Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zasilanie awaryjne do pieca gazowego - Viessman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam w domu piec Viessman Vitodens 222-f. Chciałbym przed zimą zaopatrzyć się w ups w razie problemów z dostawą prądu. W sezonie grzewczym piec przez dobę zużywa około 1kwh. Potrzebuje UPS z wbudowanym akumulatorem i możliwością podpięcia dodatkowego akumulatora. Co Państwo polecają? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam

Ktoś ma doświadczenie z takim zasilaniem??

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

Opublikowano

Ja bym zamontował agregat z ukladem szr + ups na podtrzymanie. Na sam piec wystarczy spokojnie 1-2kVA przy krótkich zanikach zasikania gorzej jak będziemy mieć dodatkowe pompy CO itp.
Co to za region polski że są takie przerwy zasilania. Wg PE przerw nieplanowanych nie powinno być więcej niż 48h na rok a na dobe 24h

Wysłane z mojego SM-A526B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja polecam taki ,do kotła gazowego mniejszy pojemność akumulatora i model 500 ten to 800.

IMG_20210212_113438.jpg

IMG_20210212_113505.jpg

Opublikowano
  • Autor

W Bieszczadach zdarzało się, że prądu nie było 2 dni. Ale to wtedy jak miałem kopciucha.

a taki zestaw:
https://volton.pl/pl/p/UPS-400W-500VA-Zasilacz-Awaryjny-Przetwornica-UPS-Zestaw-z-akumulatorem-100Ah-Pelny-SINUS-STALA-FAZA/337

Opublikowano

Taki w zupełności wystarczy do kotła gazowego,jak prądu nie będzie 2dni to kup agregat bo ups nie wytrzyma tyle.

Opublikowano
  • Autor

Agregat mam w planach, nie wiem czy zdążę przed zimą. Mam w razie czego 2 zapasowe akumulatory z kosiarek a ten w tym czasie jak zapasowe będę podłączał to podładuje w samochodzie.

Jakbym zamówił ten zestaw to po prostu wpinam go do sieci i piec do niego i tyle? no i oczywiście akumulator

Opublikowano

Tak  wspinasz do sieci i Aku podpinasz do ups,kocioł do ups i działa.

Opublikowano

Jak to będzie stało wentylowanej kotłowni, to zwykły aku kwasowy Ci wystarczy, nie musisz przepłacać za żelówkę.

Mam aku 55Ah (wyciągnięty używany z auta)  i przetwornicę. Działa bardzo dobrze.

Opublikowano
W dniu 25.10.2021 o 12:35, ibiszek napisał:

Witam. Posiadam w domu piec Viessman Vitodens 222-f. Chciałbym przed zimą zaopatrzyć się w ups w razie problemów z dostawą prądu. W sezonie grzewczym piec przez dobę zużywa około 1kwh. Potrzebuje UPS z wbudowanym akumulatorem i możliwością podpięcia dodatkowego akumulatora. Co Państwo polecają? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam

Ktoś ma doświadczenie z takim zasilaniem??

Nasze kotły przystosowane są do zasilania napięciem sieciowym o parametrach  ~230V prądu przemiennego o częstotliwości 50Hz. 

Bardzo ważnym jest by UPS posiadał pełną sinusoidę w przeciwnym razie będzie bardzo szybko rozładowywany.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie takiego szukam i chciałem skorzystać z doświadczenia osób które już posiadają UPS. Dziękuję za sugestie

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks