Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

chcę zamontować u siebie w domu PC (zamiast obecnego kotła na pellet). Zebrałem już kilka ofert od lokalnych firm (woj. kuj-pom. Chełmno, Grudziądz). Obecnie mam problem z wyborem, dlatego liczę na Waszą pomoc i sugestie:) 

Zakres cen - od 38 tys. do 46 tys. brutto z montażem. 

Rozsądnie chciałbym wydać ok. 40 tys. brutto i zależy mi na tym, żeby pompa była dostępna na już, a montaż wykonany jak najszybciej.

Firmy jakie mi zaproponowano to:

1)    Samsung EHS Split – Standard o mocy 9 kW, bufor 100 l, zasobnik CWU 200 l (emalia) - 38 tys. brutto

2)    Panasonic WH-MXC09J3E8 9kW 3F TCAP, bufor 100 l, zasobnik CWU 200 l (nierdzewka) - 46 tys. brutto

3)    SPRSUN CGK-030V3L 12kW 3L, bufor 100 l, zasobnik CWU 200 l (nierdzewka) -39 tys. brutto

4)    Rotenso Aquami Monoblok 12kW 3F, bufor 100 l, zasobnik CWU 200 l (nierdzewka) - 44 tys. brutto

5)    Kaisai Arctic 14 kW, bufor 100 l, zasobnik CWU 200 l (emalia) - 40 tys. brutto

6)    Viessmann Vitocal 200 S 8kW, bufor 100 l, zasobnik CWU 200 l (emalia) - 45 tys. brutto

Zamówienia jeszcze nie złożyłem, nie chcę niepotrzebnie przepłacić 🙂 Poproszę o pomoc oraz podrzucenie ewentualnych propozycji firm z woj. kujawsko-pomorskiego, które mogą mi zaoferować coś konkurencyjnego.

Poniżej zamieszczam link do kalkulatora zapotrzebowania energetycznego budynku:

https://cieplo.app/wynik/yv4j

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

ciężko z tego coś wybrać, bo masz 5ton? pelletu i zapotrzebowanie 4,6kW dla -18C, więc nawet przy grzejnikach z max 45C to nie wiadomo do czego to przyczepić

• Lubię to 1
Opublikowano

5ton pelletu i zapotrzebowanie takie jak moje.

Bes Sensó

😁

image.png.6d5cf6f2a0e0b04d6fc156c80e43847d.png

Opublikowano

Niestety nie prowadziłem żadnych zapisów związanych z tym ile faktycznie pelletu spaliłem. Szacunkowo podałem 5 ton na cały rok, z ogrzewaniem cwu. 
ponadto już od samego początku nie byłem zadowolony ze swojego kotła na pellet, zostałem sam z ustawieniami, szło mi to średnio, ale z roku na roku lepiej 😅

Opublikowano

Miło mi, że zainteresowałeś się naszym urządzeniem. Jeśli masz jakieś pytania co to tej pompy ciepła, to chętnie odpowiem.

Naszych Partnerów biznesowych, którzy pracują w Twojej okolicy możesz bez problemu znaleźć w naszej sieci sprzedaży https://www.viessmann.com.pl/ss/ss.php

Wystarczy wpisać adres lub kod pocztowy