Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Wszystkich,

Gdzie艣 chyba tutaj na forum, by膰 mo偶e na Ele.... Kto艣 napisa艂, 偶e w tych kot艂ach jest co艣 zje.......e z czujnikiem PID, czy co艣 w tym stylu. Jak to mo偶liwe, 偶e przy stabilnej pogodzie powiedzmy 1 st. C ca艂y dzie艅 kocio艂 na przemian聽 raz pokazuje prac臋 na mocy ,,min",聽 a za chwil臋 niby ju偶 nie. Wszystkie parametry jak pisa艂em dok艂adnie takie same. Obserwuj臋 to od pocz膮tku pracy kot艂a. Dzisiaj na zewn膮trz obecnie u mnie 5 st. C i dalej sobie raz pokazuje ,,min" raz nie. To kiedy on zejdzie na minimum.聽

Nast臋pna sprawa to ustawienie krzywej. Ja ustawi艂em w aplikacji聽 krzywa grzania jako lini臋 prost膮 z temperatur膮 25 st. C i niestety kocio艂 nie pokazuje grzania do tej temperatury, tylko pokazuje 26 st. C. I tak jest ca艂y czas.

Kolejna dla mnie zagadka, to z ciekawo艣ci pytam, bo jak wszyscy wszem i wobec m贸wi膮 praca ci膮g艂a bardzie op艂acalna, ale kiedy kocio艂 si臋 niby ma wy艂膮czy膰. U mnie nastawiam jak pisa艂em krzywa jako lini臋 prost膮 25 st., pokazuje, 偶e jest uzyskane zasilanie聽 26 st., a on dalej pracuje.Powrot 23 st.聽

Mimo tego, 偶e kocio艂 ma podobno bebechy dobre, no mo偶e co艣 ostatnimi聽 czasy co艣 tam kombinuj膮 to wida膰, 偶e sterowanie chyba kuleje. Mo偶e czego艣 nie doczyta艂em w instrukcji, ale te偶 uwa偶am j膮 za troch臋 beznadziejna.聽

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Brakuje informacji jakie ma spalanie gazu na dobe. Mo偶liwe 偶e tak ma pracowac a ni偶ej jak 26 nie zejdzie.

Opublikowano (edytowane)

OK, to po co ma mo偶liwo艣膰 ustawienia pracy z tak膮 temperatura..... Nie znam te偶 charakterystyki pracy kot艂贸w聽 innych firm, ale podejrzewam, 偶e zmiana mocy, czy info o spalaniu s膮聽 bardziej przyjazne u偶ytkownikowi. Niestety Termet sobie pracuje tak - jak go ustawi艂 Serwisant i nie wiemy z jak膮 moc膮 rzeczywi艣cie聽 maszyna dzia艂a. Nawet nie mamy punktu odniesienia. Nie wiemy, czy niby pokazywana moc ,,min" jest moc膮 minimaln膮 kot艂a, czy minimaln膮 moc膮, ale ustawion膮 przy pierwszym rozruchu przez Serwis. Teraz tak sobie my艣l臋 ( raczej wiem )聽 co bardziej si臋 op艂aca: czy kocio艂 leci z minimaln膮 moc膮 ustawion膮 przez Serwis np. na 5,5 kW i co jaki艣 czas taktuje, czy leci np. z minimaln膮 moc膮 3,2 kW i pracuje p艂ynnie bez taktowania. Wyci膮gaj膮c wnioski z opinii u偶ytkownik贸w tego typu sprz臋tu r臋cznej pewne jest,聽 偶e moc 3,2 kW i p艂ynna praca b臋dzie bardziej ekonomiczna. Serwis, jak to serwis ustawia bezpieczna moc i inne parametry聽 ,,dla siebie "聽 i聽 nie obchodzi Go spalanie. Z autopsji wiem, 偶e niby taka ma艂a r贸偶nica pracy na tej, czy innej mocy聽 minimalnej ma do艣膰 spore znaczenie co do spalania......... Og贸lnie Sterowanie jest biedne, wed艂ug mnie zbyt ma艂o informacji dla u偶ytkownika z bardzo ma艂a mo偶liwo艣ci膮 korekty pewnych ustawie艅 z poziomu ,,u偶ytkownik".聽 Taki Polski produkcik bez fajerwerk贸w. Ma grza膰 i grzeje. Na plus pewnie cena i jak si臋 czyta by艂a ....... te偶 pompa.聽

Edytowane przez dimek
Opublikowano

Termet to zbyt dobrym producentem nie jest. 3,2kW na min mocy to dosy膰 duzo wi臋c nic dziwnego 偶e tak pracuje. Straty ciep艂a te偶 musz膮 jakie艣 by膰. Mo偶e cz臋sto wierztrsyvie

Opublikowano

Raidenx te 3,2 kW to da艂em jako r贸偶nice do tych 5,5 kW w odniesieniu do r贸偶nicy w spalaniu. Dwa聽 czy聽 trzy聽 kW r贸偶nicy w ustawieniu mocy minimalnej b臋dzie si臋 znacznie przek艂ada膰 na ilo艣膰 spalania m3 gazu. Tak naprawd臋 to niewiadomo z jak膮 moc膮 kocio艂 pracuje. Nigdzie w sterowniku聽 niema takiej informacji. Jak napisa艂em wcze艣niej to Serwisant w czasie pierwszego uruchomienia ustawia moc ,,minimaln膮", tylko nasuwa si臋 tutaj pytanie - jak膮 ...... Uwa偶am, 偶e skoro Producent kot艂a reklamuje taka, a taka moc minimaln膮, to Odbiorca / U偶ytkownik powinien m贸c z niej skorzysta膰. Wed艂ug mnie jak napisa艂em sterownik z funkcjami dla U偶ytkownika to ,,bieda". Do tego co艣 mo偶e logarytm, mo偶e jaki艣 PID ma problem z decyzj膮聽 ,,trzymania" mocy minimalnej lub nie聽 te偶 zupe艂nie z du ......

W swojej pracy zawodowej te偶 mam do czynienia ze sterowaniem pewnych urz膮dze艅, kt贸re do pewnego czasu mia艂y sterownik polskiego producenta. Niestety bywa艂y problemy i przerzucono si臋 na Sieme ...... i problemy znik艂y. Kto艣 gdzie艣 na forum pisa艂, 偶e聽 inny model kot艂a Termet te偶 mia艂, czy ma sterowanie ,,zagramaniczne" i zero problem贸w. Czy偶by taka ,,dziwna" mo偶e oszcz臋dna produkcja sterownik贸w przez polskich producent贸w ....... Niech mi tylko nikt nie wmawia, 偶e skoki mocy z minimalnej聽 do wy偶szej przy dok艂adnie takich samych warunkach przez kilka godzin to normalna praca, bo na pewno nie ........

Opublikowano

Masz racj臋 skok贸w nie powinno by膰 chyba 偶e masz dwufunkcyjny z cwu. Ka偶dy kociol startuje z wi臋ksz膮 moc膮 p贸藕niej powinna spa膰 do mocy kt贸rej potrzebuje budynek moc ta mo偶e by膰 zmienna w zaleznosci od warunk贸w w domu. Zmiany oczywi艣cie maj膮 bardzo du偶a bezwladnosc.

Opublikowano

W domu niestety przez cz艂owieka od p艂ytek jeszcze nie mieszkam. Grza膰 trzeba i grzeje normalnie, bo traktuje to jako zdobywanie do艣wiadczenia. Warunki bardzo, ale to bardzo stabilne przez wiele godzin w domu jak i na zewn膮trz, a co艣 w kocio艂ku niestety widzi聽 inaczej. Tutaj ju偶 nawet nie chodzi o to, 偶e ja bym chcia艂 w danym momencie mie膰 prac臋 urz膮dzenia na mocy minimalnej, ale o to, 偶e skoro warunki do pracy ca艂y czas takie same, to dlaczego kocio艂 moduluje bez powodu. Patrz膮c na Fr to te w膮chania s膮 znikome, bo jak jest minimum to jest 00, a jak podbija to czasami na 02. Raz wyj膮tkowo widzia艂em kiedy艣 04.聽 Ewidentnie co艣, co pilnuje pracy w tym kotle robi to 藕le. Niewa偶ne, 偶e wachania s膮 minimalne, ich聽 nie powinno聽 by膰 wcale. Ewidentnie jest co艣 zjeb ......,聽 bo skoro powr贸t ma bardzo stabiln膮 temp. ( zawsze 23 st. ), pogod贸wka pokazuje dok艂adnie taka sama temperatur臋 przez wiele godzin, zasilanie zawsze ta sama temp.,聽 to o co chodzi ...?. Co jest punktem odniesienia do zmiany - ,,o to jest pytanie"

Opublikowano
W dniu 30.01.2022 o 00:44, dimek napisa艂:

Witam Wszystkich,

Gdzie艣 chyba tutaj na forum, by膰 mo偶e na Ele.... Kto艣 napisa艂, 偶e w tych kot艂ach jest co艣 zje.......e z czujnikiem PID, czy co艣 w tym stylu. Jak to mo偶liwe, 偶e przy stabilnej pogodzie powiedzmy 1 st. C ca艂y dzie艅 kocio艂 na przemian聽 raz pokazuje prac臋 na mocy ,,min",聽 a za chwil臋 niby ju偶 nie. Wszystkie parametry jak pisa艂em dok艂adnie takie same. Obserwuj臋 to od pocz膮tku pracy kot艂a. Dzisiaj na zewn膮trz obecnie u mnie 5 st. C i dalej sobie raz pokazuje ,,min" raz nie. To kiedy on zejdzie na minimum.聽

Nast臋pna sprawa to ustawienie krzywej. Ja ustawi艂em w aplikacji聽 krzywa grzania jako lini臋 prost膮 z temperatur膮 25 st. C i niestety kocio艂 nie pokazuje grzania do tej temperatury, tylko pokazuje 26 st. C. I tak jest ca艂y czas.

Kolejna dla mnie zagadka, to z ciekawo艣ci pytam, bo jak wszyscy wszem i wobec m贸wi膮 praca ci膮g艂a bardzie op艂acalna, ale kiedy kocio艂 si臋 niby ma wy艂膮czy膰. U mnie nastawiam jak pisa艂em krzywa jako lini臋 prost膮 25 st., pokazuje, 偶e jest uzyskane zasilanie聽 26 st., a on dalej pracuje.Powrot 23 st.聽

Mimo tego, 偶e kocio艂 ma podobno bebechy dobre, no mo偶e co艣 ostatnimi聽 czasy co艣 tam kombinuj膮 to wida膰, 偶e sterowanie chyba kuleje. Mo偶e czego艣 nie doczyta艂em w instrukcji, ale te偶 uwa偶am j膮 za troch臋 beznadziejna.聽

Nie ustalimy zbyt du偶o bo nie wiemy co zrobi艂 serwisant. By膰 mo偶e ustawi艂 temperatur臋 minimaln膮 na poziomie 26 stopni wi臋c mo偶esz sobie kr臋ci膰 i do 22 o ile to mo偶liwe a kocio艂 ni偶ej ni偶 te 26 stopni nie zejdzie. Ale mo偶emy sobie gdyba膰.

Odno艣nie wy艂膮czania kot艂a: sterownik pokojowy na sp贸艂臋 z ustawieniami kot艂a decyduj膮 kiedy kocio艂 si臋 ma za艂膮czy膰 i wy艂膮czy膰. Je偶eli u Ciebie przy temperaturze na zewn膮trz na pozimoie +5 stopni kocio艂 nadal pracuje ci膮gle, spalaj膮c przy tym jakie艣 艣mieszne ilo艣ci gazu to masz jeszcze zapas do momentu w kt贸rym sterownik odetnie zasilanie CO. Mam kocio艂 o wi臋kszej mocy i u mnie minimalna temperatura zasilania to 32 stopnie. Przy kilkudniowych mrozach typu -10'C kocio艂 dopiero zaczyna prac臋 ci膮g艂膮. Przy temperaturach po -3 lub -4, owe 32 stopnie na zasilaniu i brak mo偶liwo艣ci obni偶enia temp. na kotle powoduj膮, 偶e kocio艂 pracuje ci膮gle do momentu przekroczenia temperatury na sterowniku. Nie mo偶e ustawi膰 ju偶 mniejszej temperatury na zasilaniu wi臋c ma zbyt du偶o i nie mo偶e grza膰 24 godziny na dob臋. W przeci膮gu 3 godzin nagrzeje dom do zadanej temperatury na sterowniku i wy艂膮czy si臋 na kilka godzin p贸ki temp. na sterowniku nie spadnie poni偶ej zadanej. Poczytaj na temat sterownika wewn臋trznego oraz czujki pogodowej. Widocznie na dworze musi si臋 zrobi膰 jeszcze cieplej聽 aby kocio艂 u Ciebie przesta艂 grza膰 w trybie ci膮g艂ym (24/7).

Nie wiem jak na termecie jest z t膮 temperatur膮 minimaln膮. Tw贸j kocio艂 faktycznie pracuje ci膮gle? Czy mo偶e pracuje kilka godzin, potem ma kilka minut przerwy i potem znowu grzeje?

Opublikowano

Kolego Micha艂 u mnie steruje pogod贸wka. Nie zaobserwowa艂em 偶eby kocio艂 taktowa艂. Jak pisa艂em ustawi艂em krzywa jako linie prosta z temperatura 25 st. Nie mieszkam jeszcze i nie specjalnie robi mi r贸偶nice czy jest temperatura wewn膮trz np. 21 st. , czy np. 18 st. Skoro jest ustawiona temperatura na sterowniku na 25 st. to wydaje mi si臋, 偶e聽 po jej osi膮gni臋ciu聽 kocio艂 powinien si臋 wy艂膮czy膰. Jak pisa艂em ju偶 tutaj na forum ja zupe艂nie nie rozumiem tego sterowania. Na razie obserwuje prace kotla, zadaje sobie pytania, pisze na forum moje w膮tpliwo艣ci. Za oko艂o miesi膮c powinienem mieszka膰 i wtedy popatrz臋 co si臋 dzieje. Odnosz臋 wra偶enie, 偶e to taki Polski produkcik z przes艂aniem - ,, nie interesuj si臋 szczeg贸艂ami, tylko si臋 ciesz, 偶e grzeje... "

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem stwierdzenia "krzywa jako linia prosta z temp. 25'C". Krzywa to krzywa na podstawie kt贸rej kocio艂 dobiera temperatur臋 zasilania na podstawie czujnika zewn臋trznego, tzw. pogodynki. Sterownik pokojowy (czujnik wewn臋trzny) podaje kot艂owi temperatur臋 panuj膮c膮 wewn膮trz budynku. Je偶eli masz ustawione grzanie automatyczne na podstawie obydwu czujek to kocio艂 d膮偶y do tego aby UTRZYMA膯 temperatur臋 w budynku, NIE wy艂膮czaj膮c si臋 przy tym tylko staraj膮c si臋 utrzyma膰 prac臋 ci膮g艂膮 no i temperatur臋 ustawion膮 na sterowniku (ale nie 偶eby j膮 przekroczy膰!). Wtedy masz聽 odczucie 偶e ca艂y czas jest ciep艂o w domu i jest to bardziej ekonomiczne. Je偶eli nie mieszkasz tylko wpadasz raz na jaki艣 czas to mo偶esz taktowania nie zauwa偶y膰 i mo偶esz wyci膮ga膰 pochopne wnioski bo nie rozumiesz istoty dzia艂ania kot艂a, kt贸ry masz. Powiniene艣 troch臋 przy tym kotle posiedzie膰 ju偶 mieszkaj膮c w domu, dostosowa膰 go do w艂asnych potrzeb (odpowiednio skonfigurowa膰) bo niestety serwisanci cz臋sto ustawiaj膮 kocio艂 "aby艣 Pan si臋 cieszy艂, 偶e grzeje". Dobrze ustawi膰 kocio艂 b臋dziesz musia艂 sam bazuj膮c na dziennych obserwacjach oraz jego mo偶liwo艣ciach. Na ko艅cu mo偶esz wystawi膰 opini臋 馃檪

Edytowane przez Micha艂-
Opublikowano (edytowane)

Micha艂 czy do pogod贸wki musi by膰 dodatkowy czujnik temp. w domu..... nie nie musi.... Po to masz krzywa grzewcz膮, 偶e sobie ja dobierasz tak, 偶eby by艂聽 komfort cieplny w domu i tyle. Do tego regulujesz przep艂ywy i wbrew pozorom to musi dzia艂a膰 i dzia艂a, bo i czyta艂em na forach i Kto艣 mi o tym te偶 m贸wi艂. Nie pisz tylko, 偶e si臋 nie da si臋. bo si臋 da...... U mnie krzywa grzewcza po to jest linia prosta, 偶e obecnie mi nie zalezy, czy temperatura uzyskana w domu ma 21 st, czy 17, czy 18 st. Nie szukam na razie komfortu cieplnego. Nie mieszkam jak pisa艂em, ale z racji 偶e czekam na wolny termin kolejnego majstra od p艂ytek postanowi艂em co艣 jeszcze na budowie聽 聽 聽 ,, pokombinowa膰". Sp臋dzam tam po kilka godzin dziennie popo艂udniami i wieczorami. Widz臋 jak pracuje. Tu niema wiele do rozumienia. Jest zadana temperatura ( krzywa) jest linia prosta 25 st. I koniec. Ma grza膰 do tej temperatury i tyle. Na tyle na ile mog艂em ju偶 kocio艂ek ma inne ustawienia i na pewno pracuje lepiej ni偶 ustawiony na chybcika聽 przez serwis. Je偶eli chodzi o obserwacje to lukam na niego prawie dwa miesi膮ce i niestety widz臋 ju偶 pewne niedorobki. S膮 u偶ytkownicy, kt贸rzy go odpala i zapomn膮, ja niestety lubi臋 zabawki bardziej przyjazne u偶ytkownikowi.聽

Edytowane przez dimek
  • Zgadzam si臋 1
Opublikowano

No ale co ma wy艂膮czy膰 kocio艂 jak nie masz sterownika w domu ? M贸wisz te偶 偶e masz jak膮艣 aplikacj臋 kt贸ra ustawi艂e艣 krzywa ? 呕e co ?

Krzywa ustawiasz na kotle

Opublikowano

Witam, Ksi臋ciunio zamurowa艂o mnie....... ja prawdopodobnie wiem jeszcze bardzo ma艂o o tym kotle, ale bez obrazy co do Ciebie, Ty wygl膮da na to, 偶e nie wiesz nic...... Pozdrawiam

Opublikowano
21 godzin temu, dimek napisa艂:

Micha艂 czy do pogod贸wki musi by膰 dodatkowy czujnik temp. w domu..... nie nie musi.... Po to masz krzywa grzewcz膮, 偶e sobie ja dobierasz tak, 偶eby by艂聽 komfort cieplny w domu i tyle. Do tego regulujesz przep艂ywy i wbrew pozorom to musi dzia艂a膰 i dzia艂a, bo i czyta艂em na forach i Kto艣 mi o tym te偶 m贸wi艂. Nie pisz tylko, 偶e si臋 nie da si臋. bo si臋 da...... U mnie krzywa grzewcza po to jest linia prosta, 偶e obecnie mi nie zalezy, czy temperatura uzyskana w domu ma 21 st, czy 17, czy 18 st. Nie szukam na razie komfortu cieplnego. Nie mieszkam jak pisa艂em, ale z racji 偶e czekam na wolny termin kolejnego majstra od p艂ytek postanowi艂em co艣 jeszcze na budowie聽 聽 聽 ,, pokombinowa膰". Sp臋dzam tam po kilka godzin dziennie popo艂udniami i wieczorami. Widz臋 jak pracuje. Tu niema wiele do rozumienia. Jest zadana temperatura ( krzywa) jest linia prosta 25 st. I koniec. Ma grza膰 do tej temperatury i tyle. Na tyle na ile mog艂em ju偶 kocio艂ek ma inne ustawienia i na pewno pracuje lepiej ni偶 ustawiony na chybcika聽 przez serwis. Je偶eli chodzi o obserwacje to lukam na niego prawie dwa miesi膮ce i niestety widz臋 ju偶 pewne niedorobki. S膮 u偶ytkownicy, kt贸rzy go odpala i zapomn膮, ja niestety lubi臋 zabawki bardziej przyjazne u偶ytkownikowi.聽

Moim zdaniem piszesz nieprecyzyjnie myl膮c by膰 mo偶e poj臋cia i ci臋偶ko co艣 sensownego wywnioskowa膰. Przyk艂ad: raz napisa艂e艣, 偶e masz na sterowniku 25'C a p贸藕niej zakwestionowa艂e艣 posiadanie czujnika temperatury w domu je偶eli ma si臋 pogod贸wk臋. To masz ten sterownik czy nie masz? Je偶eli tak, to jaki to jest sterownik i czym on steruje?

Druga sprawa: krzywa to krzywa i zmienia si臋 j膮 w kotle. Powo艂ujesz si臋 na ni膮 a potem stwierdzasz, 偶e twoja krzywa to prosta ustawiona na 25 stopni. Z tego co piszesz to:

masz sterownik pokojowy (czujk臋 wewn臋trzn膮) ustawion膮 na sta艂膮 temperatur臋 25'C

niekoniecznie rozumiesz co to jest krzywa grzewcza i w jaki spos贸b steruje prac膮 kot艂a.

Aby艣my Ci mogli pom贸c, musisz dok艂adniej napisa膰 co masz i w jaki spos贸b aktualnie jest to skonfigurowane.

Opublikowano

Micha艂 co mam Ci odpisa膰 - pewnie to samo co wy偶ej. Zaraz b臋d膮 zarzuty, 偶e si臋 pusze i cwaniakuje. TRUDNO Z g贸ry Ci臋 przepraszam, ale jak wida膰 nie masz wiedzy co do tego kot艂a. Nie pisz bzdur, bo ja wiem co pisze, tylko Ty nie wiesz nic o tym kotle. Niby krzywa powinna by膰 gdzie艣 tam wygi臋ta, ale jakim艣 cudem ustawi艂em ja jako linie prosta. Mo偶e pom贸g艂 mi magnes neodymowy, a mo偶e jaki艣 gad偶et z Termetu. Rozwi膮偶 zagadk臋 jak to zrobi艂em. Pozdrawiam

Opublikowano

No to powodzenia.

Jak dla mnie temat do zamkni臋cia.

Opublikowano

Ale....., 偶e dlaczego - wyci膮gnij wnioski. Nie znasz urz膮dzenia, nie masz wiedzy o jego sterowaniu, nie wiesz jakie s膮 dedykowane ,,dodatki"聽 do podstawowego sterowania, to nie zabierasz g艂osu. Ja wszystko co pisa艂em by艂o faktem i konkretnie, Ty za艣 nie wiem dlaczego wskoczy艂e艣 w聽 pouczaj膮cy ton nie posiadaj膮c 偶adnej wiedzy co do tego kotla.聽 Niestety potem w temacie jest 10 stron, a mo偶e w punkt z kilkana艣cie procent..........聽

Opublikowano

Ma krzywa nastawiona na 25 stopni ,czyli kociol powinien pracowac nie wyzej jak zasilanie 25.sterownik pokojowy o ile ma a napewno ma mowi zalacz kociol i grzej do zadanej temperatury a kociol powinien grzac wedlug krzywej grzewczej.kolega ja ustawil na 25.tylko kolego tak nie jest choc rozumiem cie ze to co nastawione powinno tak byc.nie termet.probowalem tez to ogarnac ale sie nie da.problemy z pompa.ochladzanie zasobnika cwu.a serwis zwala to na opory.serwis termet to ludzie ktorzy nic nie potrafia.uruchamia go na pamiec na wyzszych parametrach zeby nie miec problemow i juz.taki mamy serwis w malborku.i co mam ci powiedziec ze termet to szajs.pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

@dimek, w po艣cie 8 Micha艂- dotkn膮艂 tematu. Skoro masz pod艂og贸wk臋, to na instalacji s膮 du偶e opory przep艂ywu wody. Jak sam napisa艂e艣 masz ustawione na 25 zasilanie a powr贸t 23. Do kot艂a wraca woda o temperaturze nie wiele ni偶szej ni偶 zadana, i kocio艂 stosunkowo szybko osi膮ga zadan膮 temperatur臋 (pokazuje moc minimaln膮) i wy艂膮cza palnik - pompa pracuje nadal (nie pokazuje mocy minimalnej)

Kocio艂 si臋 nie wy艂膮cza, dalej trzyma parametry pracy. Jak by膰 mia艂 kocio艂 z mocniejsz膮 pomp膮 i z ni偶sz膮 modulacj膮 to by tego problemu pewnie nie by艂o.

Edytowane przez mahony
liter贸wka
Opublikowano (edytowane)

Gdzie wg.ciebie jest krzywa kt贸ra ustawia temp.na 25 stopni ?聽

M脫J B艁膭D - SORKI聽

KT-0聽

Tylko ok co jak mo偶esz to ograniczy膰 parametrem w ustawianich. No ale jak do test贸w to ok.

Zdj臋cie z instrukcji.

IMG_20220202_131436.jpg

W dniu 31.01.2022 o 00:10, dimek napisa艂:

W domu niestety przez cz艂owieka od p艂ytek jeszcze nie mieszkam. Grza膰 trzeba i grzeje normalnie, bo traktuje to jako zdobywanie do艣wiadczenia. Warunki bardzo, ale to bardzo stabilne przez wiele godzin w domu jak i na zewn膮trz, a co艣 w kocio艂ku niestety widzi聽 inaczej. Tutaj ju偶 nawet nie chodzi o to, 偶e ja bym chcia艂 w danym momencie mie膰 prac臋 urz膮dzenia na mocy minimalnej, ale o to, 偶e skoro warunki do pracy ca艂y czas takie same, to dlaczego kocio艂 moduluje bez powodu. Patrz膮c na Fr to te w膮chania s膮 znikome, bo jak jest minimum to jest 00, a jak podbija to czasami na 02. Raz wyj膮tkowo widzia艂em kiedy艣 04.聽 Ewidentnie co艣, co pilnuje pracy w tym kotle robi to 藕le. Niewa偶ne, 偶e wachania s膮 minimalne, ich聽 nie powinno聽 by膰 wcale. Ewidentnie jest co艣 zjeb ......,聽 bo skoro powr贸t ma bardzo stabiln膮 temp. ( zawsze 23 st. ), pogod贸wka pokazuje dok艂adnie taka sama temperatur臋 przez wiele godzin, zasilanie zawsze ta sama temp.,聽 to o co chodzi ...?. Co jest punktem odniesienia do zmiany - ,,o to jest pytanie"

To o czym m贸wisz, te wahania mocy minimalnej i powy偶ej s膮 od przep艂yw贸w. U mnie jest to samo, 偶e nawet jak nam ustawiony na sterowniku +/- 0.2 stopnie by ograniczy膰 wp艂ywy temp.pomieszczenia to on i tak sobie wachluje moc膮.

Zauwazylem 偶e stabilizuje si臋 to jak cz臋艣膰 grzejnik贸w si臋 zamyka na por臋 nocna w sypialni.

Jak masz ustawiona pomp臋 przy pod艂odze ? Masz jaki艣 sta艂y zakres czy dzia艂a sobie ona sama PWM ? Mo偶e to tu jest problem.

Edytowane przez Ksieciunio
Opublikowano

Mahony nie wiem jak to si臋 dzieje, ale to o czym piszesz nie wyst臋puje. Nigdy nie zauwa偶y艂em, aby palnik si臋 wy艂膮czy艂. Mam do niego aplikacje i nawet b臋d膮c w domu czy pracy czasami luka艂em i zawsze palnik by艂 w艂膮czony. Dla mnie聽 to oczywiste - nastawione na 25 i po osi膮gnieciu powinien si臋 wy艂膮czy膰 i koniec. Zastanawia mnie dlaczego tak si臋 dzieje, bez wzgl臋du na temperatury zewn臋trzne.

Ksi臋ciunio przy rozwik艂aniu zagadki z krzywa grzewcza we藕 pod uwag臋 modu艂 komfortu Termeta plus aplikacja. Mo偶esz sobie聽 wtedy zrobi膰 krzyw膮 i z dwoma wierzcho艂kami .......Odno艣nie pompy obiegowej to mam jedna za sprz臋g艂em ze sta艂膮 nastaw膮 na 2. Dlatego pisa艂em wcze艣niej, 偶e potrafi膮 by膰 warunki sta艂e przez kilka godzin i nic si臋 nie zmienia. Jeszcze raz napisz臋 - sterowanie tego kot艂a z panelu na nim to ,,bieda z n臋dz膮" Do tego u偶ytkownik nie wie z jak膮 moc膮 maszyna dzia艂a. Qrwa jak mo偶na dawa膰 jakie艣 Fr ..... w podgl膮dzie........... O czym to informuje mnie jako u偶ytkownika........ Instrukcja obs艂ugi聽 nast臋pna ,,n臋dza". Jest bo jest, bo by膰 musi ....... Jutro dzwonie do serwisu - mo偶e si臋 dodzwoni臋.聽

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Witam Wszystkich,

No i si臋 dodzwoni艂em. Przedwczoraj wielokrotnie o r贸偶nych godzinach i zero odbioru ... Wczoraj wielokrotnie i wreszcie telefon do P. Sekretarki Zarz膮du. Wqurwi.... si臋 i pocisn膮艂em o Firmie, pr贸bach dodzwonienia si臋 i jakim to ch艂amem handluj膮 .... Poprosi艂em o dane do kogo mam napisa膰 skarg臋 ..... Dzisiaj znowu wielokrotnie -聽 SERWIS cisza i zero odbioru, wi臋c znowu Sekretarka i m贸wi臋, 偶e b臋d臋 dzwoni艂 codziennie ile si臋 da, a na pewno po kilkadziesi膮t razy. Zw膮tpi艂a i m贸wi spr贸buj臋 po艂膮czy膰. Chyba drydnela do kogo艣 偶eby odebra艂, bo chwilk臋 to trwa艂o i Bingo .... odebra艂 Kto艣 z serwisu. No i m贸wi臋 do Go艣cia, 偶e kocio艂 leci na pogod贸wce tylko i wy艂膮cznie i co odpowiada za jego wy艂膮czenie. Podaje, 偶e krzywa to pozioma linia o temp. 25 st. wi臋c dla mnie logiczne jest, 偶e dolatuje do tej warto艣ci i wy艂膮cza si臋. Go艣膰 m贸wi, 偶e nie, 偶e kocio艂 b臋dzie modulowal obroty pompy itp. Pytam si臋 Prosz臋 Pana a jak na dworze b臋dzie + 10 to on tak dalej b臋dzie grza艂. Og贸lnie stwierdzi艂 偶e kocio艂 si臋 nie wy艂膮czy, je偶eli nie b臋dzie dodatkowego sterownika. By艂o u mnie ostatnio + 10 na zewn膮trz聽 i w chacie zacz臋艂o si臋 robi膰 gor膮co bo temp. lecia艂a ju偶 ponad 23聽 st. C.聽 Co艣 mi nie pasuje i聽 nie chce mi si臋 do ko艅ca聽 wierzy膰 w te brednie serwisu....... Instrukcje tego kot艂a i modu艂u komfortu uwa偶am za dno. Co my艣licie o tym, co m贸wi Pan z Serwisu

Opublikowano

Tak na logik臋 to powinien modulowa膰 dok膮d si臋 da a jak zakres modulacji si臋 sko艅czy to powinien wy艂膮czy膰 bo si臋 zagotuje - albo ugotuje klienta... 馃槃

Go艣膰
Ten temat zosta艂 zamkni臋ty. Brak mo偶liwo艣ci dodania odpowiedzi.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.