Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uderzenia hydrauliczne w instalacji CWU przy zamykaniu kranu

lukus2109

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem z uderzeniami hydraulicznymi, które dopiero się pojawiły. Instalacja jest w mieszkaniu na piętrze (szeregowiec, w każdym segmencie jedno mieszkanie na parterze i jedno na piętrze), piec dwufunkcyjny Junkers Ceraclass ZW-14 DV AE, gazowy przepływowy. Przy minimalnym otworzeniu kranu z ciepłą woda i szybkim zamknięciu słychać uderzenie w rurach. Problem jest także na zimnej wodzie ale jest bardzo cichy, a czasami w ogóle go nie ma. 

Problem nie występuje jeśli w innym kranie odkręcimy lekko wodę, wtedy przy zamykaniu jest cisza.

Dziwne jest to, że problem pojawił się dopiero teraz. Wcześniej wszystko było ok.

Czy ktoś ma pomysł jak można to zniwelować? Czy ewentualny montaż tłumików uderzeń to grubsza sprawa i gdzie je zamontować? Dlaczego dzieje się to tylko na ciepłej wodzie?

Pozdrawiam

6 godzin temu, lukus2109 napisał:

Czy ktoś ma pomysł jak można to zniwelować? Czy ewentualny montaż tłumików uderzeń to grubsza sprawa i gdzie je zamontować? Dlaczego dzieje się to tylko na ciepłej wodzie?

Energia kinetyczna E=m*v*v/2 po szybkim zamknięciu musi się rozładować.

Rozładowywuj powoli energię kinetyczną czyli, zmniejszaj powoli m i v czyli powoli zamykaj krany z ciepłą wodą.

Zmniejsz m czyli przykręć zawór na wlocie ciepłej wody do mieszkania jeśli taki zawór jest.

i/lub

Zmniejsz v czyli powiększ średnicę rur do ciepłej wody.

6 godzin temu, lukus2109 napisał:

Wcześniej wszystko było ok.

Rury powinny być usztywnione uchwytami.

1. Brak uchwytów, rury trzymał tylko tynk. Rozkuj tynk załóż uchwyty.

2. Są uchwyty tylko się poluzowały. Rozkuj tynk popraw mocowania rur.

Są do tego małe naczynka przeponowe/tłumiki uderzeń hydraulicznych.

@lukus2109 U mnie tak wygląda CWU podłączona do bojlera. Nie zastosowałem żadnego tłumika, gdyż przy otwartym zaworze uderzeń brak.

@emus To pomarańczowe to pex (modernizacja), nie jest w uchwytach w betonie, nawet kilka metrów jest w otulinie na taśmę z rurą CO, przy otwartych zaworach nie ma żadnych uderzeń.

cwu.png.b1e9129bd234b9dd54032b19520c54c0.png

Jeśli zastosujesz tłumik to daj znać, czy coś pomógł.

Witam! A nie masz przypadkiem zamontowanego stelaża podtynkowego  tece do miski ustępowej?  Lub jakiś martwych punktów w których może być zgromadzone powietrze? Bo ja w obu tych przypadkach miałem takie objawy....Albo może masz jakieś ciało obce w instalacji....Dziwne to wszystko...

A i jeszcze tak jak kolega wyżej radzi.Czyli przydlaw zawór główny to też pewnie pomoże....

Pierwsza sprawa to taka, że przymykanie zaworów czy montowanie jakiś elementów, niby do zbijania ciśnienia, mija się z celem.
To tak jakby do piszczących klocków w kołach, montować oliwiarke by nie piszczały.
Piszesz że problem pojawił się dopiero teraz, wcześniej tego nie było, czyli trzeba sprawdzić instalacje, ewidentnie coś się poluzowało w instalacji, może jakieś bebechy zaworu, spłuczki, baterii w kranie, może mieć też wirnik pompy luz. Coś zaczęło mieć luz i przy gwałtownej zmianie ciśnienia zadrży.
Musisz posprawdzać i posłuchać skąd ten dźwięk się wydobywa. Wiem, jest to mozolna praca ale da się to wychwycić, raczej nikt na forum w punkt nie trafi bo to wróżenie z fusów. Na pewno będzie to któryś z elementów instalacji, coś tam zaczęło mieć luz czyli za jakiś czas padnie całkiem.