Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam mega problem. Posiadam kocioł gazowy de dietrich mcr evo 3 24t. Ogrzewanie podłogowe 14 sekcji. Zamontowałem sterowniki pokojowe viesmann na listwie tech l5s  po ok miesiącu zaczęły się dziać cyrki z piecem. Mam zadana temperaturę 36 stopni a piev przebia ja do 70-80 stopni w ciągu minuty i się wyłącza. Co może być powodem ? Dzisiaj odpowietrzylem podlogowke bo myślałem że przez to. Jak się włączy mała pętla to momentalnie tak przebija temperaturę i od kilku dni mam odkręcone trzy inne pętle żeby się załączał wraz z innymi żeby piec nie przebijał temperatury. Co może być powodem, bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.  

20221108_102159.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź filtr przy piecu. Może jakieś śmieci montażowe zapchały troczę przepływ.

Takie objawy są jak przepływ jest za mały. Jak to nie pomoże, to serwis.

Jeszcze jedno ważne pytanie. Piec faktycznie daje tak wysoką temperaturę, czy tylko na wyświetlaczu jest taka temperatura. Jeżeli to drugie, to może być uszkodzony termometr, lub sterownik.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Piec taka temperaturę podnosi w dosłownie 30 - 60 sekund, wiec nie wydaje mi się żeby tak szybko zagrzał wode. Dzisiaj wszedłem do kotlowni to miał 40 stopni bo ma rozkręcone 4 pętle żeby coś grzał bo jak zostawię mu jedna pętle to momentalnie tak podnosi temperature i wyłącza piec. 

Opublikowano

Jeżeli fizycznie woda się tak szybko zagrzewa, to albo nie ma przepływu, albo palnik daje za dużą moc.

W pierwszej kolejności spróbuj ustalić czy przepływ wody nie jest czymś zakłócony. 

Czy sprawdziłeś już filtr, czy aby nie jest zapchany ? 

Opublikowano

Filtr miał kilka drobin piasku ale po lego wyczyszczeniu nic się nie zmieniło, wypiąłem już dzisiaj silowniki z listwy bo mogły być  uszkodzone. Generalnie przeplyw jest bo wczoraj przelewałem każda sekcje. Sterowniki pokojowe najzwyklejsze na zasadzie zworki, listwa tech l5s, kurde naprawdę nie mam pojęcia. Nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić. 

Opublikowano

A wyłączałeś kocioł na parę minut z zasilania? Może chwycił jakiś błąd. Niekiedy wyłączenie i włączenie pomaga.

Nie wiem czy jest tam coś takiego jak reset do ustawień fabrycznych.

Jak takie coś nie pomoże, to tylko wizyta serwisanta.

Ja tak samo kiedyś walczyłem. Kombinowałem z ustawieniami, parametrami, w końcu zadzwoniłem po serwis. Przyjechali wyczyścili wymiennik ciepłą i jak ręką odjął. Kamienia miał tyle w sobie, że nawet serwisant był zdziwiony, że od w ogóle jeszcze działał. To chyba będzie najlogiczniejsze rozwiązanie. Jak w filtrze było trochę brudu, to wymiennik może być przypchany. Tam są bardzo małe kanaliki, które są wrażliwe na zanieczyszczenia.

Opublikowano

Generalnie mialem pomysl żeby przywrócić ustawienia fabryczne ale nie wiem czy się nie pozmieniają ustawienia w piecu. Generalnie samemupodlaczalem wszystkie sterowniki ale tutaj nie ma co popsuć albo coś źle podlaczyc. Sto razy wszystko sprawdzałem, podczas przelewania petli woda leciała normalnie. Muszę zrobić tak jak Pan mówi, wezwać serwis bo może nie ma co  kombinować i się denerwować. Dziekuje bardzo za chęć pomocy.

Opublikowano

Matko i córko. Na forum przez Pan. Teraz czuję się stary. 🙂 

To nie może być od sterowników zewnętrznych. Problemy zaczęły się po miesiącu od montażu. Jak jakiś zewnętrzny sterownik byłby źle podłączony, to powinno wywalić jakiś błąd.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kolega @slonik przestał się odzywać, to pewnie problem rozwiązany. Zapewne był serwisant i problem rozwiązany. Szkoda że rozwiązanie nie jest podane na forum.

