Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam w domu kocioł Stalmark Vegas 18kW. Sterownik ST 755 zPID. Powierzchnia domu ogrzewana grzejnikami około 100 m2. Walczę  z ustawieniami pieca (konkretnie PID) mam  dość duże spalanie węgla, wysoki kopczyk , sporo spieków oraz Niedopalonego węgla.
W moim przypadku pracuje na PID ustawienia mam takie:
czas podawania: 1 sekunda     przerwa podawania: 15 minut     czas pracy wentylatora:   25 sekund    czas pracy wentylatora: 18 minut
siła nadmuchu: 20 Bieg, menu serwis mam fabryczne ustawienia, współczynnik podawania: 0  współczynnik wentylatora: 0
tylko u mnie tak jest ,że ja robię tak ( dobrze czy źle) wyłączam w ustawieniach PID, w trybie ręcznym zmieniam np: czas podawania 5 sekund na 6 sekund , później włączam z powrotem PID i wyłączam piec żeby ustawienia się potwierdziły.
Moje aktualne ustawienia bez PID ( tryb ręczny):
czas podawania :5 sekund   przerwa podawania: 130 sekund   Siła nadmuchu: 25 bieg   Temperatura zadana CWU: 50 stopni
praca podtrzymania: 15 sekund   Przerwa Podtrzymania: 50 minut  0 sekund  
Wentylator w podtrzymaniu: czas pracy :25 sekund, czas przerwy: 20 minut 0 sekund
menu serwis mam fabryczne ustawienia

Bardzo proszę o pomoc żeby pozbyć się spieków niedopalonego węgla, obniżyć kopczyk

Edytowane przez Ryszard
Proszę o nadawanie tytułów opisujących temat, dodano prefiks
Opublikowano

Kolego masz o 90 - 100% przewymiarowany kocioł. Wystarczyłby 9-10 kW...Kto Ci wstawił takiego kloca do kotłowni To tak jakbyś strzelał do wróbla z armaty Nic nie napisałeś o budynku (podałeś tylko metraż) trochę informacji podałeś o instalacji,że same grzejniki. Co do ustawień to nie będę się wypowiadał ponieważ nie znam tego sterownika/kotła. Mam nadzieję,że inni koledzy z forum udzielą Ci pomocy.

Opublikowano

Proponował bym zrezygnowanie z pid i przełączenie w prosty tryb dwustanowy. Wtedy dobrze ustaw spalanie na niezbyt dużej mocy. Te ustawienia co podajesz 
(5 sek podawania, przerwa 130 sekund ) są dość dziwne, powiedział bym ze poniżej minimalnej możliwej mocy kotła

Podobnie z podtrzymaniem - przerwa 50 minut to długo, nie wiem czy nie wygaśnie. Nie powinna być dłuższa niż 10-15 minut.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, nightwatch napisał:

przerwa 50 minut to długo,

E tam da rady wstać kociołek . Ważne by wyjscie z potrzymania nie było na zasadzie nawal węgla i dmuchaj z całych sił . Tak że to 50 minut czy więcej to luz . Trzeba tylko wybudzenie zrobić spokojne . Trochę paliwa oraz długo ale wolno dmuchac by żar rozniecić . I rację masz jak pid kaszana iść w dwustan .

Początkowo na jedną sekunde podania dajemy dziesięć sekund przerwy . Więc . Podajemy 5 sekund przerwa 50 . Szkoda że nie ma podanej mocy dmuchawy można by coś obrać wstępną siłę . 

Płomień sprawdzaj po kilku podaniach , może być np to już moment w którym temperatura wody przestaje spadać a zaczyna rosnąć . Płomień nie może być ostry , pionowy jak z rakiety . Ma byc delikatnie żółtawy . Końcówki nie powinny kopcić . I wrazie gdyby kopcił możesz zwiększać przerwe pomiędzy podaniami . Kopci wieksza przerwa . Rakieta mniejsza oraz powietrze w dół .

Edytowane przez FAFAŁ
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Witam bardzo proszę o pomoc - kocioł nie dopala węgla
Opublikowano
13 godzin temu, kartofel69 napisał:

W moim przypadku pracuje na PID ustawienia mam takie:
czas podawania: 1 sekunda     przerwa podawania: 15 minut     czas pracy wentylatora:   25 sekund    czas pracy wentylatora: 18 minut

To raczej pasowałoby na ustawienia podtrzymania żaru.

14 godzin temu, kartofel69 napisał:

tylko u mnie tak jest ,że ja robię tak ( dobrze czy źle) wyłączam w ustawieniach PID, w trybie ręcznym zmieniam np: czas podawania 5 sekund na 6 sekund , później włączam z powrotem PID i wyłączam piec żeby ustawienia się potwierdziły.

Co ty wyczyniasz? Po co wyłączasz sterownik? To nie windows, że po zmianie ustawień trzeba restartować komputer.

14 godzin temu, kartofel69 napisał:

Moje aktualne ustawienia bez PID ( tryb ręczny):
czas podawania :5 sekund   przerwa podawania: 130 sekund   Siła nadmuchu: 25 bieg   Temperatura zadana CWU: 50 stopni

Przy tak długiej przerwie podawania złoże się wypala i w dużej mierze wygasza i traci temperaturę przed kolejną dawką paliwa. Paliwo nie ma odpowiedniej temperatury do spalenia, dlatego masz niedopałki.

W trybie PID ustaw podawanie np. na 5 sekund i przerwę podawania na 25 sekund. I do tego jeszcze poprzez obserwację musisz ustawić nadmuch. Ma się spalać czysto, bez widocznego kopcenia z płomienia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam ten kocioł, on ma fabrycznie na pid bardzo duże dawki paliwa ustawione, nie mówiąc o dmuchawie 80w, paląc w pid na fabrycznych nastawach huragan w kotle, szybkie dobijanie do temperatury i przebitka w nadzorze o 10-15st przy obecnej pogodzie.
Ustawiając wstępnie na ten sezon (pale wesołą), obciąłem praktycznie dmuchawę w połowie zakresu, podawania wydłużyłem na minimalnej mocy żeby dopalalo się to jakoś, no i nie wiem czy dobrze zrobiłem ograniczając w menu serwis maksymalna temperaturę spalin bo na fabrycznych 220C wypalało kopiec prawie do kolana i wodę w piecu gotowało (na szczęście siłownik zadziałał)
A, wszystkie zmiany robione w menu serwis.
Współczynnik podawania na 0 jak i nadmuchu