Oneill Opublikowano 22 Października 2009 #1 Opublikowano 22 Października 2009 Witam. jakiś czas temu opisałem na forum problem z kotłownią. Może nie tyle problem, co chęć jej przerobienia. https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...oneill&st=0 Dom jest przedwojenny, komin zresztą też. Przy ostatniej wizycie kominiarza zapytałem się o możliwość wymiany obecnego pieca na piec retortowy. Powiedział, że nie bardzo. Bo na ściankach komina osadzają się spaliny i może nastąpić zapłon. Czy ma rację? Czy jest możliwość zamontowania pieca z podajnikiem na ekogroszek bez nadmuchu? Jeśli tak, to jaki? Cytuj
Jachus Opublikowano 23 Października 2009 #2 Opublikowano 23 Października 2009 A przy zwykłym kociłku nie osadzają się spaliny ;) ten kominiarz też chyba przedwojenny, a co do kotła na ekogroszek bez nadmuchu to na 100% nie istnieje, nadmuch jest w tym kotle tak samo potrzebny jak i opał ;) Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 23 Października 2009 #3 Opublikowano 23 Października 2009 Ja sobie radziłem z kominiarzami w takich sytuacjach w ten sposób, że prosiłem o taką opinię na piśmie. To jest jedyne wyjście aby walczyć z absurdalnym ich zachowaniem. Wtedy taki pan 5 razy się zastanowi zanim napisze takie niedorzeczności. Cytuj
heso Opublikowano 23 Października 2009 #4 Opublikowano 23 Października 2009 Popieram, ta metoda sprawdza się nie tylko z kominiarzami, ale z każdą podobną mniejszą lub większą "władzą". Za "władzę" uważam tych wszystkich, którzy noszą (lub nie) jakiś tam mundur, wiedzą że od ich decyzji coś zależy i chcą koniecznie być bardzo ważni. A że często gadają niedorzeczności ? Najważniejsze, że to ONI decydują. Nawet jak rzeczywiście mają rację, warto to mieć na piśmie, bo mogą np. w międzyczasie zmienić zdanie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi