robin31 Opublikowano 22 Maja 2022 #1 Opublikowano 22 Maja 2022 Jak w temacie , osiem pętli odkręcone na max , powroty otwarte , przepływy 0,5l , piec Immergas . Rury zasilające rozdzielacz PP32 , przy montażu pieca firma zamontowała odcinki rur PP25 widoczne na zdjęciach , twierdzą że oni tylko takie montują do zasilania rozdzielaczy , i nic do nich nie dociera . Wymienić te rury na PP32 , dołożyć dodatkową pompę . Gdy zakręcę jeden obieg wtedy przepływ na pozostałych trochę się zwiększa . Cytuj
sambor Opublikowano 22 Maja 2022 #2 Opublikowano 22 Maja 2022 PP25x3,5 to za mało nawet do grzejników. Jak długie są pętle w podłodze? Czy pompa w kotle jest podkręcona na max? Cytuj
robin31 Opublikowano 22 Maja 2022 Autor #3 Opublikowano 22 Maja 2022 (edytowane) Pętle o długości od 64 najkrótsza 82 najdłuższa średnio 75m , czy pompa na max nie wiem ustawiał serwisant , wertowałem instrukcję i nie za bardzo wiem co miałbym tam przestawić jest to opcja dla serwisanta . Obecnie jest włączona funkcja wygrzewania jastrychu , zauważyłem że pompa chodzi cały czas , podgrzewa palnik się wyłącza a pompa nadal chodzi , czy tak ma być ? Ekipa od pieca trochę się zdziwiła że nie mam dodatkowej pompy do c.o , oni podobno zawsze ją montują przy rozdzielaczu Edytowane 22 Maja 2022 przez robin31 Cytuj
sambor Opublikowano 22 Maja 2022 #4 Opublikowano 22 Maja 2022 Pompa powinna non stop chodzić. Sprawdź na pompie w kotle - tam powinien być przełącznik A-B czy jakoś tak. Jak zmienisz rury z tych PP25 na co najmniej PP32 będzie sporo lepiej. Tu już będą decydować niuanse np rozdzielacz, ilość kolanek, średnica wewnętrzna tej rury PP32 - powinna być jak największa są PP32x4,5 , są PP32 x5,4 - te pierwsze będą lepsze, ważne aby miały oznaczenie PN15 lub PN16 lub więcej- to wytrzymałość na ciśnienie. Cytuj
tomekb Opublikowano 23 Maja 2022 #5 Opublikowano 23 Maja 2022 Hej , widzę, że masz nasz rozdzielacz z tamtego roku, proszę o kontakt na 606-217-981 jestem dostępny od 8 do 20 postaram się pomóc. Powołaj się na ten post . Od Nowego Roku nasze rotametry są bardziej czułe i generują jeszcze mniejsze opory może jak podmienisz sobie to będzie lepiej . Pozdrawiam Tomekb . Cytuj
vps1 Opublikowano 24 Maja 2022 #6 Opublikowano 24 Maja 2022 Więksość pomp obiegowych w kotłach wiszących jest fabrycznie ustawiona na ∆T15 lub ∆T20. W ogrzewaniu podłogowym zalecana ∆T5 lub ∆T7. Zajrzyj do instrukcji kotła jak zmienić ustawienia pompy oraz zaworu by-pass. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi