Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Miejsce montażu czujnika temperatury w zasobniku CWU.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jestem na etapie zamawiania boilera, bo wielkimi krokami zbliża się rozwałka kotłowni i montaż nowego kociołka. Jako zasobnik CWU wybrałem takie ustrojstwo:

https://www.bojlery.pl/bojler-pionowy-z-wezownica-lemet-200l.html

Jak widać na poglądowym zdjęciu z opisem, miejsce na czujkę temperatury jest dość nisko, co może skutkować tym, że będzie trzeba często dogrzewać boiler, gdy na górze jest jeszcze masa wody do wykorzystania. Czy jest możliwość wykręcenia termometru, który jest położony wyżej i umieszczenia tam czujki temperatury CWU? Z czym wiąże się chęć takiego tuningu? Coś trzeba montować czy wystarczy wykręcić termometr i wsadzić czujkę w miejsce po nim?

Opublikowano

Ten termometr nie jest wkręcany on tylko jest ściśnięty w tulejkę. Mam bardzo podobny zbiornika biawara i w miejsce tego czujnika analogowego wsadziłem elektroniczny który steruję mi grzałka w okresie letnim.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• Przydało się 1
Opublikowano

O fajna wiadomość. Wyciągam termometr i bez zabaw mam gotową tuleję do włożenia czujki od sterownika. Dzięki.

Opublikowano

Dokladnie tak. Już pomijam fakt że czujnik analogowy znacznie odbiegał od temperatury rzeczywistej. W moim przypadku na poziomie 8 stopni. Przy temp pokojowej ok a czym była wyższa tym większy odchyl od normy.

Czujnik elektroniczny warto owinąć miedziana taśma by lepiej zbierał temperaturę.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• Przydało się 1
Opublikowano

Jak widać na poglądowym zdjęciu z opisem, miejsce na czujkę temperatury jest dość nisko, co może skutkować tym, że będzie trzeba często dogrzewać boiler, gdy na górze jest jeszcze masa wody do wykorzystania. Czy jest możliwość wykręcenia termometru, który jest położony wyżej i umieszczenia tam czujki temperatury CWU? Z czym wiąże się chęć takiego tuningu? Coś trzeba montować czy wystarczy wykręcić termometr i wsadzić czujkę w miejsce po nim?

Wcale nie musi dogrzewać wody często. U mnie to robi raz lub dwa dziennie. Od kilkunastu dni mam pionowy boiler 300l
W trzech miejscach umieszczone czujniki temperatury lub termometr.
Dla mnie tak nisko umieszczony czujnik to plus.
Umieszczając czujniki lub termometry na różnych wysokościach fajnie widać jak rozkłada się temperatura wody w zbiorniku.
Czujnik CWU mam nad wyjściem z wężownicy u dołu zbiornika. Dodatkowo mierze temp wody w okolicy połowy, czujnik jest ciut wyżej niż połowa oraz termometr umieszczony w 1/4 od góry.
Wodę dogrzewam do temp. 45 stopni wg dolnego odczytu. Górny po dogrzaniu wskazuje około 50-52 stopni.
Histerezę mam ustawioną na 25 stopni, bo więcej nie pozwala sterownik. Jak dolny czujnik wskazuje 20 stopni, to ten w połowie dzisiaj miał 38. Górny wskazywał 43 jak startowała pompa.
Będę testował czy mogę jeszcze zejść niżej o np. 5 stopni zapewniając cały czas ciepłą wodę w domu.
Opublikowano

@Sławek007ile osób korzysta z wody i czy jest używana wanna czy też same prysznice? U mnie 4 osoby i w przyszłości jeśli zmieni się moja sytuacja prywatna dojdzie 1-2 osoby. Większy mi nie przejdzie przez drzwi, a i znalazłem tylko ten który pasuje wymiarami, bo oprócz średnicy (wąskie drzwi kotłowni), potrzebowałem czegoś w miarę niskiego, by wymienić w przyszłości anodę (szału z miejscem nad głową też tam nie ma). Przegrzewać jakoś wody mocno nie chcę (kamień kotłowy - mam tragiczną wodę u siebie) i planowałem grzać do maks 50 stopni. Czujnik w wyższym miejscu pozwoli zmniejszyć ilość odpaleń kotła z zapalarką. 

Opublikowano
6 godzin temu, MrWolf napisał:

miejsce na czujkę temperatury jest dość nisko, co może skutkować tym, że będzie trzeba często dogrzewać boiler

To ma swoje uzasadnienie bo im wyzej go zamontujesz tym mniejsza pojemnosc cieplna bojlera. Czujnik na gorze (dla zobrazowania) szybko zlapie temperature i odetnie grzanie. W ten sposob czesc baniaka mimo ze duza nie uzyska temperatury.

Czujnik na dole wygrzeje caly bojler ale moze byc tak jak piszesz.

Opcjonalnie mozna:

- ustawic duza histereze CWU,

- sterować bojlerem na zasadzie bufora, dwa czujniki gora i dol,

- ustawic harmonogram czasowy ktory zalacza grzanie CWU np. tylko rano (dogrzeje raz), ale zalezy od zuzycia wody bo jak zabraknie to lipa

• Przydało się 1
Opublikowano

@PioBin celna uwaga. Nie pomyślałem, że podczas podgrzewania ciepła woda pójdzie do góry, czujnik wykryje odpowiednią temperaturę i szybko odetnie grzanie, podczas gdy reszta boilera będzie zimna. Rozkminiłem tylko scenariusz rozładowania nagrzanego w całości boilera, a nie pomyślałem o nagrzewaniu go. Rozsądnym kompromisem będzie zostawić czujkę tam gdzie jest, a ustawić dużą histerezę CWU. Harmonogram też nie jest głupim pomysłem, ale jednak czasem zdarzają się sytuacje niestandardowe z większym poborem wody i wolę nie musieć o tym pamiętać. Dzięki za uświadomienie tego faktu.

Opublikowano

@MrWolf u mnie jest 5 osób - prysznice. Do tej pory miałem 20 letni poziomy zbiornik 140l z kiepską wężownicą i po trzech prysznicach max jeden po drugim kończyła się woda. Czasami po dwóch, jak ktoś dłużej siedział. Miałem kilka razy sytuacje, że wracamy z żoną z biegania chcemy się umyć a tu syn kończy prysznic. Siedziałem potem z 30-60 min spocony czekając, aż woda się dla mnie dogrzeje.

Myślę, że 200-250 starczyłoby dla nas. Trafił mi się jednak 1,5 letni Elektromont 300l FIT za 600 zł z przesyłką, to żal było nie brać. Ktoś wymieniał na 300l z wężownicą 3,4m pod pompę ciepła. Mój ma wężownicę od połowy w dół. Też miałem kłopot z wniesieniem do kotłowni, bo mam drzwi 60cm, a bojler miał 65 i brak możliwości ściągnięcia izolacji. Musiałem wyciągnąć okno w piwnicy, parapet oraz podkuć dwie cegły.

Zrobiłem mały test i wieczorem czujnik CWU wskazywał 16,5 stopnia, środkowy 34, a górny 43. Na jeszcze jeden prysznic by starczyło ;-).

Do sterowania boilera używam histerezy połączonej z programem czasowym. Czyli aby dogrzać wodę muszą być spełnione jednocześnie dwa warunki: spadek temperatury o histerezę oraz czas w którym odpala się pompa CWU.

Obecnie miałem dość wysoką histerezę (25 stopni), ale teraz jak kocioł pracuje już ciągle, to ją zmniejszę. Tak duża histereza pozwalała na jednorazowe w ciągu doby (czasami dwukrotnie) dogrzanie bojlera. Obecnie mam kocioł z zapalarką więc miało to sens. 

Tryb czasowy miałem ustawiony tak aby nam nie zabrakło wody jak z niej korzystamy. W poniedziałek-piątek pompka była załączona od 3-7 i od 18-23. Przy czym pompa wyłączała się wcześniej po uzyskaniu temp. W sobotę-niedzielę ustawiłem by ciepła woda była grzana w godz. 7-23.

Załóż sobie jak masz możliwość dodatkowe czujniki temp, albo termometry wsuwane w miejsce czujników. Łatwiej będzie Ci zarządzać boilerem.

Mam też w połowie zbiornika zamontowaną grzałkę elektryczną i w razie awarii lub gdy nie uzupełnimy opału szybko możemy dogrzać sobie wody. Grzałka jest w połowie, bo grzeje wtedy około 150l i trwa to szybciej.

• Przydało się 1