Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mosci Panowie i Panie. Po kilku rozczarowaniach przy wspolpracy z "fahofcamy"

zdecydowalem iz wezme sprawy w swoje rece, a raczej glowe i sproboje sam zaprojektowac Co + cwu do mojego nowego domku (170m2). Po kilkunastu wieczorach spedzonych na forach internetowych mam w glowie mieszanke wybuchowa.

Za cel obralem sobie podlaczenie kotla na paliwa stale (np,logica II-wbudowana wezownica schladz,cisn. do 2 bar)

z koltem gazowym dwufunkcyjnym (Termet? Junkers?) w ukladzie ZAMKNIETYM (juz wolno :D + plus dwa zabezpieczenia nadcisnieniowe) wraz z zasobnikiem ca cwu.

Instalacja jest zrobiona w pex/alu/pex'ie, kaloryfery aluminiowe(9szt. wiekszosc z glowicami termostat) + kilka podlogowek(40m2) z rtl w powrocie. Mam zakupiny zasobnik nierdzewny 200L z dwoma wezownicami i przygotowany ups w razie awari zasilania.

Nie jestem pewny jaki kociol dobrac, chcialem instalacje ustawic na 1-1,2 bar(zeby gazowy zadzialal) i wtedy moze lepiej byloby miec kociol zeliwny(wytrzymuje cisnienie do 4bar)?

W okresie letnim zamierzam uzywac kotla gazowego do cwu choc planuje podlaczyc dwa panele sloneczne

do jednej z wezownic w zasobniku cwu i moze gazowy tak wiele sie wtedy nie napracuje.

W zimie kociol na paliwko stale(wegiel+mial) bedzie podgrzewal wode w cwu. i zapobiegal przed zamarznieciem domownikow...

-Ciekawi mnie czy to pojdzie na jednej pompie (jaka?) i gdzie najlepiej ja usadowic?

-Jakie dobrac naczynie przeponowe (50L?)?

-jaki zastosowac sterownik do zamykania doplywu podgrzewania zasobnika cwu (moze termostatyczny?)

-czy zostawic ten rtl na powrocie podlogowki czy podlaczyc 3d termostatyczny (mieszajacy powrot z zasilaniem)

-czy warto aby zawor 4drogowy mial sterownaie? czy wystarczy statycznie nastawic?

-czy naprawde warto instalowac naczynie buforowe?

-czy wystarcza odpowietrzniki czy polecacie separator powietra?

-czy ja zadaje zbyt wiele pytan? :)

Nigdy nie mialem do czynienia z kotlem na paliwa stale.

Bardzo prosze o wyrozumialosc i opinie co na ten temat myslicie, krytyka mile widziana. Podobniez kto pyta nie bladzi.

pozdrawiam Michal

p.s.

W okresie ostatniego roku podgladalem jak ludzie maja instalacje porobione

i tu musze dodac ze wiele instalacji z kotlem na paliwo stale z jakimi sie spotkalem

byla w ukladzie zamknietym (?!)

clipboard01az.th.jpg

post-9083-1257335166_thumb.jpg

Opublikowano

Po przeczytaniu postu mam wra偶enie 偶e do ko艅ca nie wiesz czego chcesz, albo mia艂e艣 za du偶o doradc贸w. Bo widz臋 chaos w co piszesz (nie obra藕 si臋 ale mam takie w艂a艣nie odczucie).Musisz sobie odpowiedzie膰 na pytanie czym chcesz ogrzewa膰 sw贸j dom? Czy ma by膰 to uk艂ad zamkni臋ty z kot艂em na paliwo sta艂e i instalacja solarna do ogrzewania cwu (to usu艅 ze schematu dwufunkcyjny kocio艂 gazowy)? Czy chcesz wi臋cej komfortu i wolisz uk艂ad ogrzewania z wykorzystaniem kot艂a gazowego wraz z instalacj膮 solarn膮 do podgrzewu cwu?

Nie mog臋 zrozumie膰 zastosowania, w za艂膮czonym schemacie, gazowego kot艂a dwufunkcyjnego, bo do podgrzewu cwu stosujesz 200l zasobnik, w przysz艂o艣ci chcesz wybudowa膰 instalacj臋 solarn膮, a w okresie grzewczym ma by膰 u偶ywany kocio艂 na paliwo sta艂e, to zakup i monta偶 w tym uk艂adzie ogrzewania dwufunkcyjnego kot艂a gazowego to zb臋dny wydatek.

Opublikowano

Chyba 偶e masz du偶e zu偶ycie wody, to mo偶esz korzysta膰 w zimie z kot艂a co kt贸ry b臋dzie ogrzewa艂 ci dom i wode CWU a gazowym mie膰 na wszelki wypadek i grza膰 wode CWu w lecie. Jednak je偶eli chcesz zamontowa膰 solary to po co ci ten piec gazowy? To tylko niepotrzebny wydatek i jeszcze wi臋ksza kombinacja z instalac膮.

Opublikowano

Witam !

Dzieki koledzy za odpowiedz.

Moze rzeczywiscie przekombinowalem...

Moim celem odnosnie tego kotla gazowego bylo aby gdy zajdzie potrzeba np wyjazdu na kilka dni w okresie mrozow

-wlaczenia kotla gazowego w obieg w sposob prosty i w sposob automatyczny bezstresowy utrzymac temperature w domu (np 15C).

W kotle najpewniej bedzie palone mialem (+wegiel).

Rowniez gdy solar (ktory nie wiadomo kiedy bedzie) lub kociol wegl. z jakis powodow nie bedzie w stanie zapewnic cwu, wlaczy sie gazowy i jako zwykly przeplywowy poda cwu.

Jak narazie zakupilem jedynie zasobnik, wiec wszystko przedemna. (wydatki .... :) )

Mysle ze wepne w to kociol Logica dlatego ze podoba mi sie jego budowa

(cena mi sie nie podoba, na opal zabraknie), stalopalnosc i mozliwosc podpiecia w uklad zamnkiety(wezownica).

Ciekawe jakie umiejscowienie pompy byloby najlepsze.... czy sadzicieze naj lepiej jest jej tuz za 4-drogowym? po cieplej stronie?

Czy sadzicie Panowie ze tamto naczynie po stronie zasilania zasobnika i zawor zwr. bedzie konieczne?

prosze o opinie jesli mozna.

pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Wtaj Michasko. Coraz cz臋艣ciej w domkach spotykam takie lub podobne rozwi膮zania. Czasy mamy jakie mamy a i s膮 tacy co lubi膮 mie膰 i efektownie i efektywnie. Generalnie idea jest dobra tylko jak zwykle "diabe艂 tkwi szczeg贸艂ach". Od pocz膮tku. Pomys艂 z wykorzystaniem zasobnika SOLAR-CO i pica 2-F gazowego jest O.K. tylko mo偶na zrobi膰 to pro艣ciej podaj膮c wod膮 z tego zasobnika jako zimn膮 na kocio艂 gazowy. Zapewni Ci to ci膮g艂膮 dostaw臋 CWU. Jak solary lub piec w臋glowy nie nagrzeje CWU wystarczaj膮co to piec gazowy dogrzeje do wymaganej temp. 艁adowanie zasobnika z pica w臋glowego przy takim zasobniku musi by膰 realizowane przez pomp臋 艂aduj膮c膮 sterowan膮 sterownikiem pieca lub sterownikiem CWU. Pompa na zasilaniu 艂adowania z zaworem zwrotnym. Pomp臋 obiegu CO daj na zasilaniu CO za zaworem 4-D te偶 z zaworem zwrotnym. Na ma艂ym obiegu kot艂owym pompa nie jest wymagana o ile w tym obiegu dasz rury wi臋ksze ni偶 1". Powr贸t CO rozga艂臋ziasz bezpo艣rednio na kocio艂 gazowy i zaw贸r 4-D natomiast zasilanie CO z "gaz贸wki" dajesz przez zaw贸r zwrotny i 艂膮czysz za zaworem zwrotnym pompy CO pieca w臋glowego. Teraz wystarczy do pompy CO pieca w臋g艂owego pod艂膮czy膰 stycznik kt贸ry b臋dzie blokowa艂 prac臋 CO "gaz贸wki" podczas palenia w piecu i ju偶 nie musisz si臋 martwi膰 o prze艂膮czanie zawor贸w przy piecach. Co do sterowania zaworem 4-D to przy odrobinie cierpliwo艣ci o obyciu z uk艂adem znajdziesz takie jego ustawienie 偶eby bu艂o O.K. Jak chcesz si臋 bawi膰 w automatyk臋 to mo偶na zastosowa膰 jaki艣 tani i prosty sterownik pogodowy.

