Paolo80 Opublikowano 11 Marca 2022 #1 Opublikowano 11 Marca 2022 Witam, obecnie używam układu CO z buforem 1000l, który ma 4 wyprowadzenia, na tą chwilę zasilanie jest na samej górze a wyjdzie na podlogowkę na srodku. Zauważyłem że przy takim sposobie podłączenia wykorzystuje tylko połowę zbiornika, więc pytanie czy zasilanie podłogówki można dać wyżej? Cytuj
Mac08 Opublikowano 11 Marca 2022 #2 Opublikowano 11 Marca 2022 A jak podłączone masz CWU? Pewnie masz tak zrobione, żeby CWU było zawsze ciepłe. Więc przełączenie wyżej zwiększy bufor do CO, ale zmniejszy tzw ilość CWU. Cytuj
Paolo80 Opublikowano 11 Marca 2022 Autor #3 Opublikowano 11 Marca 2022 Cwu mam osobno, nie jest zasilane z bufora, bufor tylko do podłogówki Cytuj
Mac08 Opublikowano 11 Marca 2022 #4 Opublikowano 11 Marca 2022 Ja nie mam podłogówki, a wyjście z bufora mam na samej górze, wtedy cały zbiornik wykorzystuje. To pewnie nie ma przeszkód, ale dopytałbym się instalatora, co to montował, dlaczego tak zrobił. Cytuj
Paolo80 Opublikowano 11 Marca 2022 Autor #5 Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) A jak masz wejście do bufora? Edytowane 11 Marca 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Mac08 Opublikowano 11 Marca 2022 #6 Opublikowano 11 Marca 2022 Z bufora mam 4 wyprowadzenia boczne i 1 pionowo do góry na zbiorniku (to jest moje wyjście na instalacje), a gorąca woda z kotła idzie do tego wyprowadzenia poziomego najwyższego, jak u Ciebie. Powroty na tym najniższym przyłączu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi