Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak macie ustawiony regulator pokojowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam napiszczie na jaką temperature macie ustawione swoje regulatory i jaka macie histerezde, żeby dobrze się to sprawdzało 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

Opublikowano

Wszystko zależy od tego co kto lubi, jakie różnice temperatur toleruje. Ja np. temperaturę zadaną ustawiam na 22,6°C z histeryzą 0,4. Kocioł startuje od 22,2°C i wygasza się przy 23°C. Dla mnie takie ustawienia są OK.

Opublikowano
  • Autor

W moim regulatorze histereza działa tylko w jedną stronę. Jak ustawie temperaturę na 21.4 a histereze 0.4 to Kocioł startuje przy 21 a wyłączy się przy 21.4. Tech st 292 v2

Opublikowano

To nie ma większego znaczenia, ten sam efekt uzyskasz ustawiając temp 23 i histerezę 0,8

Opublikowano

Tak działa Tech 292v2. Właśnie takiego szukałem i też taki mam. Po co ta górna histereza, to tego nie wiem. 

Opublikowano
  • Autor

A, czy lepiej wyłączyć pompy po dogrzaniu mieszkania czy nie? I czy lepiej ustawić pompy równolegle, czy priorytet bojlera? 

Opublikowano

Najlepiej jest ustawić obnizenie temperatury obiegu za mieszaczem o kilka stopni jeśli jest taka możliwość. Wyłączanie pompy to najgorsza opcja.

Opublikowano
  • Autor

No niestety jak takiej możliwości nie mam. U mnie kiedy mieszkanie osiągnie zadana temperature kocioł się wygasza. 

Opublikowano

Przejdż na sterowanie jakościowe zamiast ilościowego.

Czyli na 100% pogodówkę.

Opublikowano

Mam pogodówkę na Techu I2 i 3D i jak zaświeci słoneczko na cały dzień to potrafi przegrzać pomieszczenia... termostat pokojowy który obniża temperaturę obiegu ma mało komfortową histerezę, zastanawiam się nad termostatem z PWM lub sterowaniem proporcjonalnym...

Opublikowano
  • Autor

Ja tam jakoś się boję tej pogodowki. Instalator mi odradzał. A tak do rzeczy to jak to współgra z regulatorem pokojowym?