

Oczywiście jak pompa pracuje oczywiście woda cała idzie w podłogę nie ważne jak ustawiony jest zawór 4-drożny.

Zastanawiam się czy w tym rozwiązaniu nie powinno zastosować się pompy przed zaworem 4-drożnym.

image.png.2ba114c7d6d36b656016fd6fce5df50b.png

Aktualne ustawienia pieca:

Uruchamianie pompy przy 40 stopniach

Podawanie co 1 minutę 20 sekund

15sekund podawania

dmuchawa ustawiona na 20/50 - jeśli dam mniej nie utrzyma temperatury

Klapa na dmuchawie przymknięta, zachowane ok. 1cm szpary

Kopiec kreta w palniku zachowany idealnie, brak spieków, czysty popiół.

Podtrzymanie:

Dmuchawa co 1min

Krotność: 4

czas podawania 15sec

Sterowanie to Titanic 3

Nawet jesli uruchamianie pompy ustawie na 50 to on i tak dogrzeje maksymalnie do 42-45 stopni i będzie ją utrzymywać.

Proszę bardzo o pomoc.

W razie pytań odpowiem tak szybko jak to możliwe.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano
Opublikowano

Tak, pompa na powrót 25/40. Do tego załóż siłownik na zawór, sterowany pogodowe i będzie napewno ładnie działać ta instalacja.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, dawido napisał(a):

Tak, pompa na powrót 25/40. Do tego załóż siłownik na zawór, sterowany pogodowe i będzie napewno ładnie działać ta instalacja.

Okay - bo na ten moment udało się ustawić ogrzewanie ale na podtrzymaniu działa 10 minut a 20 minut dogrzewa jak temperatura spadnie.

Zastanawia mnie teraz jeszcze fakt czemu załóżmy 1,5 stopnia zajmuje mu dogrzanie 20 minut?

No i spalanie przy tej pogodzie to 25kg/24h....

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Masz siłowniki na pętlach podłogowymi?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, dawido napisał(a):

Masz siłowniki na pętlach podłogowymi?

Tak aktualnie wygląda moja listwa.

image.png.c4c822c346d1aa48ba0970412418129f.png

Pomieszczenia reguluje ręcznie.

Edytowane przez Ryszard
  • Rozwiązanie
Opublikowano

To jest ok. Ogarnij te instalacje według schematu który umieściłem plus inwestuj w siłownik ze sterowaniem pogodowym, a na końcu wyregulujesz sobie kocioł.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dawido napisał(a):

To jest ok. Ogarnij te instalacje według schematu który umieściłem plus inwestuj w siłownik ze sterowaniem pogodowym, a na końcu wyregulujesz sobie kocioł.

Jeśli to wypali - będę krewny dobrą butelkę. (Zaoferował bym ekogroszek lecz aktualne jego ceny powodują, że alkoholem szybciej i taniej się rozgrzejesz 😄 )

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Na twoich zdejcjach jest zle podlaczony ten 4D .Jescze z porozumieniem symbolom na 4d založyc.Tu w watku instalacji znalazniesz.

Edytowane przez bercus