Paolo80 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Witam, obecnie mam tak podłączony bufor 1000l jak na rysunku poniżej. Problem w tym, że wykorzystuje tylko połowę bufora a w okresach przejściowych zanim temperatura dojdzie po połowy też chwilę mija, a później góra bufora dalej zostaje niewykorzystana. Wpadłem na pomysł aby przenieść zasilanie podlogowki najwyżej jak się da, co w moim mniemaniu (na hydraulice się nie znam) powinno dać mi możliwość całkowitego wykorzystania zbiornika, a w okresach przejściowych od razu po zagraniu pieca grzania podlogowki. Dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac08 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ja tak mam podłączony bufor, ale bańkę bez wężownic i zasilam tak grzejniki i bojler CWU. Wykorzystuje cały bufor, a dokładniej tylko tą górną część. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo80 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Też nie mam wężownic, masz tak jak na pierwszym czy drugim zdjęciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyslaw85 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zrób tak jak myślisz. Od samego początku powinieneś tak zrobić. Nawet jakbyś podłączył bufor na tym ostatnim przyłączu na trójniku tak by z jednej strony było zasilanie z kotła a z drugiej pobór na instalację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac08 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Paolo80 napisał: masz tak jak na pierwszym czy drugim zdjęciu? Dokładnie tak jak na drugim, chciałem pierwotnie dać zasilanie z kotła też nad bufor, ale hydraulik psychicznie nie dał rady. Ja mam jeszcze nad buforem mieszający, żeby obniżyć z 80* na 60* przykładowo żeby mniej mieszać wodę w buforze przy grzaniu CWU. Chyba już o to podłączenie bufora pisałeś, dał ci odp hydraulik, dlaczego tak prosto zepsuł instalacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo80 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Nie wiem kto to robił, już taki dom kupiłem, ale od początku mi to nie daje spokoju, że tylko 500l wykorzystuje. Wezwalem jednego instalatora to mi powiedział że nie można tak robić bo pompa od podlogowki będzie się gryźć z pompa zasilająca bufor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyslaw85 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 #7 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Ale z czym ma się pompa gryźć? Że będzie podbierać gorącą wodę z tego samego dojścia co ładowanie bufora czy z tego że będziesz ją pobierał bezpośrednio z samej góry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo80 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Z tego co dobrze zrozumiałem to że pompa podlogowki będzie zasysać wodę z wyżej wysokosci i przepływy mogą być niższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 24 Kwietnia 2022 #9 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Co ma piernik do wiatraka? A niech zasysa z wyższej - nie twój problem. Jedynym istotnym problemem jest średnica przyłącza na górze bufora, powinna być min 1" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo80 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 To który wariant byście zastosowali? Podlaczyc się z podlogowka do zasilania z pieca czy na samą górę gdzie odpowietrznik? Wszędzie są 2 calowe wyjscia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 26 Kwietnia 2022 #11 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Podłącz u góry na trójniku lub nawet dwóch - czyli podłogówka /CO i CWU - wtedy odbiory będą korzystać najdłużej z grzanej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo80 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Ale co z zasilaniem? Zostawić tak jak jest czy tez na samą górę przenieść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buska3 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 #13 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Zasilanie może być i tak i tak byle był odbiór ciepłej wody natychmiastowy. Nie czekać za nagrzaniem wody w buforze bo żonka tego może nie wytrzymać 🙂 Osobiście zrobiłbym zasilanie z boku bufora a odbiór jak sambor powiedział z góry zbiornika. Tu mas ciekawy schemat pod koniec tematu #8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.