Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Mój dom 150m2 jest dwukondygnacyjny oddany do użytku w 2007r okna plastiki ściany ocieplone styropianem góra 15cm dól 10cm. Strop betonowy wyłożona wełna 20 cm strych nieogrzewany. Wcześniej ogrzewanie węglowe w chwili obecnej od miesiąca kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny immergas 24kw po miesiącu ogrzewania zużyte 210 m3 gazu. Temp dzienna 21.5 - 22 stop grzanie od godz. 13 do 21 temp wieczorna ok 19.5 - 20 stopni w weekendy grzanie dzienne od godz. 9-21. Do tego woda cwu grzana rownież z tego kotła zasobnik 100l i oczywiście gazówka do przygotowania posiłków. Czy zużycie na poziomie 210m3 gazu przez miesiąc jest dobrym wynikiem? Czy to za dużo i należy coś z tym zrobić? 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Zapomniałem o temp wody na kotle cwu 55 st. Natomist c.o. na grzejniki 50 st.

i mam pytanie odnosnie ustawienia tej temp wody c.o. Czy lepiej ustawic wyzsza i szybciej osiagac wygrzanie pomieszczenia czy nizsza i dluzej wygrzewac? Ale jak sadze w tym drugim wypadku zuzywac mniej gazu? Jesli sie mysle niech ktos poprawi

Opublikowano (edytowane)

Ja o ile zapotrzebowanie pozwala grzeję stale z mocą taka jakiej aktualnie potrzebuje budynek. Czyli od grudnia kocioł chodzi praktycznie non-stop. Zużycie z CWU i gotowaniem październik 86m3 (214zł), listopad będzie ok 140m3 (ok 335zł). 100m2 ocieplone ściany, strop jeszcze nieocieplony. W domu stałe 23C. Przez 80% sezonu mam na zasilaniu 40-41C.

Edytowane przez Jaco80
Opublikowano (edytowane)

Budynek parterowy czy kondygnacyjny?  Stale z temp. 23 stopni tak masz ustawione na sterowniku? Tz ze w nocy tez utrzymujesz taka temperaturę? Masz podlogowke czy grzejniki? Jaki masz piec? Jaka ma moc? 

Edytowane przez SELEKCJONER0
Opublikowano

Piętro w 200 metrowym budynku. 23C mam przez cała dobę. System ogrzewania masz pod awatarem, moc 3-20kW.

Opublikowano

Aaaa czyli dogrzewa cie od dolu sasiad wiele to wyjasnia w tym przypadku twoje ogrzewanie na pewno bedzie nizsze  🙂 

Opublikowano (edytowane)

Tak samo ja dogrzewam jego, zaś ja mam większe straty przez brak ocieplenia stropu...

Edytowane przez Jaco80
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

xD Ciekawe ile więcej by spalił gdyby moje mieszkanie stało puste i nieogrzewane...

• Zgadzam się 1