Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

mam od ponad roku mam problem ze skrzypiącym ślimakiem. Ewidentnie o coś się ociera i słychać skrzypiące tarcie metalu.

Dzieje się to zazwyczaj w momencie gdy piec długstoi w podtrzymaniu i żar schodzi niżej niż zwykle, np. za każdym razem jak przestanie grzać bojler i musi trochę podbić układ w domu bo się wychłodził. Zimą gdy piec się mało odstawia i żar jest wyżej bo jest większa dawka węgla pisku nie słychać.

Jak doleję troche oleju do rury ze ślimakiem na 2-3 jest spokój, potem problem wraca.

Rozbierałem latem wszystko co się da, wszystko czyste, bez nagaru, ślimak w idealnym stanie.

Próbowałem regulować poziom na stopkach, bez rezultatu, poziomica pokazuje równo a ślimak dalej skrzypi.

Może ktoś miał podobny problem ?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Na mojej retorcie ( zwykla fajka ) jest podobnie tj dźwięk bardziej skrzypienie starej szafy przypomina . Jest słyszalny taki opor jak ma slimak podac . Dolanie oleju zauważyłem na czarnej perle że zwieksza koksowanie wegla . Ten zaś koksujac puchnie i wzmaga narastanie dźwięków . No bo jest ciaśniej przez co slimak musi pchać z większą siłą . Karlik też koksuje po oleju niestety . Co zrobić . Dać mniejszej dawki a częściej i ustawic czestsze podawanie w czuwaniu . Trzeba wypchnac ten koks wyżej . Tak mi się zdaje że tu koksowanie wegla gra pierwsze skrzypce . Jeszcze zobacz czy po takim piskliwym starcie po kilku podaniach na palniku nie pojawia się taki zlepek kilku wegli . Mi tak często się to pokazuje . 

Opublikowano

Też mam zwykłą retortę

U mnie po wlaniu oleju pisk ustaje i więc wydaje mi się to bardziej wina mechaniczna