Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Punktowe Gotowanie Wody W Kotle


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Na ile niebezpieczne jest chwilowe i miejscowe gotowanie wody w kotle?

Kocioł automatyczny SAS ECO, instalacja otwarta, temperatura zadana obecnie 55 stopni, przeregulowanie w górę 7 stopni.

Do takiej sytuacji dochodzi przy zstosowaniu nieco lepszego paliwa (ekoret+trociny, kocioł do tej pory pracował na miale) w końcowej fazie cyklu pracy i chwilę potem, wyglada to na wrzenie w kilku płomienówkach, pewnie tych które sa narażone na bezpośredni kontakt z płomieniem. Proces nie trwa dłużej niż minuta.

Wprawdzie żeby wyeliminować zjawisko zostanie dzisiaj zamontowany szamotowy deflektor, nie mniej jednak proszę o opinię.

 

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano

Do gotowania nie dochodzi w całej płomieniówce tylko przy ściance. Związane jest to ze zbyt małym przepływem w stosunku do odbieranego ciepła. niebezpieczne to nie jest ale lepiej unikać takich sytuacji, np. poprzez deflektor jak piszesz.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.