Opublikowano

Dzieki za rade.

Uwazam ze pomysl podpinania wyjscia z zasobnika do wejscia kotla to dobry pomysl,

tylko ciekawe jak to w praktyce dziala i jaki kociol gazowy tu sie spisze... nie znam sprawy.

Zakladam ze kociol gazowy musi miec modulacje palnika,

(pewnie do ok 14kw max wystarczy- domek ok 170m2 dobrze ocieplony)

Nieco uproscilem schemat.

Za艂膮czam poprawke i zapraszam do recenzji :)

Szacun

post-9083-1257548522_thumb.jpg

Opublikowano

Witam ponownie. Do rzeczy. Zaw贸r zwrotny mi臋dzy zaworem 4-D a powrotem pieca niepotrzebny( tu nie daje si臋 zawor贸w), zaw贸r r贸偶nicowy obok pompy 艂aduj膮cej zasobnik CWU mo偶esz te偶 sobie podarowa膰 chyba 偶e zasobnik b臋dzie z metr nad piecem w臋glowym ale za to na zasilaniu 艂adowania daj zaw贸r zwrotny. Zaw贸r zwrotny mi臋dzy tr贸jnikiem powrotu CO na powr贸t "gaz贸wki" a zaworem 4-D- 偶eby odseparowa膰 obieg pieca w臋glowego od gazowego. Przed zasobnikiem CWU daj zaw贸r zwrotny i grup臋 bezp. z zaworem 6 bar i naczyniem 5% pojemno艣ci zasobnika czyli 10l. Co do mocy pieca gazowego to wi臋kszo艣膰 ma moc ok. 25-28 kW ze wzgl臋du na CWU a do CO mo偶na ja ograniczy膰 do wymaganej zapotrzebowaniem obiektu. Ich moc jest modulowana w do艣膰 szerokim zakresie. Je偶eli chodzi o doprowadzenie do pieca gazowego ciep艂ej wody zamiast zimnej to nie spotka艂em si臋 z przypadkiem 偶eby piec protestowa艂 po prostu je偶eli temp. zasilania jest wy偶sza od nastawionej to piec si臋 nie za艂膮czy. Producenci piec贸w musz膮 ju偶 bra膰 pod uwag臋 偶e trzeba zapewni膰 odpowiedni komfort CWU a coraz cz臋艣ciej w uk艂adach CWU pojawiaj膮 si臋 inne alternatywne 藕r贸d艂a ciep艂a.

Opublikowano

Powitac kolektyw serdecznie!

Dziekuje bardzo za szczegolowa instrukcje.

Poprawilem, choc nie mam pewnosci czy nie bedzie lepiej

gdy poprostu w wypadku uzywania kotla gazowego weglowy odseparuje zaworami(?tylko wtedy pasuje zeby naczynie przeponowe bylo zawsze wpiete..chyba)

Zapraszam do obejzenia wersji kolejnej. Prosze o ocene i ewentualna rade.

Mam nadzieje ze nie rozbawie nim nikogo :)

schemat1.bmp

Opublikowano

Witam. Je偶eli chodzi o naczynie przepompowe to w艂a艣ciwie gdzie by艣 je nie wpi膮艂 to woda do niego dop艂ynie no chyba 偶e zastosujesz jaki艣 "kosmiczny" zaw贸r 4-D. A nawet je艣li taki by艣 zastosowa艂 to obecnie ju偶 ma艂o kt贸ry kocio艂 gazowy nie ma wbudowanego naczynia co nie oznacza 偶e to jest zb臋dne chocia偶by ze wzgl臋du na pojemno艣膰 pieca w臋glowego. Na tym ostatnim obrazku zapomnia艂e艣 o zaworze zwrotnym na ZWU przed grup膮 i zasobnikiem. Pomp臋 z filtrem 艂aduj膮c膮 zasobnik daj na zasilaniu mi臋dzy zaworem odcinaj膮cym a zwrotnym b臋dziesz jeden zaw贸r do przodu. Og贸lnie O.K.

Opublikowano

Witam fachowc贸w

Przegl膮dam Wasz膮 korespondencj臋 i widz臋, 偶e autor amator na pocz膮tku pisania postu sta艂 si臋 pod koniec prawdziwym fachowcem :D

Chcia艂bym podpyta膰 czy m贸g艂bym r贸wnie偶 skorzysta膰 z Waszej pomocy i podci膮gn膮膰 swoj膮 wiedz臋 bo ciep艂o lubi臋 :P

Uk艂ad mam bardzo podobny z tym, 偶e zamiast pieca mam kominek (z ch艂odnic膮 - uk艂ad taki sam zamkni臋ty), tyle 偶e piec jednofunkcyjny - i tu jest problem jak go w艂膮czy膰 do podgrzewania CWU. Kominek jest g艂贸wnym 藕r贸d艂em ciep艂a, piec w艂膮cza si臋 wtedy kiedy nie dzia艂a kominek (w przypadku CO) i aby dogrza膰 wod臋 o odpowiedniej porze do odp. temperatury kiedy nie dostarczy jej kominek. Ale w tym przypadku podgrzewa r贸wnie偶 CO, gdzie nie jest to wymagane. Uk艂ad mam mniej skomplikowany ale bardziej zawodny.

Czy m贸g艂bym liczy膰 na Wasz膮 pomoc w temacie?

Opublikowano

Wierzch mo偶e jaki艣 schemat 偶eby by艂o wiadomo o co chodzi to co艣 zaradzimy. Teraz mog臋 co艣 doradzi膰 ale mo偶e okaza膰 si臋 偶e w Twoim konkretnym przypadku b臋dzie to zupe艂nie nietrafione. Daj schemat bo mo偶e okaza膰 si臋 偶e trzeba przestawi膰 ze dwie rurki i jeden zaworek i b臋dzie O.K.

Opublikowano

Witam szanowny kolektyw!

Zachecam do obejrzenia kolejnej wersji moich wypocin.

Jestem bardzo ciekaw co o tym moim bajzlu myslicie :P

post-9083-1258216600_thumb.jpg

a oto moja kotlownia:

post-9083-1258216969_thumb.jpg

ta tajemnicza rurka(?) to cyrkulacja cieplej wody?

post-9083-1258217048_thumb.jpg

p.s.

kolego wierch nie chce wprowadzac w blad ale badajze kotly 1-f maja wbudowany zawor 4-d i po podlaczeniu czujnika temp wody w zasobniku maja ustawiony priorytet na podgrzanie cwu najpierw potem co.

pozdrowienia z krainy deszczowcow.

Opublikowano

post-11901-1258283776_thumb.jpg

Witam fachowc贸w w niedzielne po艂udnie. Pewnie siedzicie w nagrzanych, cieplutkich salonikach :)

Za艂膮czam schemacik dla rozja艣nienia sytuacji. Piec jednofunkcyjny posiada w sobie co艣 w rodzaju zaworu ale jest to raczej tr贸drogowy pomi臋dzy zasilaniem a powrotem z instalacji. Na zasilaniu jest jedna rura wychodz膮ca dla potrzeb CO i CWU. CWU w艂膮cza wraz z pomp膮 przy zasobniku sterownik pomieszczenia o porach w jakim go ustawi臋. Niemniej grzeje w贸wczas r贸wnie偶 CO jak nie zamkn臋 zawor贸w na instalacji CO. Latem zawory zamkni臋te - problem z g艂owy. Teraz nie zamkn臋 zawor贸w ba jak grzeje kominek to zamkn臋 mu obieg. Ale kominek chodzi tak aby lekko grza艂 (powiedzmy 50 st) i to nie nagrzeje wody dla potrzeb CWU. Wtedy w艂膮cza si臋 piec i j膮 nagrzeje ale te偶 i CO (zbyteczne). Walcz臋 jak to zablokowa膰 aby grza艂o tylko to co ma zaprogramowane a nie ca艂o艣膰. Panowie pomo偶ecie - jak to kiedy艣 zapyta艂 nasz znajomy skoczek murowy :)

Opublikowano

Michasko bardzo 艂adne kafelki w kot艂owni... Jeszcze jedna drobna uwaga o kt贸rej zapomnia艂em. Ot贸偶 艂adowanie zasobnika CWU i jego powr贸t daj jak najbli偶ej pieca- 艣rubunek przy piecu za nim tr贸jnik z odej艣ciem na 艂adowanie CWU i dopiero potem ew. redukcja i zaw贸r 4-D 偶eby obieg 艂adowania by艂 przez piec a nie przez zaw贸r 4-D.

Opublikowano

Dzindybry brrrrrr ale dzisiaj zmoklem i zmarzlem.

dddddddddddd

Kolego yozik dziekuje za rade.

Tak te zaworki to jakas lipa jeden juz musialem gdzies indziej wymienic.

Tak sie jescze wacham czy Logica czy jakis kociolek zeliwny, kurcze no.

Te zeliwne chulaja do 4 bar, co daje rezerwe bezpeczenstwa.( np viadrus u24)

Tylko ta wezownica na zewnatrz to troche mi sie nie podoba.

haha ladne plytki haha dzieki .....sa z odzysku....ale jak sie wejdzie to jest wesolo i kolorowo az sie chce cos robic.

tylko czy ta ciepla woda plynaca przez kociol gazowy nie bezie sie schladzac na wymienniku?

wszelkie rady bardzo mi pomagaja podjac temat.

Jak juz mowilem przejechalem sie na 'fahofcach' i musze przygotowac projekt takiegoz CO, ktory przedstawie do wykonania. Sam bym zrobil, gdyz uwazam ze nie swieci garnki lepia, ale utknalem za granica i na razie sie nie moge wyrwac.

pozdrawiam serdecznie wszystkich.

post-9083-1258392678_thumb.jpg

Opublikowano

Czy dobrze rozumi臋 偶e oba kot艂y maj膮 by膰 w jednym pomieszczeniu (tak wynika ze zdj臋膰)?! Nim zaczniesz montowa膰 to sprawdz膰 dok艂adnie czy gazownia zezwoli na eksploatacj臋 kot艂a gazowego w pomieszczeniu gdzie jest zamontowany jest kocio艂 na paliwo sta艂e (przepisy chyba si臋 nie zmieni艂y i nie wolno montowa膰 urz膮dze艅 gazowych w pomieszczeniach gdzie pracuje kocio艂 na paliwo sta艂e). Na zdj臋ciu nie wida膰 kratki wyci膮gowej( mo偶e jest bo wida膰 tylko fragment kot艂owni) a jest bezwzgl臋dnie wymagana.

Opublikowano

Witam.

dziekuje za zwr贸cenie uwagi.

Dzis dzwonilem do gazowni i mi powiedziano ze nie powinno byc problemu z taka konfiguracja,

tj gazowy i weglowy w tym samym pomieszczeniu.

Zaznaczylem ze gazowy k bedzie z komora zamknieta. (ponoc elektronika gazowcow nie lubi nadmiaru kurzu)

Czy musi byc kratka wyciagowa u gory pomieszczenia gdy jest wyciag wywietrznikowy z kotlowni w komin?

pozdro

Opublikowano

Gazownia mo偶e nie mie膰 zastrze偶e艅 co do dw贸ch piec贸w w jednym pomieszczeniu ale kominiarz mo偶e mie膰. Aby odebra膰 budynek i pod艂膮czy膰 si臋 do gazu musi by膰 ekspertyza kominiarska. U mnie by艂o tak, 偶e gazownia zakwestionowa艂a ekspertyz臋 kominiarsk膮 z uwagi na brak wpisu o sprawdzeniu pod艂膮czenia pieca gazowego do przewodu kominowego (gdzie poni偶ej by艂a klauzula 偶e bez uwag, zgodnie z prawem budowlanym itp. - musia艂em to uzupe艂ni膰). Napisa艂em do gazowni pismo na jakiej podstawie tego ode mnie wymagaj膮 to ko艂omyjnie odpisali 偶e to uj臋te by艂o w podpisanym przeze mnie wniosku o pod艂膮czenie gazu (og贸lnie gazownia to najgorsza z instytucji kt贸ra ma udzia艂 w dostarczeniu medium i spraw p贸藕niejszych papierk贸w - koszmar).

Kratka wentylacyjna w pomieszczeniu mimo pobierania powietrza przez piec z komina musi by膰, inaczej kominiarz nie odbierze budynku. No i oczywi艣cie swobodny dost臋p dla kominiarza do komina na dachu (stopnie, podesty itp) przy piecu gazowym. Ale z tego co piszesz jest to jeden komin z w臋glowcem to dost臋p pewnie jest.

Opublikowano

Co do dw贸ch kot艂贸w, gazowego i na paliwo sta艂e, w jednym pomieszczeniu to przewertowa艂em obowi膮zuj膮ce przepisy, i mam troch臋 mieszane odczucia , bo kiedy艣 uczyli 偶e nie mo偶na. Rozporz膮dzenie w sprawie warunk贸w tech. jaki powinny odpowiada膰 budynki okre艣la wymagania dla pomieszczenia kot艂owni gazowej (wysoko艣膰, kubatura, wentylacja, nawiew) i kot艂owni na paliwo sta艂e, a brak jest wymaga艅 dla pomieszczenia gdzie zamontowane s膮 oba urz膮dzenia. I w tym miejscu s膮 dwa zdania:

1. 呕e nie powinno si臋 montowa膰 kot艂a gazowego w kot艂owni na paliwo sta艂e (bo ustawodawca nie przewidzia艂 takiej sytuacji oraz ze wzgl臋d贸w bezpiecze艅stwa u偶ytkowania)

2. Je偶eli nie ma jednoznacznego zakazu to mo偶na dwa kot艂y na r贸偶ne paliwa w jednej kot艂owni zainstalowa膰 ( jednak pomieszczenie musi spe艂nia膰 wymogi jak dla kot艂owni gazowej).

Oddzielnym problemem to odbi贸r takiej kot艂owni min przez kominiarza (co jest obowi膮zkowe dla nowego budynku, a o obowi膮zuj膮cych przepisach kominiarskich wiem troch臋 ma艂o). Napewno b臋dzie wym贸g grawitacyjnej wentylacji i kratki nawiewnej (zetki), oraz oddzielnych kana艂贸w spalinowych. Wydaje si臋 偶e je偶eli projektant instalacji gazowej dopu艣ci艂 mo偶liwo艣膰 zamontowania 2 kot艂贸w a kominiarz w swojej opini wyrazi zgod臋 to mo偶na, ale.... Przejrza艂em r贸偶ne strony internetowe i spotka艂em posty gdzie kominiarze kwestionowali prawid艂owo艣膰 takich instalacji (dlatego mam mieszane odczucia i najlepiej jakby wypowiedzia艂 si臋 w tej sprawie "mistrz kominiarski"). Nauczka dla mnie 偶e trzeba popracowa膰 nad teori膮.

Opublikowano

Witam wszystkich .

Od pewnego czasu 艣ledz臋 zapisy na forum bo z podobnym problemem jak u michasko w艂a艣nie si臋 zmagam.Istniej膮ca instalacja z piecem gazowym Vaillant (propan) i zasobnikiem cwu,jest rozbudowywana o alternatywne 偶r贸d艂o tj.piec na paliwo sta艂e w uk艂adzie zamkni臋tym.

Rozwi膮zanie jakie przyj膮艂em ostatecznie jest prawie identyczne jak rozwi膮zanie powsta艂e w wyniku dyskusji koleg贸w.

Jedna tylko uwaga do naczynia przeponowego dla cwu.

umieszczone jak na schemacie tj. na zasilanu po stronie grupy bezpiecze艅stwa nie spe艂ni swojej roli,b臋dzie pod ci艣nieniem wody z sieci.

Naczynie mam wpi臋te na wyj艣ciu z zasobnika cwu,w tym wypadku nale偶a艂oby je wpi膮膰 pomi臋dzy zasobnik a piec gazowy.

W mojej instalacji naczynie wzbiorcze dla uk艂adu co zosta艂o zaprojektowane po stronie zasilania z pieca na paliwo sta艂e,ja sugerowa艂em powr贸t(jak u michasko) ale fachowiec mia艂 inne zdanie.

Pozdrowienia

Opublikowano

Czesc wszystkim.

Dzieki za wypowiedzi, s膮 bardzo pomocne.

Polska to bardzo dziwny kraj.

W tym samym urzedzie czasem zapadaja sprzeczne decyzje oraz opinie- gazownia...kwestia dwoch kotlow...

Trzeba porzadnie zamontowac, bedzie dobrze.

Mysle ze schemat podlaczenia mych kotlow pozostanie bez zmian,tylko dobraz srednice rur,

naczynie przeponowe pewnie zostawie przed zasobnikiem gdyz jest za zaworkiem zwrotnym

serdeczne dzieki za pomoc.

Borykam sie jedynie z wyborem kotla tj zeliwny z miarkownikiem czy logica II z nadmuchem.

Musze tez uwzglednic czy osoba starsza sobie z tym sterownikiem poradzi oraz jaka jest stalopalnosc.

Pozdrawiam kolegow.

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Drodzy koledzy!

Stoje przed trudnym wyborem kotla co...

Prosze mi powiedziecczy do takie instalacji jak moja bedzie pasowal taki kociolek(ma wezownice schladzajaca):

http://www.artbud.pl/KOCIOL_CO_GFN_6_234_1..._1szt-7539.html

natomiast co do kotla gazowego 2-f to juz calkiem nie mam koncepcji..

Czy termet , czy vailant .... a moze junkers ??

Prosze o opinie.

pozdrawiam

Opublikowano

Je艣li chodzi o kocio艂 na paliwo sta艂e poszuka艂bym czego艣 ciekawszego. je艣li chodzi o gazowy to z zamkni臋ta komor膮 spalania , poza tym cena, wygl膮d, ewentualny serwis, kot艂y renomowanych wytw贸rc贸w s膮 bardzo podobne.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.