Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile wam orientacyjnie wychodzi w miesiacu m3 gazu na cwu przy 2 lub 4 osobach?

Bo mysle czy warto załozyc zasobnik i grzac grzałka prądem z PV.

Opublikowano

Czyli 25m3*9 konwersja=225kw dobrze licze ze tyle kw pradu bym potrzebował zamiast gazu?

Opublikowano (edytowane)

Na ostatniej fakturze mam, że 1m3 gazu to 11kWh.

Przez kilka dni ogrzewałem bojler prądem  zbiornik CWU dla 5 osób i wyszło mi coś około 8kWh na dobę średnia. Czyli około 250kWh na miesiąc.

Edytowane przez Sławek007
Opublikowano

U mnie jest przelicznik 9. Czyli wyliczenia sa poprawne z tym co piszecie. Ale ogolnie cenowo to gazem wychodzi znacznie taniej grzac wode uzytkowa.

Opublikowano (edytowane)

Chyba, że prąd w drugiej taryfie. Przed podwyżką wychodziło mi 2,4 zł. Po podwyżce tegorocznej 3,2 zł.

Gazem pewnie ciut taniej, po u mnie 1m3 obecnie też około 3,2zł brutto, a chyba wyjdzie go trochę mniej niż 1m3 (przy konwersji = 11)

Edytowane przez Sławek007
Opublikowano

Aha

A ta grzałke w zasobniku miałes podłaczona nonstop do pradu czy załaczałes o okreslonych godzinach? 

Bo tak mysle czy np załaczenie rano np na 2 godziny i popołudniu na 2 godziny było by oszczedniejsze niz podłaczone non stop. Oczywiscie musiał bym wyczuc czy takie podłaczenie dogrzewało by zasobnik tak aby wystarczylo cieplej wody.

Opublikowano

Przy 4 osobach 40m2, zasobnik 140, temp 47 stopni przy dość dużym zużyciu ciepłej wody

Planuje od wiosny podłączyć grzałkę do zbiornika 140 litrów, zastanawiam się jakiej mocy i czy jedno czy 3 fazową

Opublikowano
Aha
A ta grzałke w zasobniku miałes podłaczona nonstop do pradu czy załaczałes o okreslonych godzinach? 
Bo tak mysle czy np załaczenie rano np na 2 godziny i popołudniu na 2 godziny było by oszczedniejsze niz podłaczone non stop. Oczywiscie musiał bym wyczuc czy takie podłaczenie dogrzewało by zasobnik tak aby wystarczylo cieplej wody.

Dobrze kombinujesz.
Ja do tego wykorzystałem proste gniazdko (16A) za trzydzieści parę złoty sterowane przez telefon.
W dni powszednie załączało mi grzałkę o chyba 2:00, wyłączało o 5:55. Następnie załączało o 13:05-14:55.
W weekendy włączałem grzałkę w godz. 7-22
Oczywiście grzałka ma też termostat, wiec grzała średnio 4 godziny dziennie (2000W)
Grzałem tak bojler 300l z grzałką umieszczoną w połowie. Jakbym chciał zagrzać ekstra, to zawsze mogłem to zrobić z aplikacji w telefonie lub przez Asystenta Google wydając komunikat głosowy np. „Włącz grzałkę” . Sprawdzałem działa
Opublikowano
59 minut temu, marior1 napisał:

zastanawiam się jakiej mocy i czy jedno czy 3 fazową

1500w do 2000w w zupelnosci wystarczy jednofazowa. Chyba ze masz PV to mozesz kombinowac z 3 fazowa dla wiekszej autokonsumpcji.