Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z piecem immergas victrix 24

Gdy zmieniam dowolny parametr np P2 lub A1 i zatwierdze zmiane to kocioł po okolo 10 sekundach sam sie wyłączy i właczy tak jak bym mu odcioł napięcie i uruchamia sie ponownie. I po wystartowaniu kotła parametry sie niezmieniaja zostaja takie jak były przed zmianą.

Wie ktoś co sie stało?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Teraz nawet jak przełacze z cwu na co to kocioł uruchamia sie ponownie i pozostaje na cwu i tak w kółko.

W błedach miga e0 czyli chyba bez błedów.

Cwu pracuje prawidlowo.

Edytowane przez Dawid555
Opublikowano

Może zmieniłeś jakiś parametr i zapomniałeś o zmianie? Ja zapisuję zmiany tak żeby mieć pewność co tam zgrzebalem. Ale generalnie już nie zmieniam bo jeśli nie mam pojęcia za co dany parametr odpowiada to odpuszczam.

U mnie kocioł także się jakby resetował mniej więcej dwa razy na dobę. Ot, wyłącza palnik, pompa pracuje. Mimo że nie doszedł do zadanej. Po kilku minutach startuje i OK. Brak komunikatów czy zapisu o usterce. Więc uznałem że tak ma być i nie rozkminiam. To się zdarza niezależnie czy kocioł jest w trybie ręcznym czy automatycznym. Uznaję że to normalne.

Opublikowano (edytowane)

Zmienialem tylko parametr pompy obiegowej a1 bo ustawialem kryzowanie grzejnikow a teraz jak zmieniam ten parametr na taki jak byl przed zmiana to kociol sie restartuje i tak samo po zmianie na co aby grzal to uruchamia sie i nagle reset. Tez sobie zapisywalem zmiany aby niezapomniec.

Jest mozliwośc resetu ustawien i powrót do domyslnych?

Edytowane przez Dawid555
Opublikowano

Masz na myśli powrót do fabrycznych? Ja mam taką możliwość ale serwisant uprzedził mnie że po takim zabiegu kocioł nie odpali bez wprowadzenia podstawowych ustawień i najczęściej ludziska wzywają serwis .. Oczywiście nie pokazał co trzeba wprowadzić. Być może to jest banalne. Nie miałem dotychczas potrzeby robienia zwykłego resetu więc nie wnikalem w procedurę. Kiedyś popatrzę w instrukcję czy coś tam piszą.

Opublikowano

No vhcialem taki do ustawien fabrycznych zrobic ale skoro tak to nie ruszam bo boje sie ze juz wogole nawet cwu nie odpale.

Duzo pisza o tym ze plyty glowne padaja w immergazach i jestem ciekaw co jutro powie servisant bo kociol jeszcze na gwarancji.

Opublikowano

Ja też odnotowałem kilka takich wyłączeń, parę udało się zarejestrować, czemu pojawia się taki pik jak ten na wykresie, niby tylko 0,5 C, i palnik stop, albo palnik pracuje, pompa wyłączona i dopiero po chwili startuje.

Nie jestem w kotłowni teraz zbyt często więc nie wiem ile razy ww. zdarzenia miały miejsce, generalnie kocioł grzeje.   

Wykres.jpg

Opublikowano

@Duck, fajny masz ten podgląd na wykresy pracy kotła. Od ręki widać co kocioł i instalacja wyczynia.

@Dawid555, zazwyczaj te ustawienia z pierwszego odpalenia to.... ściema.  Sądzę że naprawdę jest niewielu instalatorów którzy by się do tego przyłożyli. Ot, wstuka minimum które musi, sprawdzi spaliny i OK. Zwisa im a może i wiedza skromna.

U mnie było ich dwóch i gdy jeden w kotłowni coś ze mną ustalal, drugi w kuchni uruchamial kocioł. Tak że niestety przeoczyłem co on tam ustawił. Patrząc obecnie na ustawienia, wydaje mi się że jedynie ustawił zegar, wklepal że tylko ogrzewanie CO a więc bypass i...chyba to WSZYSTKO. No może jeszcze coś mi umknęło ale reszta, moc palnika, kotła, wentylatora, pompy itp. pozostały na fabrycznych. Przy teście spalin powiedział że w normie. I tyle. Po sezonie poszukam kogoś ogarniętego, kto to przejrzy na spokojnie. Póki co, kocioł pracuje. Jedynie przy mocnym wietrze czasem się wyłączy z komunikatem " zanik płomienia przy mocy minimalnej" . Ale to błąd przemijajacy i sam się resetuje. Komin mam krótki , góra 3 metry, może to jest przyczyną. To dopiero ustali ktoś ogarnięty bo nie mam chęci by przy ustawieniach grzebal ktoś kto nie ma wiedzy. 

Smutna jest ta serwisowa rzeczywistość.

Ale mimo wszystko z kotła jestem zadowolony. Gdy czytam o problemach z innymi kotlami, uznaję że dobrze wybrałem.