lukrut50 Opublikowano 24 Czerwca 2022 #1 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Witam, Mam pytanie, jestem posiadaczem kotła pelletowego z podajnikiem (model sas bio compact 12kW), czy da on rade przepalić suche ziarno kukurydzy które obecnie jest dwukrotnie tańsze od pelletu? Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam Cytuj
nightwatch Opublikowano 28 Czerwca 2022 #2 Opublikowano 28 Czerwca 2022 (edytowane) Na pewno w zimie popcornu Ci nie braknie... Ale po co pytac, nasyp tej kukurydzy i zobacz co sie stanie. Zrob zdjecia. Edytowane 28 Czerwca 2022 przez nightwatch Cytuj
Pieklorz Opublikowano 7 Lipca 2022 #3 Opublikowano 7 Lipca 2022 W dniu 24.06.2022 o 07:06, lukrut50 napisał: Witam, Mam pytanie, jestem posiadaczem kotła pelletowego z podajnikiem (model sas bio compact 12kW), czy da on rade przepalić suche ziarno kukurydzy które obecnie jest dwukrotnie tańsze od pelletu? Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Pozdrawiam Mieszaj z pelletem, tak jest to możliwe do spalania, podobnie jak mieszanie pelletu z ziarnem owsa. Ziarna kukurydzy czy owsa, to z pamięci 15 do 16tys. kalorii, jak pomieszasz z pelletem, obniżysz koszty grzania. Samym bym nie palił, bo nie ujedziesz ze spiekami, popiołem i czyszczeniem. Mieszać jednak jak najbardziej można. Cytuj
musi3d Opublikowano 26 Stycznia #4 Opublikowano 26 Stycznia Ja palę w piecu 48kw z palnikiem rynnowym i podajnikiem ślimakowym W proporcji 50/50 kukurydzy do ekogroszku. Tylko dlatego że trochę kukurydzy złapało zapach. Wtedy nie ma problemu z gaśnięciem. Ale finansowo nie polecam Tona kuku 900- 1000zl a ekogroszku ok. 1100-1200 Więc lepiej ekogroszkiem Oczywiście na ten moment. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi