Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem na etapie układania płytek w kotłowni.  Dom 148m2 . Elewacja 20cm , 0.32 lambda, poddasze 30cm , 0.33 lambda. Stolarka górna półka,  pustak prefabet 24. 

Kupiłem kocioł na pellet ale zastanawiam się czy go montować.  Jak myślicie? Gdybym zmieścił się w 4t Pelletu na rok to koszt mniej więcej 8-9 tyś.  Co wy na to? Co byście włożyli do kotłowni? 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Kolega widać bardzo rozrzutny!

Ja na 2x większy dom mam zużycie roczne, wraz z grzaniem CWU ok 3,5t pelletu, w domu 21-23C.

Izolacja domu słabsza niż u kolegi , dom ma już ponad 12 lat, mieszkamy od 11 lat.

Opublikowano

Sambor Ty potrafisz poprawić mi humor xD Myślisz że 4t to przesada ? Prawda wyjdzie na jaw dopiero jak zamieszkam.

Opublikowano

Mam słabiej o ocieplony domek o podobnym metrażu. I jak paliłem groszkiem to dochodziło do max 2.5t (średnio w okolicach 2T) ale kocioł sprawność ok 60%.
Moim zdaniem przy takim ociepleniu w pierwszym sezonie zużyjesz ok 3 ton, a w kolejnych max 2-2.5t wraz z cwu.
Chyba że izolacja jaka masz została spartolona to i 4 t spalisz.

Opublikowano
10 godzin temu, Platinum napisał:

Kupiłem kocioł na pellet ale zastanawiam się czy go montować.  Jak myślicie? Gdybym zmieścił się w 4t Pelletu na rok

I to jest podstawowe pytanie. Jaki ten kocioł jest. Jeżeli jest to jakiś ulep ze śmieciucha z palnikiem peletowym to i 4 T zabraknie. Kolega sambor ma kocioł ze skandynawskim palnikiem sprzężonym z buforem. I jako mistrz w swoim fachu ma poprawną instalację.

Opublikowano

Jest to Tekla 12 kW

Opublikowano

Ja osobicie bym tego nie kupił. A jaki model?

Opublikowano

Draco Bio Compact 12 kW