Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz racje. Próbowałem podawania 7 sek ale lekko zapadał się kopczyk. 
Ale wtedy nie zmieniałem ustawień w podtrzymaniu. Zrobię jak piszesz i zobaczymy. 

Czyli podawanie 7 sek i przy jakiej przerwie?

Opublikowano

Na razie niech zostanie jak jest 48. Nie bierz sobie tak bardzo do głowy tego zapadającego się kopczyka. Wystarczy że będzie równo z koroną.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, 

Podepnę się pod temat i zapytam jak podane przez użytkownika #1mps parametry pracy na podczymaniu się sprawdzają?  

W dniu 8.12.2022 o 11:10, 1mps napisał(a):

O ile parametry pracy są dobre to podtrzymanie trzeba zmienić. Przesuw (częsty) węgla przez ślimak oraz lekki nadmuch chłodzi również podajnik. Więc ustaw sobie podtrzymanie w ten sposób 

Podawanie 1 s. co 6 min. Przedmuch co 8 min. przez 30 s. moc dmuchawy 25%. 

To powinno rozwiązać twój problem z wysoką temperatura podajnika.

Czy mogę prosić #marka 1975 o informację o parametrach pracy na podtrzymaniu? 

W dniu 8.12.2022 o 12:36, marek1975 napisał(a):

Ok. Spróbuje i dam znać. Pewnie jutro żeby kociołek sobie pochodził na nowych ustawieniach. 

Ustawiam teściowej piec i wysiadam, a niestety dzisiaj muszę wracać do domu (ok 200km). Chciałbym uzyskać informację czy jest ok i będzie to eco pracowało prawidłowo (wiem wiem wróżenie z fusów). Następną korektę będę mógł wykonać dopiero w święta Bożego Narodzenia. 

Obecne parametry kotła (w nawiasie pozycja start z której rozpocząłem zabawę).- na pierwszych ustawieniach robiły mi się spieki, co widać w popielniku. :

I. Tryb Praca

1. Czas podawania: 5s
  2. Czas przerwy: 60s (było 50s)
  3. Siłą nadmuchu: 23% (było33%)

II. Tryb podtrzymania:

1. Praca podtrzymania/podawania: 1s (było 15s)
  2. Przerwa podtrzymania: 5 min:
  3. Wentylator: 1) czas pracy: 30s (było 1min 30s), 2) Czas przerwy wentylatora 8 min (było 4min),
  4. Siła nadmuchu 25% (było 35%)  

EcoGroszek suchy, nie znam jego pochodzenia. 

Proszę o opinię, ponieważ sam ogrzewam gazem i nie mam doświadczenia w paleniu EcoGroszka. Poniżej zdjęcia. 

SGCAM_20221211_111741285__SGcam 48mp Yash.jpg

SGCAM_20221211_111806201__SGcam 48mp Yash.jpg

SGCAM_20221211_111820615__SGcam 48mp Yash.jpg

SGCAM_20221211_111837436__SGcam 48mp Yash.jpg

SGCAM_20221211_112544572__SGcam 48mp Yash.jpg

SGCAM_20221211_112554856__SGcam 48mp Yash.jpg

SGCAM_20221211_113010993__SGcam 48mp Yash.jpg

Edytowane przez alcoo
Poprawki
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Witam. Po wielu próbach ustawień udało mi się zejść z temperaturą podajnika między 39 a 42 stopnie. I tak od kilku dni się utrzymuje. Eko ładnie się wypala. Lekkie spieki które kruszą się w palcach. Jestem zadowolony. Dzięki za pomoc i chęci. Lekkiej zimy dla wszystkich!  

• 3 miesiące temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Cześć, 

Mam podobny problem z Kamen Multi K5, od kilku dni czuć w kotłowni i poza nią dość specyficzny zapach, otwierając drzwi widać, że cofa się dym. Piec mam pierwszy sezon. Aktualnie pracuje na ustawieniach od serwisanta. Dom kosta z PRL 180m2, plastikowe okno dwukomorowe bez ocieplenia (jeszcze).

Czas podawania: 20s

Czas przerwy: 58s

Siła nadmuchu: 75% (to mnie zastanawia najbardziej, czy nie za dużo)

Praca podtrzymania: 10s

Przerwa podtrzymania: 10 minut 

Wentylator w podtrzymaniu: 50%

Węgiel Pułkownik. 

Z Waszego doświadczenia co warto zmienić?

Opublikowano

Pogratulować takiego serwisanta. Do zmiany wszystko. Czytaj wcześniejsze posty tam są podane ustawienia. Możesz podać moc kotla.

Opublikowano

Najpierw przywroc ustawienia fabryczne i je podaj. Od tego trzeba zacząć i dopiero wprowadzać zmiany.

Opublikowano

Ustawienia fabryczne dotyczą wyłącznie nastaw temperatur i nastaw pracy? Nie spowoduje to konieczności wprowadzania innych ustawień np. w menu instalatora?

Opublikowano

Kamen Multi K 5 . Jak ustawić parametry pieca na ekogroszek? Od czego zacząć?

Pierwszym krokiem, który podejmiesz, zanim przystąpisz do ustawienia pieca na ekogroszek, jest zadbanie o czystość. Konieczne jest wyczyszczenie zarówno kominów dymowych, kanałów powietrznych, jak i kanałów termicznych pieca. Sam kocioł powinien być sprawny i pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń, które mogłyby utrudnić jego pracę. Jeśli ocenisz, że kanały są drożne i gotowe do użytkowania, sprawdź jeszcze, czy podajnik działa prawidłowo.

To istotne, aby wykonać powyższe zadania zanim przystąpisz do ustawień kotła na ekogroszek i pierwszego użytkowania. Ma to także znaczenie dla ostatecznej kaloryczności opału.

Najważniejsze ustawienia pieca na ekogroszek

Prawidłowa praca kotła na ekogroszek determinowana jest przez kilka parametrów, z których najważniejszymi są:

czas podawania ekogroszku;

czas podtrzymania w piecu;

czas nadmuchu.

Poniżej omówimy konkretne wartości podanych parametrów i wskażemy, dlaczego są tak istotne.

Czas podawania ekogroszku

Podanie jednej, uniwersalnej i idealnej wartości jest niestety niemożliwe. Docelową wartość powinniśmy ustawić w oparciu o własne doświadczenie, ocenę pracy kotła oraz wiedzę, którą przekazał nam sprzedawca naszego kotła. Zanim jednak poczynimy niezbędne obserwacje, na podstawie których możliwe będzie właściwe zaprogramowanie sterownika pieca, warto poznać wartość, którą stosuje się na początku. Przechodząc do konkretu – zazwyczaj jest to 10 sekund.

To jeden z głównych parametrów, od którego zależy wydajność Twojego kotła. Im częściej podamy paliwo, tym jego zużycie, a co za tym idzie – temperatura będą większe.

Czy zatem należy ustawić niższą wartość? Nie zalecamy podejmować tego kroku bez poczynienia obserwacji. Jeśli za bardzo zmniejszysz czas podawania ekogroszku wpłyniesz na zmniejszenie mocy pieca, co może skutkować problemami z uzyskaniem optymalnej temperatury. W praktyce zużyjesz paliwo, ale nie uzyskasz efektu grzewczego.

Czas podtrzymania w piecu na ekogroszek

To kolejna kwestia, której nie sposób pominąć. Przerwę zazwyczaj ustawia się na 65 sekund. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy czasem podtrzymania, a czasem podawania ekogroszku w piecu. Wraz z upływającym czasem i nowymi wnioskami dotyczącymi pracy kotła na ekogroszek możesz dokonywać korekty tej wartości. Zacznij od niewielkich zmian o 1 czy 2 sekundy, a być może już niedługo zauważysz znaczną poprawę wydajności kotła.

Optymalny czas nadmuchu

To trzeci parametr, od którego zależy utrzymanie właściwej pracy pieca. Jego wartość zazwyczaj mieści się w przedziale 45 do 55%. Zbyt niski nadmuch sprawi, że paliwo nie będzie dostatecznie się spalać, a w niektórych przypadkach nie będzie palić się w ogóle. Ponadto za mało powietrza w komorze spalania może sprawić, że w popielniku znajdą się niedopalone, sklejone części węgla.

Zapewne domyślasz się, że nie warto przekraczać także górnej granicy. Może to spowodować podwyższenie poziomu zużycia paliwa, co jednak nie przełoży się bezpośrednio na wyższą temperaturę w pomieszczeniach. Okazuje się, że nadmiar ciepła kieruje się do komina dymowego, co powoduje jego utratę.

Poznaj prawidłowe wartości innych parametrów

Wiesz już, które ustawienia pieca na ekogroszek są kluczowe. Teraz warto poznać kolejne parametry istotne dla prawidłowej pracy kotła i wykorzystania paliwa. W zależności od sterownika mogą one mieć różną nazwę. Wskazane wartości początkowo mogą wyglądać na skomplikowane, jednak kotły na ekogroszek 5 klasy są nowoczesnym produktem. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom i odpowiednim sterownikom możliwe jest bezpieczne, bezawaryjne i proste ich użytkowanie na co dzień.

czas przerwy w trakcie pracy – od 55 do 65 sekund w trakcie pracy;

czas przerwy w trybie podtrzymania – od 10 do 20 minut;

temperatura załączenia pompy – około 42°Celsjusza;

czas podawania ekogroszku – od 5 do 15 sekund;

obroty wentylatora w trybie podtrzymania – 40%;

wyprzedzenie i podtrzymanie wentylatora w trybie podtrzymania – 10 sekund;

histereza (czyli różnica pomiędzy temperaturą zadaną, a temperaturą załączenia) – od 2 do 4°Celsjusza;

Jak ustawić piec na ekogroszek i co wziąć pod uwagę?

Poznałeś już kluczowe parametry, bez których piec na ekogroszek nie mógłby sprawnie i wydajnie działać. Prawdopodobnie zdajesz sobie sprawę, że teoria to jedno, a dopiero praktyka pozwoli Ci naprawdę poznać wybrane urządzenie. Dlatego najważniejszym zadaniem osoby, która zdecydowała się zakupić kocioł na ekogroszek będzie regularna obserwacja. Możemy Cię zapewnić, że wraz z upływającym czasem poznasz swój piec na tyle dobrze, że intuicyjnie będziesz wiedział, jakie parametry są dla niego właściwe.

Warto zachować maksymalną ostrożność szczególnie w początkowym etapie użytkowania pieca, kiedy wprowadzasz wartości – zazwyczaj oparte na ogólnodostępnej wiedzy. Masz wątpliwości, jakie ustawienia kotła na ekogroszek będą właściwe? Skorzystaj z wiedzy profesjonalistów. Może dobrym pomysłem będzie montaż i wprowadzenie początkowych parametrów przez osobę wykwalifikowaną? Wraz z upływem czasu na pewno zdobędziesz konieczną wiedzę i zostaniesz specjalistą od działania własnego kotła!

Jak maksymalnie podnieść wydajność kotła na ekogroszek?

Nie zapominaj, że ekogroszek wysokiej jakości również nie pozostaje bez znaczenia. Rosnąca konkurencja na rynku paliw sprawia, że nietrudno skusić się na “promocyjną ofertę”. Nie bój się pytać dostawców o źródło pochodzenia paliwa i jego jakość, ponieważ odgrywa to rolę w prawidłowej i długoletniej pracy kotła na ekogroszek. Właściwie dobrane paliwo pomoże Ci uzyskać najlepszą wydajność i cieszyć się ciepłem w domu!

Nie zawsze za nieprawidłową pracę pieca odpowiadają wprowadzone ustawienia. Zdarza się, że paliwo, które zakupiliśmy w ostatnim czasie wpływa na pogorszenie pracy kotła. Jeśli masz pewność, że wprowadzone parametry są odpowiednie, a ekogroszek pochodzi ze sprawdzonego źródła – skorzystaj z profesjonalnego serwisu.

Optymalne ustawienia pieca na ekogroszek

Wybór rodzaju paliwa, który zastosujesz do ogrzania domu, następnie decyzja o konkretnym modelu pieca, a na koniec wprowadzenie prawidłowych ustawień kotła na ekogroszek – brzmi jak spore wyzwanie, prawda? Nie obawiaj się, ponieważ piece dostępne w ofercie sklepu Kamen są dostosowane do potrzeb najbardziej wymagających użytkowników. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące ich funkcjonowania – zwróć się do nas, a z pewnością pomożemy znaleźć najlepsze rozwiązanie.

Chcemy, abyś miał świadomość, że właściwa praca kotła na ekogroszek zależy od wielu ustawień. Nie wystarczy samo wyczyszczenie przewodów lub zamontowanie pieca. Sprawdzaj różne rozwiązania pamiętając, aby poruszać się w granicach zalecanych norm.

• Haha 1