Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o matko, to nie koniec moich przygód z co..., murarze wystawili komin jeden kanał dymny, drugi wentylacyjny o wielkości 27cm/27cm. Mąż to zmierzył dzis od góry i omal nie spadł z wrażenia z drabiny. Myślę, ze zakłóca to ciag kominowy. Piec ma 12 kw, komin wysokośc 6 m. Problem w zagrzaniu komina i ciągiem, czasem go brak, nauczyłam się już palic, jakos to obejdę. Jednak piec sie bardzo smoli i zanieszczyszcza.

Jak zmniejszyć przekrój komina?

Opublikowano

Witaj!

Mam komin takiej samej średnicy i uważam że jest super. Użytkuję go 7lat i ani raz jeszcze nie był czyszczony , bo nie ma takiej potrzeby. Na wiosnę wybieram tylko sadzę z wyczystki. Nie mam problemu z ciągiem ani zimą ani latem. Z tym , że 3/4 komina mam ocieplone. Nie wiem jak u Ciebie? może w tym problem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciąg kominowy wtedy jest najlepszy gdy zimą temperatura jest niska a w kotłowni jest dodatnia. Latem zazwyczaj niema komin ciągu. Zimą przy różnicach temperatur ,kotłownia-wylot konina nad dachem ciąg uzależniony jest od dostępu powietrza do kotłowni-powinna być kratka-okienko o wym. nie mniej jak 14cm na 14 cm. Ja mam od lat 6ściu piec eko ,jest w nim dmuchawa która wymusza ciąg-powietrze w komin jest wtłaczane.Do kotłowni musi być dostarczone powietrze,ja mam w swojej kotłowni z kratki która ma otwór na zewnątrz kotłowni otwór rure z plastiku podprowadzoną aż do wentylatora w piecu w odległosci 5cm od dmuchawy(rura o średnicy 110 mm.W ten to sposób nie wystudzam kotłowni i pomieszczeń obok i nad kotłownią. Przy tradycyjnym piecu niezależnie od pory roku wpływ mają warunki atmosferyczne -niż lub wyż .Zimą przy niżu naprawdę trudno o ciąg koninowy , ale tylko na początku rozpalania w piecu ,gdy się to jednak uda i w samym piecu wytworzy sie temperatura otoczenia ,blacha w palenisku ,czy inny materiał sie nagrzeje piec dostanie na 100procent ciągu i to niezależnie od niżu,przy wyżu jak jest za duży ciąg należy ograniczyć ilość powietrza wchodzącego do komina bo prawie cała energia ucieknie do atmosfery. Komin koniecznie trzeba czyścić choćby raz w roku ,bo się zapalą sadze i będzie pożar.Sąsiadowi zapaliły się sadze ,wezwał straż pożarną a oni wlepili mandat podobno wysoki (500 zł). Przekrój standartowy komina dla domku o pow.200m2 wynosi 12 na 24 cm.Można zmniejszyć przekrój komina motnując na kominie ,nadaszku konina rozete ocynk z daszkiem ,by komin nie zalewany był wodą bo bardzo to skraca żywotność wspomnianego konina, a przy okazji poprawi to sam ciąg w koninie .Ciąg poprawia się wysokością konina , trzeba zwrócić uwage na otaczające budynki ,bo może są wysokie.