foks Opublikowano 8 Listopada 2009 #1 Opublikowano 8 Listopada 2009 Witam Ostatnio zaczałem sie zastanawiać na zamontowaniem do kotła KWK Zębiec automatycznego palacza firmy Elfran lub miarkownika spalania Honywella. Prosze o opinie co lepiej jest zamontować, nadmieniam że dom opalam drewnem. Dziekuje za podpowiedzi Cytuj
cornic Opublikowano 9 Listopada 2009 #2 Opublikowano 9 Listopada 2009 Automatyczny palacz = ster + dmuchawa? Ja pale drewnem używając miarkownika ciągu (zasugerowałem sie wypowiedziami na tym forum) i moge potwierdzić że to proste użądzenie doskonale sie sprawdza. Przydalo by się urzadzenie zamykajace klape przy zadanej temp, utrzymywałoby to żar w piecu. Cytuj
sorier Opublikowano 9 Listopada 2009 #3 Opublikowano 9 Listopada 2009 Kupiłem Zębca KWK/S z fabrycznym nadmuchem i sterownikiem. Niestety sterownik Geco był, delikatnie mówiąc, niedopracowany, więc zmieniłem go na miarkownik ciągu. Efekt jest taki że piec mniej dymi z komina i nie wybucha, ale niestety dopalanie resztek opału (zwłaszcza miału) trwa dużo dłużej. Cytuj
kazik Opublikowano 9 Listopada 2009 #4 Opublikowano 9 Listopada 2009 Również posiadam ten kocioł. Z miałem należy dać sobie spokój. Miarkownik ciągu zdaje egzamin na węglu,drewno spalać naturalnym ciągiem bez miarkownika. Cytuj
cornic Opublikowano 9 Listopada 2009 #5 Opublikowano 9 Listopada 2009 Palenie drewnem bez miarkownika? Przy takiej szybkosci spalania kocioł mozna zagotować, natomiast przy małym dopływie powietrza nie rozpali sie po dołożeniu. A taki miarkownik da powietrza wiecej, mniej lub całkiem zamknie a jak temperatura spada znowu otworzy. Posiadam miarkownik Regulus i jest wyśmienity. Temperatura na piecu wacha sie w granicach 2-3 stopni czy pomka załączona czy nie(sterowana sterownikiem pokojowym) Cytuj
foks Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor #6 Opublikowano 9 Listopada 2009 Automatyczny palacz = ster + dmuchawa?Ja pale drewnem używając miarkownika ciągu (zasugerowałem sie wypowiedziami na tym forum) i moge potwierdzić że to proste użądzenie doskonale sie sprawdza. Przydalo by się urzadzenie zamykajace klape przy zadanej temp, utrzymywałoby to żar w piecu. Cornic , automatyczny palacz to nie to samo ster + dmuchawa. Automatyczny palacz to jest urzadzenie elektroniczne sterujące klapka tak jak miarkownik ,dodatkowo moze sterować pompką c.o. . Podobno z automatyczny palacz dokladniej utrzymuje temperaturę niz miarkownik, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Roznica jest jeszcze taka zę automatyczny palacz albo całkowicie otwiera klapkę albo całkowicie zamyka a miarkownik podnosi stopniowo i zamyka stopniowo. Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 9 Listopada 2009 #7 Opublikowano 9 Listopada 2009 Witam Mam właśnie taki sterownik do sprzedania z tzw. pokojówką. Panel z przewodem 10m. Miarkownik można używać do spalania praktycznie wszystkiego z tym wyjątkiem że należy go używać jako dopalacza. Tzn ustawić stały dopływ powietrza i miarkownikiem ewentualnie podawać nieco więcej jak zajdzie taka potrzeba ( ja tak robiłem). Zamykanie dopływu powietrza zarówno w miarkowniku elektronicznym jak i mechanicznym (cieczowym) jest jak dla mnie niedopuszczalne. Generują się wielkie straty i brudzi się bardzo szybko wymiennik który w późniejszym czasie ma mniejszą sprawność i znów straty. Pozdrawiam. PS: Podziwiam palaczy metody zasypowej. Cytuj
gtoni Opublikowano 9 Listopada 2009 #8 Opublikowano 9 Listopada 2009 Roznica jest jeszcze taka zę automatyczny palacz albo całkowicie otwiera klapkę albo całkowicie zamyka a miarkownik podnosi stopniowo i zamyka stopniowo. Czesc I tu jest pies pogrzebany!! Piec raz jest rozbuchany a za chwile duszony. To tak jak by Ciebie ktos za brode ciagna i w dupe kopal bylbys zadowolony - przepraszam. gtoni Cytuj
Mancio Opublikowano 10 Listopada 2009 #9 Opublikowano 10 Listopada 2009 WitamMam właśnie taki sterownik do sprzedania z tzw. pokojówką. Panel z przewodem 10m. Miarkownik można używać do spalania praktycznie wszystkiego z tym wyjątkiem że należy go używać jako dopalacza. Tzn ustawić stały dopływ powietrza i miarkownikiem ewentualnie podawać nieco więcej jak zajdzie taka potrzeba ( ja tak robiłem). Zamykanie dopływu powietrza zarówno w miarkowniku elektronicznym jak i mechanicznym (cieczowym) jest jak dla mnie niedopuszczalne. Generują się wielkie straty i brudzi się bardzo szybko wymiennik który w późniejszym czasie ma mniejszą sprawność i znów straty. Pozdrawiam. PS: Podziwiam palaczy metody zasypowej. Cześć, kilka pytań do Tomka. Jaka cena tego Unistera z panelem, ile średnio mocy w Watach pobiera ( chcę podłączyć do UPS-a), pytanko teoretyczne jak podać powietrze wtórne do pieca w kotle jak na rysunku - teoretycznie częściowo podawanie jest przez 2 otwory ale pewnie przydałoby się jeszcze powietrze za pierwszą przegrodą, czym teraz palisz , pozdrawiam. Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 10 Listopada 2009 #10 Opublikowano 10 Listopada 2009 Witam Cena 320 zł z panelem, moc pobierana przez samo urządzenie myślę do 3 -5 W. Producent podaje jedynie obciążalność pompą do 100W. Powietrze wtórne i całe te bajki z dopalaniem gazów to trochę bardziej złożone niż Ci się wydaje ( bez urazy). Pisze stanowczo bo wiem doskonale ile to kosztuje w fabrycznych kotłach pracy i przeróbek a efekt marny. Powietrze wtórne należy podawać tylko i wyłącznie w okolice początkowej fazy płomienia a właściwie w miejscu jego powstawania - strefa żaru. Dalej niczemu to nie służy poza wystudzeniem spalin i samego wymiennika. Jeśli nie spalasz miału daj sobie na początek spokój z dmuchawą. Zastosuj miarkownik mechaniczny ewentualnie elektroniczny. Podawaj powietrze miarowo pod ruszta jak również ponad zasyp (drzwi zasypowe). Pamiętaj jednocześnie czym więcej bajerów tym więcej kłopotów. Na dziś palę owsem z domieszką trociny ( trocinę dostałem suchą 30 letnią) a owies jako paliwo podstawowe. Mieszam ze względów iż sam owies jest za "mocny" i kocioł zbyt często przechodzi w podtrzymanie ( dla mnie straty). Trocina zmniejsza wielkość niesionej za sobą w jednostce objętości energii, więc kocioł praktycznie nie staje (dmucha z różną siłą 60 minut w godzinie). Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi