Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy podpięcie CO do bufora na najwyżej dostępnych otworach ma sens?  Mam opcję podpięcia się do bufora na różnych strefach, ale myślę żeby podpiąć się na górnej strefie, tak aby stygnący bufor mógł jak najdłużej grzać, nawet jeśli jest to nisko temperaturowa podłogówka (zawór termostatyczny ograniczy temperaturę przepływu).  Źródło ciepła to na dzień dzisiejszy grzałka i 4,7kW paneli fotowoltaicznych.  Strefa grzewcza będzie użytkowana narazie tylko w cieplejszych porach roku.  [Inna strefa domu jest grzana kaloryferami i piecem na paliwa stałe.]  Czy są ku temu jakieś przeciwwskazania?  Załączam schemat.

P.S. W przyszłości planuję zlikwidować piec na paliwa stałe oraz kaloryfery i zastąpić je podłogówką na cały dom zasilaną pompą ciepła. 

schemat maszynowni.png

Opublikowano

Aby w pełni wykorzystać pojemność bufora zawsze wyjście na obieg CO podłącza się do najwyższego punktu w zbiorniku. Jeśli jest na dennicy to tam się podłącza a jeśli nie ma tam mufy to z boku na samej górze. Powrót z obiegu CO ma być jak najniżej podłączony.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.10.2022 o 08:15, Digitrax napisał(a):

Aby w pełni wykorzystać pojemność bufora zawsze wyjście na obieg CO podłącza się do najwyższego punktu w zbiorniku. Jeśli jest na dennicy to tam się podłącza a jeśli nie ma tam mufy to z boku na samej górze. Powrót z obiegu CO ma być jak najniżej podłączony.

W takim razie, czy mogę użyć ten sam gwint 5/4" na powrót z 2 oddzielnych obiegów (na inne piętra), tak jak w schemacie CO i czy to dobry pomysł?  Jeśli tak, to na co można wykorzystać pozostały gwint 5/4"?

schemat CO.png

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Specjalistą nie jestem ale według nie to jest źle podłączone.

Opublikowano

powrót z kotła powinien być na samym dole bufora

Opublikowano (edytowane)

Sugerując się tym rysunkiem to na górze po lewej zasilanie z pompy ciepła na dole po lewej powrót do pompy ciepła. Na górze po prawej trójnik na dwa obiegi co zasilanie, na dole po prawej trójnik na dwa powroty z co. Na obu powrotach z co przed trójnikiem zawory zwrotne. Kocioł podłączyć do dolnej wężownicy.

Edytowane przez Digitrax
Opublikowano

Nie jestem hydraulikiem, ale jeśli domowa pompa ciepła nie podgrzewa do więcej niż 60C to podłączenie jej na górnej części bufora może nie być idealne.  Chciałem podłączyć pompę do wężownicy, aby przepływał tam glikol zamiast wody.

Czy podłączenie 2 obiegów do jednego otworu nie ograniczyłoby zbytnio przepływu?

Opublikowano

Aby podłączyć pompę do wężownicy i zalać to glikolem to wężownica taka musi mieć bardzo dużą powierzchnię czyli długość i pojemność. W kraju robi takie Lemet seria  Maxi. Bufor posiada króćce 6/4 całą a to wystarczy po podłączyć dwa źródła ciepła i kilka obiegów co. Zasilanie i odbiory do bufora podłącza się w skrajnych mufach aby wykorzystać całą pojemność bufora. Zbiornik w zbiorniku to nie najlepsze rozwiązanie. Jak to mówi przysłowie co jest do wszystkiego to jest do niczego.

Opublikowano

Dolna wężownica ma 2.1m² (14.7l), czyli powinno wystarczyć?

Zasilanie i odbiory w skrajnych mufach, a piec chyba można podłączyć do środkowych? Gorąca woda i tak pójdzie do góry bufora.  Przy tym piec będzie jako awaryjne źródło po zainstalowaniu pompy ciepła, także nie będzie działał cały czas.