yogi111111 Opublikowano 7 Listopada 2009 #1 Opublikowano 7 Listopada 2009 co to moze byc ze przy wlaczaniu pompki zaczynaja sie stuki w rurach czy to moze wina zaworu roznicowego Cytuj
Dale Opublikowano 7 Listopada 2009 #2 Opublikowano 7 Listopada 2009 Ja nie mam "pąpki", ale po rozgrzaniu do 50C i wyżej wszystkie rury w kotłowni stukają nawet słychać jak woda się przemieszcza w niektórych miejscach mimo że nie mam "pąpki" :) Cytuj
a-w Opublikowano 7 Listopada 2009 #3 Opublikowano 7 Listopada 2009 ja bym nie cieszył się z tego powodu,stuki to powstające naprężenia (czytaj, spaprana robota) :) Cytuj
Dale Opublikowano 8 Listopada 2009 #4 Opublikowano 8 Listopada 2009 znaczy u mnie też spaprana robota? :) ale to już 20 lat tak hula i jakoś nic nie wybuchło jeszcze B) Cytuj
pawlostech Opublikowano 8 Listopada 2009 #5 Opublikowano 8 Listopada 2009 U mnie też stukało i to w zworze zwrotnym myślałem że to on jest przyczyną.Po zwiększeniu obrotów pompy stuki ustawały.Na początku myślałem że zawór ma luzy i jest źle spasowany a że był z tych tańszych wszystko się zgadzało.Ale przyczyna stukania była gdzie indziej. Ponieważ owa sytuacja wystąpiła na początku uruchomienia instalacji. Instalacja jeszcze się nie odpowietrzyła i mimo iż grzejni grzały to w jednej rurce z pexa na piętrze znajdowało się powietrza.Po przepchnięciu tego zalegającego powietrza stuki ustały. W starej instalacji natomiast też stukało z powodu przewężenia rury która szła z kuchni do naczynia wzbiorczego. Też przy wyższej temp. zbierało się powietrze i powodowało stuki. Cytuj
JarekLub Opublikowano 8 Listopada 2009 #6 Opublikowano 8 Listopada 2009 u mnie też zaczęło stukać :) jak włącza się pompa co, a pompa cwu nie pracuje. Wygląda to na jakiś problem w zaworze zwrotnym na powrocie od cwu. czeka mnie wizyta hydraulika - jak nic B) Cytuj
Grochu Opublikowano 8 Listopada 2009 #7 Opublikowano 8 Listopada 2009 normalny odgłos przy zaworze różnicowym, który włączeniu pompki po prostu się zamyka i daje tak odgłos... A inne stukanie w instalacji to po prostu rozgrzewanie się rur ... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi