Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka instalacji. ogrzewanie grzejnikowe i podłogowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

posiadam piec Junkers Cerapur SMART ZSB 24-5C. chciałbym na parterze zrobić ogrzewanie podłogowe w ilości 70m2 (frezowanie), na piętrze pozostawił bym grzejniki (purmo stalowe w ilości 7 szt ).

instalacją  z podłogówki zejdę do piwnicy. i tutaj pytanie czy wystarczy za piecem trójnik jedna cześć na grzejniki druga do podłogówki dalej zawór mieszający i rozdzielacz z przepływomierzami na 6 pętli

dzięki z góry za sugestie

Opublikowano

Nie myślałeś żeby frezować też piętro?

Opublikowano

W kotle masz juz jedna pompę. Do tego sprzęgło i za sprzęgłem dwa obiegi: jeden na podłogę, drugi na grzejniki.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, dawido napisał:

Nie myślałeś żeby frezować też piętro?

Piętra nie da rady niestety frezować. Jest już po remoncie, na dole będzie remont i dlatego taka przeróbka. Mam także 3 grzejniki w piwnicy

skłaniam się tutaj do opcji właśnie ze sprzęgłem. Instalacje chcę zrobić sam.

13 godzin temu, gmaj22 napisał:

W kotle masz juz jedna pompę. Do tego sprzęgło i za sprzęgłem dwa obiegi: jeden na podłogę, drugi na grzejniki.

jak dobrać sprzęgło i pompki CO do grzejników i podłogówki aby to jakoś działało. wymagane są regulatory?

oglądałem na allegro zestaw rozdzielacza   z pompą Wilo oraz sprzęgło (wybrać na jeden obieg czy na dwa? )czy to dobry wybór?

mając dwie dodatkowe pomy podłączę je do mojego pieca?

Edytowane przez Felieux
Opublikowano
7 minut temu, Felieux napisał:

aby to jakoś działało

To ma działać dobrze a nie "jakoś". Przy/pod kotłem sprzęgło/sprzęgło-rozdzielacz/rozdzielacz. Od rozdzielacza/sprzęgła albo gotowy zestaw mieszajacy, albo moim zdaniem lepsze ( a na pewno tańsze rozwiązanie ) to proste sprzegło z jednym obiegiem i rozdzielenie obiegów za sprzęgłem zamiast sprzęgło dwuobiegowe.

Opublikowano (edytowane)

Będzie:) działać.  więc myślę: piec, sprzęgło,  trójnik na obieg podłogówki z pomką oraz na grzejniki także ze swoją pompką.      dobrze myslę?

sprzegło do 70Kw da radę?

w jaki sposób sterować pompkami aby współgrały z piecem?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu