Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Powoli przymierzam się do zrobienia kanałów rekuperacji w domu - architekt zrobił uproszczony schemat rekuperacji ale jak teraz sobie na to patrzę to mam sporą dysproporcję długości kanałów i nie wiem jak mocno mam się tym przejmować.... Na necie czytałem, że rozbieżności w długości powinny wynosić ok 10% a później trzeba dławiki itp. Zerknij proszę na rysunek:

- kanały wywiewne w salonie - jeden będzie ok 6m , drugi 1,5m . Czy wystarczy położyć rurę łukiem i zrobić 5-6m? 

- kanał wywiewny w kuchni - ten ma 7m a obok w łazience 1,5 - tego też mogę wydłużyć do 6m ale musiałbym zahaczyć o sypialnię więc dodatkowe dziury + pewnie jakaś kolizja z elektryką/wodą/hydrauliką. A może rozwiązaniem było by rozciągnąć do 4m a do kuchni dać 3 kanał aby jednak był większy przekrój? 

- na rysunku jeszcze jedna ciekawa sytuacja, kanał wywiewny do kotłowni - ok 10m bo poprowadzony tak aby nie było kolizji z innymi rurami - z racji, że to będą PE FLEX 75 a na górze tylko 10cm styro to ma to sens. W kotłowni będzie PC więc nie potrzebuję dużego przepływu więc może nie ma się co przejmować? Nawiewny będzie robić podciśnienie więc pewnie trochę pomoże 🙂

Dajcie znać co o tym myślicie? Czy tutaj wystarczy jakieś zdroworozsądkowe podejście "na czuja" czy obowiązkowo projekt za worek monet bo inaczej nic nie będzie działać i trzeba burzyć i budować od nowa 😉

Reku.JPG

Opublikowano

Nie powinno być czegoś takiego jak schemat uproszczony wentylacji mechanicznej. Wentylację należy zaprojektować zgodnie ze sztuką, z uwzględnieniem warunków zastanych. Nie wiadomo czy rozmieszczenie anemostatów, długości rur i liczby rur na anemostat jest poprawne ponieważ nie wiadomo jakie są przepływy, a nie wiadomo bo nie zostały policzone, a nie zostały policzone bo to tylko "uproszczony schemat" - i koło się zamyka. Lepiej zaprojektować to porządnie żeby nie okazało się, że po skończonej robocie nie działa to tak jak powinno i trzeba przerabiać.

Opublikowano

OK, może masz racje aby nie ryzykować jakiegoś błędu i zrobić projekt. Czy Ty/ktoś inny może wypowiedzieć się o jakości projektów jakie można kupić na Alledrogo? zakres od 100 - 600pln... na co zwrócić uwagę? 

Opublikowano

Nie mam doświadczenia w tej materii (nie projektowałem nigdy nikomu), ale z ogólnych informacji to najlepiej jest wziąć firmę, która jest znana i się tym zajmuje - czyt. ma dużo zleceń. Z bardziej znanych to peflex/izzi/reqnet - to nie reklama, lecz propozycja. Na podstawie tej informacji i ceny (250zł brutto), możesz sobie porównać z innymi firmami, może zrobią lepszy/tańszy projekt?

Opublikowano

Ja bym tylko w garderobie dał nawiew zamiast wywiewu i nic nie zmieniał. Po to jest zwielokrotnienie cienkich kanałów by system się sam regulował. Na końcu i tak masz anemostaty.

Opublikowano

Tak, jest wywiew bo tak jest zaprojektowane ale jak zauważysz wiatrołap i garderoba są obok siebie na wywiewie i może być problem z precyzyjną regulacją. U siebie do garderoby dałem nawiew (ta i tutaj pasuje) bo uważam że to jest pomieszczenie czyste a poza tym jeśli chodzi o bilans to lepiej kiedy nawiew ma trochę lżej (czyt. więcej kanałów) bo panuje lekkie nadciśnienie. Ci którzy mają kominki wiedzą o co chodzi.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Wypowiem się z perspektywy projektanta wentylacji - długość jak w życiu - nie jest najważniejsza.

Opory powietrza są proporcjonalne do prędkości do kwadratu. Co więcej im mniejsza średnica kanału, tym strata ciśnienia jest większa. Zależności jest więcej, więc moim zdaniem warto zlecić projekt specjaliście.

Wykonawcy najczęściej nie są projektantami, a praktykami - z efektem bywa różnie.

Profesjonalny projekt będzie uwzględniał nie tylko niski koszt inwestycyjny, ale również, jak nie przede wszystkim akustykę, koszty eksploatacyjne, dostęp do czyszczenia itd.

Pamiętać należy, że Wykonawca gdy dostanie projekt od Inwestora najczęściej będzie proponował swoje rozwiązania - najczęściej ułatwiające jemu życie :)