Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od paru dni mam piec defro smart ekopell 16kw. Ca艂y monta偶, pod艂膮czenie kot艂a robi艂 mi Pan co prowadzi us艂ugi hydrauliczne聽 od ponad 20 lat wi臋c my艣l臋 偶e do艣wiadczenie spore. Ale mam troch臋 dziwne odczucie ze co艣 jest nie tak...聽

Mianowicie czy zawor 3d jest dobrze zamontowany? Bo cz臋sto mi si臋 zamyka i odcina ciepla wod臋 od grzejnik贸w, p贸ki na dworze s膮聽 temp po 15st to wystarcza ale boj臋 si臋 co jak b臋dzie minus ikes tam.聽

Jak zawor si臋 zamyka to jakby ca艂kowicie odcina przep艂yw ciep艂ej wody, pompka pracuje dalej ale chyba nie ma poprostu jak "pcha膰" tej xieplej wody bo przed ni膮 zamkn膮艂 si臋 zawor. Rezultat jest tak 偶e kociol Ok super ma zadana temp , zawor te偶,聽 powr贸t ma dobre temp ale grzejniki zimne.聽 A koniec ko艅c贸w chodzi o to 偶eby w艂a艣nie grzejniki mia艂y Dobra temp ?聽

Pozdrawiam聽FB_IMG_1632799531362.thumb.jpg.0cbbf18d90613296e7e0e9a483608b2a.jpg20210926_202116.thumb.jpg.2a36bfa9da4f9d16a3cce900885ce0f3.jpg

20210927_215149.jpg

20210926_202059.jpg

Opublikowano
Godzin臋 temu, Kaczorex1996 napisa艂:

Pan co prowadzi us艂ugi hydrauliczne聽 od ponad 20 lat wi臋c my艣l臋 偶e do艣wiadczenie spore.

Pan nie bardzo si臋 popisa艂. Zaw贸r 3d ma regulowa膰 temp. na grzejniki a nie na powr贸t do kot艂a. Instalacja jest do przerobienia.

Opublikowano

No w艂a艣nie te偶 mam takie przypuszczenia聽 聽a jakbym popme ta niebieska przelozyl xeby pompowa艂a do g贸ry, tzw powr贸t do zaworu 3d i odwr贸ci膰 zawor xeby miesza艂 wod臋 z powrotu z zasilaniem?聽

Opublikowano

Nic to nie da. Ta niebieska pompa powinna by膰 wpi臋ta jako pierwsza zaraz za zasilaniem kot艂a tzw. pompa kot艂owa. Nast臋pnie pompa CWU, dalej zaw贸r 3d i pompa na grzejniki.聽

Ta instalacja jest do przerobienia i bierz go艣cia niech to zrobi porz膮dnie bo ma ju偶 zap艂acone.

Opublikowano

To ju偶 jest gotowe? przew贸d zaworu owini臋ty wok贸艂 rurek, 艂膮czenie na wierzchu na kostk臋, no wygl膮da to paskudnie. No i te b艂臋dy konstrukcyjne o kt贸rych kolega wy偶ej wspomina

Opublikowano

Narazie si臋 "spieszyli艣my" zeby wgl kociol uruchomi膰 wi臋c wizyta Pana hydraulika jest pewna.聽 Daliby艣cie rad臋 naszkicowa膰 jaki艣 schemat 偶ebym m贸g艂 sobie to tak naprawd臋 i porz膮dnie wyobrazi膰? No i ew pokaza膰 hydraulikowi jak ma by膰 馃檪

Opublikowano

Wszystkie pompy s膮. Jedyna zmian膮 to wywali膰 zaw贸r trojdrogowy i wstawi膰 czterodrogowy. Schemat贸w w internecie od groma. Zajrzyj na stron臋 producenta kot艂贸w Kamen schematy czy uk艂ad otwarty czy zamkni臋ty.

• Zgadzam si臋 1
  • Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Polecam kana艂 Afriso na YT.

Opublikowano

Jutro przychodzi mi regulator pokojowy z techa, hydraulik twierdzi 偶e on聽 b臋dzie regulowa艂 dok艂adniej puszczane xiepla wod臋 na grzejniki. Co o tym s膮dzicie?聽

Ps: 1mps m贸g艂by艣 rozwin膮膰 my艣l o zamianie tego 3drogowego na 4drogowy ?聽

Opublikowano

Witam co do zmiany zaworu, to 4 spe艂nia 2 funkcje mieszania i rozdzielania wody, 3 spe艂nia tylko jedna z nich albo mieszania albo rozdzielania w zale偶no艣ci od miejsca pod艂膮czenia pompy , przed zaworem czy za zaworem i w tym przypadku zawsze co艣 kuleje. Przy 4 drogowym masz spok贸j i co najwa偶niejsze dogrzany powr贸t. .

Co do regulatora to hydraulik ci臋 艣ciemnia ,sterownik nie s艂u偶y do regulacji czy puszczania wody od tego jest sterownik i si艂ownik na zaworze. Twoja instalacja ma pomp臋 kot艂ow膮 i zamiana zaworu na 4 drogowy to ma艂y piku艣, p贸艂 godziny roboty nie licz膮c spuszczania wody. Wi臋c nie licz 偶e po pod艂膮czeniu sterownika pokojowego co艣 si臋 zmieni. Zr贸b jak m贸wi艂em i b臋dziesz zadowolony. O schematach pisa艂em i mam nadzieje 偶e si臋 z nimi zapozna艂e艣. Pozdrawiam

Opublikowano

Teoretycznie hydraulik ma racje. Regulator b臋dzie wysy艂a艂 sygna艂 do kot艂a o temperaturze pokojowej, i w ten spos贸b sterownik b臋dzie tak regulowa艂 temperatur膮 zaworu, 偶eby utrzyma膰 pok贸j w sta艂ej temperaturze.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano
5 minut temu, Snurq napisa艂:

Teoretycznie. Znasz ten sterownik, czy tylko teoretycznie ? Bo ja nie s艂ysza艂em o takiej opcji w sterownikach tech, aby to sterownik pokojowy zmienia艂 temperatur臋 zadan膮 na zaworze. Od tego jest sterownik pieca a ustawiona na zaworze temperatura jest sta艂a a pilnuje jej si艂ownik zaworu i tyle.

Opublikowano

Kolego @1mps聽sterownik Defro (tech) ma funkcje zmiany temperatury zadanej zaworu. Moze sie to odbywac o stala wartosc w przypadku regulatora pokojowego on/off lub proporcjonalnie gdy jest to regulator typu RS.

Co do zaworu 4d to wiekszosc instalacji obie pompy ma zamontowane na ssaniu z zaworu czyli zawor nie realizuje rozdzielania tylko obie funkcje sa mieszania.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Lepszym rozwi膮zaniem jest osobny obieg z pomp膮 kot艂ow膮 i zaw贸r 3d na instalacj臋 grzejnikow膮.

Opublikowano

PioBin oczywi艣cie masz racj臋. Wiem obni偶enie pokoj贸wki,r贸znica temperatury pomieszcze艅, zmiana zadanej zaworu czy jeszcze pogod贸wka i krzywa grzewcza ale te parametry znajduj膮 si臋 w sterowniku kot艂a a nie w sterowniku pokojowym. Chodzi艂o o stwierdzenie autora tekstu a raczej hydraulika 偶e nowy regulator pokojowy b臋dzie dok艂adniej regulowa艂 puszczanie ciep艂ej wody na grzejniki. I tu jest sedno bo przesy艂a膰 sygna艂 a regulowa膰 to nie to samo. Bardziej precyzyjny by艂 kolega Snurq kt贸remu zwracam honor. Pozdrawiam i mi艂ego dnia.

Opublikowano

Okej dzi臋ki chlopaki za pomoc , naprawd臋 du偶o du偶o duzo czytam przez ostatnie dni i szukam info w necie to dochodz臋 do wnioskuu ze najlepsza opcja b臋dzie zmiana 3d na 4d bo si艂ownik i tak zostanie jedynie wyleci staty 3d. Wraz z聽 pomoc膮 Pana z fb zrobi艂em taki schemat, tak to powinno wygl膮da膰 tak ?聽

received_271644314673255.jpeg

Opublikowano

Oczywi艣cie o tym pisa艂em, wystarczy przepi膮膰 1 rur臋 , p贸艂 godziny roboty w porywach do godziny.馃憤

Opublikowano

tylko kup zaw贸r kompatybilny z si艂ownikiem.

Opublikowano

Jasne jasne. Teraz jeszcze jedno pytanko skoro tamten temat jest wyczerpany i znale藕li艣my najlepsze rozwi膮zanie za co bardzo dzi臋kuj臋.聽 Kupi艂em regulator pokojowy z techa (najta艅szy bezprzewodowy, ustawia si臋 tylko temp jaka ma by膰 w pokoju). Jak go podlaczyc zeby sterowa艂 w艂a艣nie zaworem a nie kot艂em?聽

Opublikowano

Sparowa膰 ze sterownikiem pieca i ustawi膰 pogod贸wk臋 , kt贸ra niekt贸rzy si臋 tak zachwycaj膮.

Opublikowano

Niby proste a jednak nie ... dla mnie nie 馃槢

niby wszystko pod艂膮czone ale nic nie dzia艂a聽 馃槢

mam ustawiona temp na regulatorze w domu np 23, ikonka 艣wieci si臋 na piecu ze regulator wysy艂a sygna艂 dogrzewania domu, osiagnie te 23 st聽 to ikonka robi si臋 czerwona ale w sumie nic wi臋cej. Piec si臋 nie wygasza , zawor si臋 nie przymka. Jedynie potrafi臋 ustawi膰 tak 偶e pompa co przestaj臋 dzia艂a膰 ale to raczej g艂upie bo grzejniki robi膮 si臋 zimne.( mam racj臋?)

20211007_212650.jpg

20211007_212645.jpg

Opublikowano

G艂upie nie g艂upie ja tak pal臋 i jest ok, grzejniki owszem zimnie chod藕 nie do ko艅ca bo maj膮c obej艣cie i zaw贸r r贸偶nicowy oraz pomp臋 na powrocie cz臋艣ciowo dzia艂a grawitacja. Chc膮c aby zaw贸r zmniejsza艂 temperatur臋 musisz mie膰 czujnik zewn臋trzny i wtedy w艂膮czy膰 pogod贸wk臋 . Jest jeszcze jedna mo偶liwo艣膰 tj obni偶enie pokoj贸wki, po uzyskania temperatury w pomieszczeniu, sterownik obni偶y zadana temperatur臋 kot艂a, ale czy to spe艂ni twoje oczekiwania nie wiem. Musisz wybra膰 optymalna opcj臋. Ja wybra艂em wy艂膮czenie pompy c.o i jestem zadowolony, chocia偶 s艂ysza艂em g艂osy negatywne. Nie wszystkich si臋 zadowoli tak jak nigdy teoria nie b臋dzie si臋 zgadza艂a z praktyk膮.

Opublikowano

Prosz臋 czyta膰 instrukcj臋. Instrukcja sterownika kot艂a str. 22 funkcja rozpalania.聽

Opublikowano

Je偶eli to jest ten sterownik

https://www.defro.pl/download,pliki,519,519_instrukcja-apc-3.pdf

to na stronie 14 instrukcji jest dok艂adny opis konfiguracj. Przejrzyj to drzewko z menu: ustawienia typu zaworu i regulatora pokojowego. Ca艂kiem rozbudowana ta konfiguracja jest.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.