Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zbyt duża moc kotła.

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Outsider,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mój problem polega na tym że w domu zainstalowany mam taki piec : https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://tilgner.pl/kotly-ktm/&ved=2ahUKEwjAhvCs55D0AhWOyosKHXHOCB8QFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw3dLg1nkEP0-WRPOGqTk8S0 

Dom o powierzchni grzewczej ok 100m ocieplony 15 cm, 60% to ogrzewanie podłogowe plus 4 pokoje z grzejnikami . Z tego co czytałem to na ten metraż wystarczył by kocioł 10-12 kw a ten ma 25. Dodam że kupiłem ten dom już z zainstalowanym piecem. Z opowieści znajomych wiem że w sezonie w podobnych domach spalają 2-3 tony a ja 4-5 tym samym groszkiem. Czy można coś z tym zrobić czy najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana pieca na nowy?

Pozdrawiam

Opublikowano

Proponuje pozbyć się tego. To podajnik tłokowy. Ślepa uliczka kotłów podajnikowych. Jeżeli chodzi o moc po potwór, który źle pracuje na niskich mocach. Sadzę będziesz z niego wynosił wiadrami.

Opublikowano

Pale już 3 sezon , z sądzą nie wiem czy jest tak źle nie mam porównania ale wiadrami nie wynoszę , czyli nie da się jakoś ograniczyć ilości spalanego opału, na pewno ustawieniami się nie da bo zmieniam od 3 lat , wypalać się wypala ładnie 

Opublikowano

Kto bogatemu zabroni ;).

Ja w domu 200m2 i ociepleniu 10sciana i 30 sufit spaliłem zeszłej zimy 3,5t plus podpałka i jakieś gałęzie z ogrodu.

Tobie w zwykłym zasypowcu palac w cywilizowany sposób powinnienes się zmieścić w 2t.

Oczywiście zakładając, że sufit masz jakoś ocieplony i temperatury w domu to 21-23oC i w miarę szczelna stolarka.

Opublikowano

Czyli wnioskuję że najlepsze jest wymiana na nowy piec adekwatny do ogrzewanego metrażu ? To może ktoś mi określić moc nowego pieca? Dół ogrzewany 100m2 60 % podłogowe 40 grzejniki , dach ocieplony wełną a ściany 15 styropian , góra nieogrzewana w przyszłości może 2 albo 3 grzejniki. 

Opublikowano

Łoo Panie, taka moc i ekogroszek. Wywal ten kocioł i kup najsłabszego skampa, albo ds z buforem, a koszty ogrzewania będą niższe i się zwrócą szybko. Do końca roku dostaniesz jeszcze dotacje na podajnikowca, więc warto się nad tym zastanowić.

Znam te historie sąsiadów, że im kotły miały zjadać po 2 tony grochu, a w rzeczywistości lecą ponad 4 tony na sezon.... 😉

Opublikowano

Z całym szacunkiem. Ale pchać się w obecnej sytuacji w węgiel?

Opublikowano

Jak ktoś patrzy tylko na ekonomię i potrafi palić w kotle to MPM DS 10kW ( 5 klasa + małe modyfikacje i jesteśmy szczęśliwi) + bufor i jedziemy ( do 2030 spokój czyli 9 lat a może i więcej , bo czasy niepewne, ekonomia wygrywa) W przypadku gdy mniej lubimy/potrafimy/ nie chce nam się - to kocioł na pellet 10kW + bufor moim zdaniem.A w temacie kotłów kondensacyjnych to właśnie wywaliłem Viotodensa ... zabiło go taktowanie - tak więc i do kotłów gazowych przy małym zapotrzebowaniu bufor też jest dobry ... bo zmniejsza taktowanie kotła. Miałem w  domu (112m2 powierzchni ściana 4- ro warstwowa po modernizacji cegła pełna 5 cm wełny pustak max 10cm styropianu a pod dachem 30cm wełny) kopciucha, spalanie w zeszłym roku kopciuchem 2 tony węgla + 3m drewna razem z ciepłą wodą. Teraz mam MPM DS 10kW + bufor i widzę że idzie troszkę mniej. Vitodens wisiał na ścianie jako zabytek, ściągnięty i złom ( pracował 2 lata - zabiło go taktowanie, bo modulował min od 6kW a bufora nie było)