Opublikowano

Przepraszam ale byłem 24 h w pracy, generalnie wymieniłem listwę z firmy tech na firmę salus ( listwa tech nie ma opóźniacza i regulator od razu włączał piec a przepływy nie były otwarte bo siłownik termoelektryczny ma ok 3 min zwłoki, wymiana na listwę salus pomogła bo ta ma opozniacz 3 minutowy) mega długo drążyłem temat, kupiłem pirometr żeby sprawdzić jaka temperaturę mam rurki które wychodzą z pieca i okazało się że piec działa tak że pomimo zadanej temperatury 36 stopni w trakcie działania palnika przebije temperaturę bo on nagrzewa wode ale nie nagrzeje jej na większą temperaturę niż zadana.  To jest wszystko zależne jaka modulacje ma kociol, jeżeli ma bardzo niska modulacje to palnik będzie szedł na niższym parametrze, niestety de dietrich mcr evo 3 24 t ma modulacje od 5.5 kW i teraz jak on ma nagrzać 15 litrow wody w małej petli to on bardzo szybko to robi i dlatego ta temperatura jest wyższa, warto zwrócić uwagę ze jak odpali się więcej petli i ma więcej wody do nagrzania to ta temperatura się uspokoją. Gdyby kociol miał modulacje od 2 kW to wtedy byłoby inaczej ale niestety przy moim piecu 5.5 kW to jest za dużo żeby grzać małe pętle i dlatego przebija temperaturę ale nie przebija temperatury wody  na większą niż ma zadana

Opublikowano

P.s dzisiaj jeszcze idę do kuzynki, która posiada ten sam piec i ta sama listwę i mam nadzieję że potwierdzi się wszystko co napisałem oraz co powiedział mi dopiero 3 serwisant bo reszta snuła jakieś dziwne usterki oraz wszystko chcieli naprawiać przez telefon. Wieczorem napisze czy teoria jest potwierdzona. 

Opublikowano
3 godziny temu, slonik napisał(a):

listwa tech nie ma opóźniacza i regulator od razu włączał piec a przepływy nie były otwarte bo siłownik termoelektryczny ma ok 3 min zwłoki, wymiana na listwę salus pomogła bo ta ma opozniacz 3 minutowy

No to mamy rozwiązanie. Z tym że listwa Tech ma opóźnienie. Jak są wszystkie zawory zamknięte, to wyłącza kocioł i pompę. Jak się któryś zawór otworzy to włącza kocioł i pompę. I w tym miejscu jest parametr opóźnienie do ustawienia.

Opublikowano

Niestety listwa tech L5 nie posiada opoznienia, ,każdy kolejny model już ma taką funkcję ale niestety ta nie miała i powodowała taki problem 

Opublikowano

P.s  Potwierdzam wcześniejszy opis, wczoraj sprawdziłem dzialanie kotła w innym domu. Kociol gdy pracuje to na wyświetlaczu pokazuje większą temperaturę niż ma zadana ale przez to że nie ma niskie modulacji. Jest to jak najbardziej normalna relacja, pomimo tego że podczas pracy palnika na wyświetlaczu pojawia się temperatura wyższa niż zadana to kociol podgrzewa wode tylko do temperatury zadanej 

Opublikowano

Co do L-5, to faktycznie tam nie ma opóźnienia. Tam właściwie nie ma nic zaawansowanego z elektroniki. Same styczniki i już. Ale zamiast wymieniać na nowszy model, może zastosować jakiś opóźniacz ? Wtedy po włączeniu jakiejkolwiek strefy włączyłby się opóźniacz, odczekał czas otwarcia zaworu i zagonił do roboty kocioł. Przy wyłączeniu nie potrzeba opóźniacza, bo jak kocioł by akurat pracował i dostał sygnał do wyłączenia, to i tak stopniowo by się wyłączał.