kamilk1987 Opublikowano 1 Października 2021 #1 Opublikowano 1 Października 2021 (edytowane) Czy czujnik powrotu ma wpływ na pracę algorytmu PID w ST-550zPID? Nie mam tego czujnika i zastanawiam się czy warto dołożyć. Edytowane 6 Października 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
1mps Opublikowano 1 Października 2021 #2 Opublikowano 1 Października 2021 Zgodnie z instrukcją Regulacja PID strona 9 Stero Sterownik ST - 550zPID jest regulatorem z sygnałem wyjściowym ciągłym wykorzystującym algorytm regulacji PID . W tego typu sterowniku moc nadmuchu obliczana jest na podstawie pomiaru temperatury kotła i temperatury spalin mierzonej na wylocie kotła. Praca wentylatora odbywa się w spos ób ciągły w czasie, a moc nadmuchu zależy bezpośrednio od mierzonej temperatury kotła, temperatury spalin i różnicy tych parametrów od ich wartości zadanych. Stabilne utrzymywanie temperatury zadanej bez zbędnych przeregulowań i oscylacji to zalety regulat ora zPID. Sterowanie zPID jest dodatkowo wspomagane przez odczyty z czujnika przepływu powietrza montowanego na wentylatorze. Regulator wykorzystuje dane z czujnika przepływu do dodatkowej korekcji pracy sterownika. wnik ST - 550zPID jest regulatorem z sygnałem wyjściowym ciągłym wykorzystującym algorytm regulacji PID . W tego typu sterowniku moc nadmuchu obliczana jest na podstawie pomiaru temperatury kotła i temperatury spalin mierzonej na wylocie kotła. Praca wentylatora odbywa się w spos ób ciągły w czasie, a moc nadmuchu zależy bezpośrednio od mierzonej temperatury kotła, temperatury spalin i różnicy tych parametrów od ich wartości zadanych. Stabilne utrzymywanie temperatury zadanej bez zbędnych przeregulowań i oscylacji to zalety regulat ora zPID. Sterowanie zPID jest dodatkowo wspomagane przez odczyty z czujnika przepływu powietrza montowanego na wentylatorze. Regulator wykorzystuje dane z czujnika przepływu do dodatkowej korekcji pracy sterownika. Cytuj
kamilk1987 Opublikowano 1 Października 2021 Autor #3 Opublikowano 1 Października 2021 Czyli jak rozumiem służy tylko do ochrony powrotu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi