mariuszziemba2021 Opublikowano 14 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2021 jak w temacie czy zbyt niska temperatura obniża żywotność kotła- praktycznie jak nisko można zejść z temperaturą aby nie przegiąć? Cytuj
KarolBl Opublikowano 14 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Co rozumiesz żeby nie przegiąć?Kiedy skoroduje i zacznie ciec? Tego ci nikt nie powie. Ja np podniosłem i u siebie temp powrotu z 45 na 55 i różnica jest w wyglądzie komory spalania, jest czyściej i jaśniej.Czy to w jakiś sposób wpłynęło na spalanie - nie wiemZ drugiej strony po co kombinować. Koszt całkowity takiej instalacji to średnio ze 20k, jak producent zaleca ochrone powrotu to warto próbować na tym oszczędzić parę stów? Po co? Zalet nie widzę, gwarancja na kocioł idzie się bujać, a jeszcze ryzyko że coś będzie nie tak Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2021 #3 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Źle kombinujecie, pytanie powinno być do jakiej temp warto grzać kocioł aby było ekonomicznie? Do temp dolnej grzeje się raz a później cyklicznie się tą temp podnosi i tu pytanie dlaczego tak wysoko podnosicie temp na kotle? Cytuj
eliks Opublikowano 14 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Bo nie każdy ma żeliwny kocioł Cytuj
PioBin Opublikowano 14 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Nastawa u mnie min. 47C na powrocie to przy mocy 12kW palnika i przeplywie w instalacji 1,5m3/h daje 54C na wyjsciu. Jak podniose powrot to reguluje temperatura ladowania na bufor. Zawor z silownikiem. Cytuj
KarolBl Opublikowano 14 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 14 Grudnia 2021 3 godziny temu, eliks napisał: Bo nie każdy ma żeliwny kocioł bez przesady 10 lat paliłem w stalowym kotle gdzie nie było żadnej ochrony powrotu, jak wracało z grzejników taka była temperatura, z reguły okolice 35-40 stopni po tych 10 latach jeszcze go sprzedałem jako używkę i pewnie gdzieś do dzisiaj pracuje Cytuj
eliks Opublikowano 14 Grudnia 2021 #7 Opublikowano 14 Grudnia 2021 No to zrób tak w Ferroli. Ja też przed pelleciakiem złomowalem kociołek który miał ponad 20 lat i działał w ten sam sposób jak opisujesz. Poszedł na wagę szczelny 🙂 Cytuj
KarolBl Opublikowano 15 Grudnia 2021 #8 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Dzisiaj jestem mądrzejszy i bym tak nie zrobiłWtedy dałem instalatorowi wolna rękę, ja się na tym nie znam rób jak uważaszI teraz jak zmieniałem na pellet to musiałem się tu na forum pół roku doktoryzować co i jak żeby po pierwsze dać instalatorowi schemat jak to chce mieć I po drugie ważniejsze żeby sam siebie przekonać że na instalację trzeba wydać więcej kasy niż na piec bo inaczej to nie będzie sprawnie działaćAle wracając do tematu. Może i na niższej temp powrotu piec będzie spalał bardziej efektywnie. Ale nawet jak tak to jakie to będą różnice? 1proc lub 2? Warto kombinować? Cytuj
mikus39 Opublikowano 15 Grudnia 2021 #9 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Podnosząc u siebie temp na kotle z 55 na 60 st. zauważyłem wyraźny wzrost spalania pelletu. Ale mój kocioł to nie peleciak, wiec nie wiem czy się liczy. Cytuj
KarolBl Opublikowano 16 Grudnia 2021 #10 Opublikowano 16 Grudnia 2021 Miało by to sens w dyskusji gdyby wszystkie pozostałe warunki pozostały takie same czyli:Temp na instalację taka sama jak wcześniejPogoda taka sama w obu przypadkach (nasłonecznienie/temp/wilgotność)Taka sama temp w domu Cytuj
mariuszziemba2021 Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor #11 Opublikowano 9 Lutego 2022 po 2 miesiącach podniesienie temperatury w defro delta eko z 48 do 58 dało efekt super czystej komory spalania jednak " przykręcanie pieca " nie do końca jest porządane i oszczędność przy tym słaba Cytuj
eliks Opublikowano 9 Lutego 2022 #12 Opublikowano 9 Lutego 2022 A co masz napisane na żółto-czarnej naklejce w Defro? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi