Tomek4Gda Opublikowano 8 Października 2022 #1 Opublikowano 8 Października 2022 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Nie znam się zupełnie ale zapytam mądrzejszych na forum. Mam 2 letni Piec na pellet Defro z podajnikiem. Mam też duży nadmiar energii elektrycznej z fotowoltiki. Co bym musiał zrobić i jak wielkich przeróbek to wymaga aby spiąć w piecu grzałke elektryczną aby ograniczyć zużycie peletu a ogrzać grzejniki darmowym prądem. Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne wiadomości. Edytowane 8 Października 2022 przez Tomek4Gda Cytuj
Rozwiązanie mac65 Opublikowano 8 Października 2022 Rozwiązanie #2 Opublikowano 8 Października 2022 1/2 ( w zależności od długości grzałki ) metra rury 2 cale + trójnik 2 cale podłączony do kotła na powrocie . Rurę łączysz przepływowo z trójnikiem , bok trójnika podłączasz do kotła a w trójnik wkręcasz grzałkę elektryczną tak żeby zmieścić ją w rurze 2 cale . Grzałkę włączasz do kontaktu i po temacie . Cytuj
Tomek4Gda Opublikowano 8 Października 2022 Autor #3 Opublikowano 8 Października 2022 Mac65 był by Pan w stanie mi to rozrysować? Cytuj
czeslaw Opublikowano 8 Października 2022 #4 Opublikowano 8 Października 2022 Grzalka 9 KW z termostatem plus proste sterowanie. 1 Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 10 Października 2022 #5 Opublikowano 10 Października 2022 Osobiście dałbym grzałkę wkręcaną od góry lub w poziomie jak jest miejsce, ale nie od dołu. Tutaj będzie kłopot np zmienić kabel czy też dokręcić styki a co jakiś czas trzeba je dokręcić. A o wymianie termostatu nie wspomnę którym zdarza się skleić czy też wypalić. Mam nadzieję że termostat z grzałki steruje działaniem stycznika MC-22b. W skrzynce nie widzę zabezpieczenia różnicowo-prądowego chyba że jest w głównej. Cytuj
czeslaw Opublikowano 10 Października 2022 #6 Opublikowano 10 Października 2022 Niestety to jest jedyna możliwa lokalizacja grzałki. Zabezpieczenie jest w skrzynce głównej, sterowanie (strefy czasowe) stycznikiem jest realizowane poprzez gniazdko wifi. Całe to ustrojstwo ma zapewnić ciepło do czasu montażu pompy ciepła. Orientacyjny czas montażu to koniec tego roku, o ile się nie przesunie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi