Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
W kierunku jakiego sposobu ogrzewania domu się skłaniać?

5 osób. Dom z lat 90, 120m użytkowej. Wentylacja grawitacyjna w każdym pomieszczeniu. Nieocieplona piwnica, pustaki leszowe, jest tam kuchnia robocza, pomieszczenia do lekkiego ogrzania. Parter i piętro ściany z pustaków max ze szczeliną w środku, ocieplone 15cm styropianu, okna 2 szybowe plastikowe z lat ok 2005. Docieplony strop(strych nieużytkowy). Ewentualne mostki ciepła(np nieocieplone drzwi na strych do załatania).

Tradycyjne grzejniki panelowe, duża powierzchnia, w łazience drabinka i grzejnik, nie sprawdzałem dokładnie ale myślę że 40st wystarczy nawet podczas mrozów, rury CO na wierzchu. Jak dotąd dom ogrzewany najprostszym kotłem zasypowym, bez żadnej automatyki, twardym drewnem + tona węgla na niskie temp. Rozpalanie z rana i wieczorem, do rana utrzymuje się w miarę komfortowa temp.

W kotłowni jest już instalacja gazowa. Jest też PV 7kWp, falownik 6kW instalowane w tym roku, nowy dobrze zaizolowany zasobnik 300l CWU.

Zużycie prądu przed montażem PV bez CWU to ok 2500kWh/rok. Gotowanie na kuchence gazowej.

Czy powietrzna pompa ciepła w takim domu ma sens? Czy te 7kWp wystarczy mniej więcej na 2500kWh/rok + CO + CWU? Czy taką pompą ciepła w lecie można przygotować CWU jedynie w ciągu dnia z bieżącej produkcji PV do 50stC, co wystarcza na rano? Tak mam obecnie ustawioną grzałkę. Nie wykluczam dołożenie jeszcze do tego solarów. Czy możliwa jest równoczesne grzanie CWU solarami i PC na jednej wężownicy? Czy lepiej, zamiast solarów byłoby dołożyć jeszcze 1-1,5kWp do tego falownika?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

No to niezła sytuacja bazowa,bo ocieplenie jest. W niskiej piwnicy rury zaizolowałeś? Odetnij w miarę możliwości klatkę schodową od domu,w piwnicy przydałoby się pewnie ok 16*C,ale nie od gołych rur zasilających (przerabiałem to),bo to dużo kradnie ciepła idącego na górę -tu przydałby się przynajmniej jeden grzejnik i zaizolowane rury w tej piwnicy.

Nie myślałeś o najprostszych solarach próżniowych,przystępnych cenowo? Niedobór cwu można uzupełnić grzałką.

Ile mp drewna zużywasz oprócz węgla?

Opublikowano (edytowane)

Rury w piwnicy zaizolowane. Klatka schodowa wydzielona drzwiami z dwóch stron.

Pytanie czy nie lepiej już nie komplikować instalacji, dołożyć PV zamiast solarów i ogrzewać CWU PC z dużym COP.

W zasadzie nie liczyłem ile tego drewna zużywałem, nie kupuję, mam swój las, tartak w rodzinie, sad, drewno zwożę na zasadzie robienia porządków.

Edytowane przez mateo1995
Opublikowano

Jeżeli chcesz pompę ciepła to dobrym rozwiązaniem w twojej sytuacji jest hybrydowa pompa ciepła współpracująca z kotłem gazowym. Jest to rozwiązanie trochę droższe w zakupie od zwykłej PC ale podczas późniejszej eksploatacji wychodzi taniej. Zakłada się PC o 2-3 kw mniejszą od maksymalnego zapotrzebowania na ciepło budynku. W większe mrozy np. poniżej minus 5 stopni ogrzewanie realizowane jest przez kocioł gazowy powyżej grzeje PC.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie myslales o kotle zgazowujacym na drewno, skoro masz dostep do taniego albo prawie darmowego drewna ? Np. Atmos, Blaze harmony, Attack Dpx.  Jesli chodzi o grzanie cwu solary beda mialy duuzo wieksza sprawnosc 80-90% z 1m2 powierzchni w stosunku do 20-25% z panela pv.