Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień Dobry. 

Mam problem z uzyskaniem zalecanej temperatury powrotu przez producenta(55*). Przy obecnych warunkach pogodowych temperatura powrotu skacze w granicach 44-50* stopni. 

Zawór 4D wariuje(otwiera, zamyka) myślę, że spowodowane to opcją ochrony powrotu. 

A także problem z uzyskaniem zadanej temperatury C.O

Prosiłbym o ocenę instalacji a także sugestie wprowadzenia zmian i miejsca montażu pompy kotłowej. 

Model pieca Kawah 20kW

Model sterownika : Compit R770

Dom 186m2 znajdują się jedynie grzejniki(9 grzejników z głowicami termostatycznymi + 3 bez głowic) + termostat pokojowy + CWU 147linbound6894855532383809213.thumb.jpg.57daad326f4a4aef99f984d9cb3c2d28.jpg

inbound3873645466487879680.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Wyłącz ochronę powrotu w sterowniku, a nowo zamontowaną pompę kotłową załącz na stałe na jak najniższych obrotach.

Edytowane przez Wello
Opublikowano

Instalacja częściowo do przeróbki, pompa kotłowa na rurze powrotnej z 4d do pieca ale nie ma miejsca bo wpięty powrót z bojlera i zbiornika ciśnieniowego. Te powroty powinny być przeniesione na sam dół. Najpierw zawór z sitkiem pompa zawór zwrotny , zawór kulowy zwykły następnie dopiero powrót z bojlera i na samym końcu zbiornik ciśnieniowy.

Brakuje mi tu jeszcze zaworu z sitkiem przed pompą cwu i nie wiem czy dobrze wpięty zawór zwrotny moim zdaniem powinien być przed pompą cwu a nie za nią.

Opublikowano

Przed pompą CWU jest filtr, brak natomiast zaworu zwrotnego za nią. Zaworu zwrotnego nie ma również za pompą CO, chyba że jest zintegrowany z zaworem odcinającym w półśrubunku za pompą. 

@1mps zgodzisz się chyba ze mną, że filtry na pionowych rurach z przepływem do góry to najgorszy sposób ich montażu?

Zauważyłem też brak filtra i zaworu zwrotnego na zimnej wodzie przed zaworem upustowym DBV, a jeśli ciśnienie w instalacji jest duże, powinien być tam też reduktor ciśnienia. Zawór bezpieczeństwa widziałbym na górze kotła zamiast na konsoli  przy rurze powrotu.

Opublikowano

gmaj22 zgadzam się z twoją opinią wynika to z jego budowy ale puki co producenci nie wymyślili "lewych i prawych" zaworów a jak widać niewielu fachowców się tym przejmuje o intelekcie już nie wspomnę. A w ogóle cała ta instalacja jawi mi się jako "artystyczny nieład".🤕