Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie bufora do pompy ciepła, czy ma znaczenie gdzie zasilanie gdzie powrót? Góra, dół.

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Chcę podłączyć bufor 80L szeregowo na powrocie do PC celem zwiększenia ilości wody w instalacji, rury prowadzone w podłodze i teraz pytanie: Czy muszę podłączyc jak narysowałem na rysunku, że PC pobiera wodę z dołu zbiornika, czy w przypadku połączenia szeregowego nie ma to znaczenia, wtedy wychodzi mniej materiału 🙂 KW to kocioł węglowy.

pc.png

Opublikowano

Jak bufor szeregowo na powrocie to albo podłącz na jednej wysokości wejście i wyjście ,albo powrót z instalacji niżej a wyjście do PC u góry .Tak jak na Twoim  rysunku jest kompletnie   bez sensu ,bo dół bufora będzie zawsze zimny 

Opublikowano

Rozwiń myśl, bo do końca nie rozumiem, Ja chłop prądowy jestem😄 nie od wody. Pompa w pompie będzie ssała od dołu bufora to i tak powinna cieplejsza wodę z góry przeciągać w dół, chyba że się mylę. Zrobię na jednej wysokości to się to może nie pomieszać, a chodzi głównie o to żeby całe te 80litrów było jednakowo gorące, przydatne na defrosty. A czysto teoretycznie jeśli bufor idealny by nie miał żadnych strat, to i tak temperatura powrotu z grzejników jak i powrotu do pompy powinna być ta samą.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, bully napisał:

Chcę podłączyć bufor 80L szeregowo na powrocie do PC celem zwiększenia ilości wody w instalacji, rury prowadzone w podłodze i teraz pytanie: Czy muszę podłączyc jak narysowałem

Tak, podłącz jak narysowałeś, to prawidłowe polączenie.

Opublikowano

Ja   mam podłączone odwrotnie niż na Twoim rysunku ,czyli powrot z instalacji na dole bufora a wyjście do pompy i filtry magnetyczny na samej górze bufora .Według mnie tak jest sensowniej bo ciepła woda zawsze idzie do góry to raz, a druga sprawa to  potencjalne  zanieczyszczenia z instalacji też przy takim podłączeniu mają większe szanse  pozostac  na dole bufora .To tak na logikę i tzw."chlopski rozum" ale mogę się mylić i może Sambor  wyprowadzi mnie z błędu ,to podłącze tak jak sugeruje ,czyli według Twojego rysunku 

Opublikowano

To jest bufor malutki do zwiększenia zładu a nie do magazynowania energii ,więc podłącz jak na rysunku on się moment calutki nagrzeje jak pompa ruszy ,separator magnetyczny na powrocie przed pompą ,no i jak termostaty na grzejnikach to zawór upustowy różnicy ciśnień , pytanie czy cwu będziesz grzał tą pompą ?

Opublikowano

Ja   mam podłączone odwrotnie niż na Twoim rysunku ,czyli powrot z instalacji na dole bufora a wyjście do pompy i filtry magnetyczny na samej górze bufora .Według mnie tak jest sensowniej bo ciepła woda zawsze idzie do góry to raz, a druga sprawa to  potencjalne  zanieczyszczenia z instalacji też przy takim podłącz

Opublikowano
2 godziny temu, Kordjano napisał:

To jest bufor malutki do zwiększenia zładu a nie do magazynowania energii ,więc podłącz jak na rysunku on się moment calutki nagrzeje jak pompa ruszy ,separator magnetyczny na powrocie przed pompą ,no i jak termostaty na grzejnikach to zawór upustowy różnicy ciśnień , pytanie czy cwu będziesz grzał tą pompą ?

No separator owszem, trzy grzejniki będą non stop otwarte to myślę że wystarczy, w tym pokoju będzie sterownik z czujnikiem temp., z resztą pompa to Panasonic z elektroniczną pompą obiegową i przepływomierzem to zapewne głupia nie jest. CWU w przyszłości założę trójdrogowy na wyjściu z pompy to tak, dotychczas CWU grzane było non stop podłączone do tego samego obiegu co grzejniki, z pompą ciepła to raczej bezcelowe, i na razie będzie grzała sama grzałka.

Co do podłączenia bufora, może rzeczywiście podłączyć na odwrót, bo ciepła woda z powrotu, będzie "pomagała" pompie obiegowej unosząc się samoczynnie do góry.

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty