Skocz do zawartości

Termet gold 20kw 1f, problemy z ogrzewaniem podlogowym


Domes
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa kotlownia z kotłem termet 20kw 1f i zasobnikiem 140l.

Sama podłogówka 12 sekcji Ok 920mb rury, najdłuższa pętla 95mb.

Tylko pompa z kotła 

Rura zasilająca pp32, 

Jak wszystkie pętle odkręcone to rotametry wskazują 0 przepływ. Przy 6 pętlach odkręconych mogę ustawić przepływ Ok 1l

Zawor 3d przepuszcza bo jak jest włączone tylko CO to również grzeje CWU

20211104_132745.jpg

20211029_171721.jpg

20211029_171713.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy prócz rury należy przy tym wymienić srubunki i zawory itp na większą średnicę? 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdz zawór 3-d w kotle bo jak jest tak że grzeje i co i cwu jednocześnie to jest źle, woda w większości płynie przez zasobnik cwu a na co tylko troszkę. 0- na przepływomierzach.

Jak masz możliwość to zakręć grzanie cwu podczas co to całość pójdzie na co.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W końcu się udało i odkręciłem separatormagnetyczny, filtr był zabrudzony ruda mazią jakby pyl po cięciu pustaków. Oczyściłem ale nic się nie zmieniło.

Dodatkowo, brak zmiany pracy pompy mimo zmiany ustawien był spowodowany tym ze wtyczka od sterownika kotła nie była wpięta do pompy

Okazało się że bez wtyczki pompa pracowała na max. Zatem teraz jak kocioł ja steruje to przepływy są jeszcze mniejsze.

Zostały dwa wyjścia: gdzieś rura jest źle zgrzane badz rotametry nie pracują prawidłowo

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Strach się bać serwisantów, ten co był na serwisie 0 to nawet nie widział że wtyczki w pompie nie ma

Poza tym to co on może ustawić na pompie jak to pwm to na kotle wszystko uustawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba najłatwiej będzie prowizorkę zrobić, pominąć filtr i zobaczyć czy będą przepływy. 

Aczkolwiek głównym podejrzanym jest obecnie dla mnie rozdzielacz a właściwie rotametry magnetyczne. Nie wiem jak do końca je sprawdzić czy działają prawidłowo, robiłem powiedzmy ręczna symulacje tzn wykręciłem i zetknąłem wewnętrzny magnes z zewnętrzny a czerwony grzybek wychylił się o 30% swojej dlugosci - nie wiem na ile proba jest miarodajna

20211110_113117.thumb.jpg.87f7324dbbdeeba44cce00951d28d08e.jpg

20211110_113117.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nie słuchaj że winne są zbyt wąskie rury PP32 lub zbyt długie pętle. U mnie jest 1150mb pexa w czym 5 pętli powyżej 120m (dwie nawet 130m) . Zasilenie mam z kotła rurą PP32 do grupy pompowej Termetu , w grupie jedną pompą przez PP32 do rozdzielacza od podłogówki a drugą też przez PP32 do rozdzielacza od grzejników i wszystko działa . Przepływy na rotometrach mam delikatnie ponad 2 litry więc biedy nie ma. Dodam że sam ulepiłem instalację jako amator. Musisz szukać przyczyny gdzieś indziej. Tak jakby drożności nie było

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz grupę pompowa zatem pewnie masz mocniejsza pompe niż w kotle zatem te opory mogą być pokonywane latwiej

U mnie pompa w kotle może jest za słaba plus na zasilaniu i powrocie pomontowali po 5 kolan.

Z ciekawostek to tydzień temu strzelił wymiennik. Zaczęło się lać woda z wnętrza kotła tak ni z gruszki ni z pietruszki, serwisant zabrał wymiennik tuż przed mrozami -10. Cisnienie było 1.3 bara zatem woda była w instalacji.

Czy możesz zrobić zdjęcia jak masz podlaczone na wejsciu do kotła. U mnie zastosowali takie coś jak na zdjeciu1266259895_20211110_1211242.thumb.jpg.98d0ce18786a430376ee0f64a86637b9.jpg

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do pomp to w kotle jest pompa taka sama lub mocniejsza niż w grupie pompowej. Termet do Golda wkłada Pompy Wilo Para o mocy 7 atmosfer (choć zdażają się i 6atm) , do grup wkłada Wilo Para o mocy 6 atm więc nie ma mowy o mocniejszej pompie w grupie pompowej.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie atmosfer tylko metrów podnoszenia przy zerowym przepływie. Teraz Termet daje 6 i nie wiadomo jaka jest ich charakterystyka pracy razem z kotłem,a on sam też stawia opory niejednokrotnie większe niż sama instalacja.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz wszędzie pompy 6. 

Nie wiem, szukam przyczyny może to pompa a może zawor 3d  

Musiałby ktoś przejrzeć kocioł żeby postawić diagnozę czy coś jest nie tak.

Na forach coraz więcej problemów z przepływami kotłów ktore były kupione w ostatnich tygodniach

Na rynku problemy z komponentami, na kocioł czekałem 5 tyg dłużej i zamiast wersji 25kw dostałem 20k. Nie wiem z czego i jak oni to montująca ale coś jest nie tak

 

 

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, WojtuNie napisał:

Nie atmosfer tylko metrów podnoszenia przy zerowym przepływie. Teraz Termet daje 6 i nie wiadomo jaka jest ich charakterystyka pracy razem z kotłem,a on sam też stawia opory niejednokrotnie większe niż sama instalacja.

Tak tak , zgadza się , mój błąd . Dziś jak będę na budowie to zdejmę obudowę i zobaczę jaką mam pompę u siebie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Domes napisał:

Masz grupę pompowa zatem pewnie masz mocniejsza pompe niż w kotle zatem te opory mogą być pokonywane latwiej

U mnie pompa w kotle może jest za słaba plus na zasilaniu i powrocie pomontowali po 5 kolan.

Z ciekawostek to tydzień temu strzelił wymiennik. Zaczęło się lać woda z wnętrza kotła tak ni z gruszki ni z pietruszki, serwisant zabrał wymiennik tuż przed mrozami -10. Cisnienie było 1.3 bara zatem woda była w instalacji.

Czy możesz zrobić zdjęcia jak masz podlaczone na wejsciu do kotła. U mnie zastosowali takie coś jak na zdjeciu1266259895_20211110_1211242.thumb.jpg.98d0ce18786a430376ee0f64a86637b9.jpg

 

U mnie to wygląda tak: podłączenie do kotła , pompa w kotle , grupa i pompa w niej.

IMG_20211211_151613.jpg

IMG_20211211_151625.jpg

IMG_20211211_152102.jpg

IMG_20211211_152844.jpg

IMG_20211211_152918.jpg

IMG_20211211_153005.jpg

IMG_20211211_153133.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.